Péntek: Megye-karácsony a Dóm téren

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csongrád megye és környéke hagyományait mutatják be „Megye-karácsony” címmel a Dóm téren, a nap látványosságait a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatja. A Nagyszínházban Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde bemutatója lesz, Dolhai Attila karácsonyi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a TIK-ben, és Trogmayer Ottó új könyvével ismerkedhetünk a múzeumban. A Közéleti Kávéházban az „ünnepelt” a 40 évesen hamarosan nyugalomba vonuló motorvonat.

Színház és bábszínház

A Nagyszínházban pénteken 19 órakor Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde – tündéri színjáték – bemutató. (Nemzeti Premier bérlet). Szereplők: Horváth Illés, Gömöri Krisztián, Pataki Ferenc, Lazók Mátyás, Barnák László, Gidró Katalin, Szilágyi Annamária, Fekete Gizi, Erdélyi Timea, Balogh Erika, Gubík Ági. Rendező: Bodolay Géza.

A Kisszínházban pénteken 19 órakor Homo Hungaricus – a Szegedi Kortárs Balett előadása.

A Kövér Béla Bábszínház nagytermében pénteken délután 14.30-kor Csipkerózsika (Ólomkatona bérlet).

Dolhai Attila Koncert

Pénteken 19 órai kezdettel Dolhai Attila karácsonyi koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Ady tér 10.) kongresszusi termében. A karácsonyi forgatag igazán kiemelkedő eseményének ígérkezik a koncert, ahol az énekes és zenekara a tőlük megszokott műsor mellett egy-két karácsonyi meglepetéssel is készülnek.

Dóm Téri Advent

Pénteken a Dóm téren 10-19 óráig Kézműves vásár, 8 -19 óráig Régiségek vására. Ezen e napon Csongrád megye és környéke hagyományait mutatják be „Megye-karácsony” címmel, mivel a mai nap látványosságait, élményeit a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatja. 10 órakor Betlehemes játék – a szegedi Hajnóczy utcai Óvoda ünnepi műsora. 14.15-kor Sóvirág csoport (Földeák) – Rábaközi táncok. 14.30-kor Szarkaláb csoport (Földeák) – Dél-alföldi és szatmári táncok. 15 órakor A betlehemi csillag üzenete – történelmi táncjáték, amely Jézus születésének történetét meséli el 55 szereplővel. A 42 perces történelmi produkció a bibliai eseményeket a folklór elemeivel ötvözi, de megjelenik benne a monda és a mesevilág is. 16 órakor Gulyás László: Hegyek, völgyek, csillagok közt – zenés előadás népi hangszerek segítségével. 17 órakor Kender Táncház Gulyás Lacival és a Kender Zenekarral. 19 órakor Cuháré Népzenei Műhely (Szeged).

Karácsonyi Ünnepi Hetek

A Széchenyi téren Karácsonyi Vásár és programok. Pénteken: 17 órakor Káci Fantázia-országban. 18 órakor A rosszcsont krampuszok és az ajándékok – a Pinceszínház műsora.

Színház-könyvtári játék és Mesetarisznya

A Somogyi-könyvtár és a Szegedi Nemzeti Színház közös játékával a szerencsés megfejtők színházjegyet nyerhetnek ajándék áron a Csongor és Tünde című előadásra. A kérdések a http://www.sk-szeged.hu honlapon (a könyvtárban pedig nyomtatott formában) érhetők el. A megfejtések leadási határideje: 2010. január 4. A megfejtések feladhatók postán (6720 Szeged, Dóm tér 1-4.), e-mailben a muveszet@sk-szeged.hu címen, vagy leadhatók személyesen a könyvtár fölszinti adminisztrációjában. A bemutatóhoz kiállítás is kapcsolódik, amely 2010. január 4-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtárban.

Az Odesszai fiókkönyvtárban pénteken 16.30-kor a Mesetarisznyában: Angyalcsalogató karácsonyi mesék, versek.

Könyvbemutató a múzeumban

Trogmayer Ottó régész, múzeumunk nyugalmazott igazgatója Eszi, nem eszi című könyvének bemutatója pénteken délután 16.30-kor lesz a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A szerzővel beszélget Tandi Lajos művészeti író.

Közéleti Kávéház

A MÁV Székházban (Tisza Lajos krt.28-30. 105 tárgyaló) pénteken 16 órakor “40 éves az MDa/MD motorvonat” – megemlékezés egy negyven éve hűségesen szolgáló, de éppen a közeljövőben életpályáját befejező motorvonat sorozatról. Vendég: Szécsey István. Beszélgetőtárs: Kaposvári Péter, a MÁV Zrt. területi képviselője.

A Király-König Péter Zeneiskolában (Tábor u. 3.) pénteken 18 órakor Karácsonyi koncert. Vendégek: a Zeneiskola tanárai és növendékei. Szerkesztette, és a műsort vezeti: Paragi Jenő, a Zeneiskola igazgató helyettese. Házigazda: v. Szilágyi Árpád a Magyar Kultúra lovagja.

Pénteki moziműsorok

A Grand Caféban pénteken:

19 órakor: Észak – feliratos norvég film, rendező: Rune Denstad Langlo.

21 órakor: Paranormal Activity – feliratos amerikai film, rendező: Oren Peli.

A Belvárosi Mozi pénteki műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

17 és 20 órakor: Avatar 3D – színes, szinkronizált amerikai fantasy, rendező: James Cameron.

Balázs Béla terem:

15 órakor: Friss levegő filmklub: Genezis – színes, magyarul beszélő francia-olasz természetfilm, rendezte: Claude Nuridsany és Marie Pérennou.

18.15-kor: Poligamy – színes, magyar romantikus vígjáték. Szereplők: Csányi Sándor, Tompos Kátya, Mészáros Béla. Rendező: Orosz Dénes.

20.30-kor: Páros mellékhatás – színes, szinkronizált amerikai vígjáték, rendező: Peter Billingsley.

Csőke József terem:

15.45-kor és 20.15-kor: Becstelen Brigantyk – színes, feliratos amerikai akciófilm, rendező: Quentin Tarantino.

18.30-kor: Szerelem második látásra – színes, feliratos amerikai dráma. Szereplők: Dustin Hoffman, Emma Thompson, Eileen Atkins. Rendező: Joel Hopkins.

Péntek esti bulik

A SZOTE Klubban pénteken 22 órakor Diszkóláz – Lemezlovas: Novák.

A Jazz Kocsmában pénteken 20 órakor Jack Cannon Blues Band.

Az Afrika Cafe-ban péntek este Retro Party.

A Mono Zenebárban péntek este Innit, Boc, DST, Stila, RCH.

Előző sztori

Karácsonyi népzenei koncert a Bálaszínházban

Következő sztori

Szabadon hazatérhetnek külföldről a vajdasági katonakötelesek