Vélemény

Megélhetési amatőrök

Megélhetési amatőrök

2009. december 30., szerda
Megélhetési amatőrök

A megélhetési amatőrök közé sorolom – és ez a harmadik, talán legproblémásabb csoport – azokat a politikusokat, akiknek sosem volt munkájuk. A pénzkeresetnek a hétköznapi, „véresverejtékes” aspektusára gondolok.

„Nem fűződik a nevükhöz semmi, és ezért kisebbségi komplexusuk van” – határozta meg nagyon frappánsan kollégám azoknak a fontoskodó hivatalnokoknak a karakterét, akik igen gyakran okoznak bosszúságot szereptévesztésükkel. Leginkább azoknál jelenik ez meg, akiknek olyan meghatározhatatlan munkakör jut, mint például a menedzser-asszisztens, előadó, személyi titkár, humán-koordinátor, sajtós, stb. Na ők egy idő után a szervezői gúnyát forgatva elhiszik magukról, hogy mindenhez értenek, s ennek megfelelően is kezdenek viselkedni: „Józsikám kevesebb habarcs is mehet a téglára, ez nem pártszékház, csak egy új előadó lesz” vagy „az átadáson fellépő gitárosnak elég az öt húros hangszer is, Icuka; intézd el, ez így lesz jó akusztikailag” máshol meg: „a pogácsába nem kell térfogatnövelő szer, szóljatok a péknek; na, itt van öreganyám receptje, ebből süssenek az átadóünnepségre!” Mivel a munkakör igazából konkrét, alkotói és önálló, szabad, saját produktummal nem kecsegtet, egy idő után ráfolyik környezetére, s a kör tagjai elkezdik rendezni közvetlen világukat, úgy vélik ötleteik, személyük nélkül összeomlik a mindenség. Elképesztő, pedig így mennek ezek, bár itt is van kivétel, tisztelet nekik. A megélhetési amatőrök másik csoportja nem egy jól körülhatárolható hivatali réteg, hanem inkább az egyéni szerencselovagok sora. Amolyan megélhetési amatőr vállalkozók. Na ők a nagy büdös semmit adják el kulturgnómoknak, hiszékenyeknek, szerencsétleneknek, műkedvelőknek és gyakran a haveroknak, amolyan korrupciós „kényszerből”. Csak szemezgetve: művészeti vezető, esztéta, a divatos sztájliszt, és hát az ilyen-olyan tanácsadók kimeríthetetlen tavacskája. Félreértés ne essék, én nem egy multicég sajtófőnökére gondolok, vagy egy színház művészeti igazgatójára, de hiszen ezt úgy is érzik. A megélhetési amatőrök közé sorolom – és ez a harmadik, talán legproblémásabb csoport – azokat a politikusokat, akiknek sosem volt munkájuk. A pénzkeresetnek a hétköznapi, „véresverejtékes” aspektusára gondolok. Én bevezetnék például egy olyan minőségbiztosítási rendszert, ahol kötelezném a leendő politikusokat, hogy töltsenek el két évet a piacon, cégeknél. Legyenek a munkaerőpiac résztvevői, járjanak állás után, meghallgatásokra, legyenek próbaidősek, majd alkalmazottak, másszanak a ranglétrákon egy kicsit, tapasztalják meg a buktatókat s tanuljanak felelősséget, és ami a legfontosabb: ne a közpénzből éljenek, ne az adózók pénzével kufárkodjanak, hiszen a saját pénztárcájával mindenki felelősebben bánik. Tapasztalja meg azt is e politikusréteg, milyen érzés azért gürizni még este is, vagy vasárnap, hogy a kisember cége jól működjön, s a gyermeke biztonságban nevelkedhessen. Mert az, hogy az egész ország, a túlórázó polgárok sorsáról dönt egy polgármester, országgyűlési képviselő, államtitkár megélhetési amatőr státuszban finoman szólva sem hiteles, de sajnos jellemző.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.