Közélet

Öt éven belül eldől a székelyföldi autonómia kérdése

Öt éven belül eldől a székelyföldi autonómia kérdése

2009. december 8., kedd
Öt éven belül eldől a székelyföldi autonómia kérdése

A következő öt évben el fog dőlni Székelyföld területi autonómiájának kérdése, akárki legyen is Románia államfője - nyilatkozta az InfoRádiónak Szász Jenő. A romániai Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint a vasárnapi elnökválasztás azt is bizonyítja, hogy nem járt sikerrel a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azon törekvése, hogy magával együtt balra ragadja az erdélyi magyarság többségét. A szavazást a jelenlegi államfő, Traian Basescu nyerte, a végeredményt azonban még az alkotmánybíróságnak is hivatalossá kell nyilvánítania.

Ahhoz képest sok romániai magyar ment el szavazni az elnökválasztás második fordulójában, hogy már nem volt versenyben saját jelöltjük - értékelte a voksolást az InfoRádiónak Szász Jenő, aki szerint mindegy, hogy végül ki lesz a Románia köztársasági elnöke, a székelyföldi autonómia kérdése el fog dőlni a következő öt évben. A pártelnök szerint azért jobb, hogy Basescu nyert, mert ígéretet tett, hogy a közigazgatási reform érdekében felállít egy elnöki bizottságot, amelybe az RMDSZ és az MPP képviselőit is meghívja. A romániai Országos Választási Iroda (BEC) eközben közzétette a szavazatok teljes feldolgozása után kialakult eredményt, amelyet azonban az alkotmánybíróságnak még hivatalos végeredménnyé kell nyilvánítania. Eszerint a jobboldali Demokrata Liberális Párt (PD-L) által támogatott Traian Basescu 5 275 808 szavazatot kapott, mely a leadott voksok 50,33 százalékának felel meg. Ellenfelére, a baloldali Mircea Geoanára 5 205 760 választópolgár szavazott, ami 49,66 százalékos eredménynek számít. A két jelöltet mindössze 70 048 szavazat választja el egymástól. Az adatok értelmében Traian Basescu újabb öt évig lesz Románia államfője. Mircea Geoana azonban nem akarja elfogadni, az eredményt. Az őt támogató Szociáldemokrata Párt (PSD) választási csalásokra hivatkozva, az elnökválasztás megismétlését kéri a romániai alkotmánybíróságtól. Mindeközben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a szavazás szabályosan, a nemzetközi követelményeknek megfelelően zajlott le, ugyanakkor sürgetik a szabálytalanságokra vonatkozó információk mielőbbi kivizsgálását.

További részleteket itt olvashat a témáról

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.