Egyetem

Közel 450 millióból fejleszti az iskoláját Sándorfalva

Közel 450 millióból fejleszti az iskoláját Sándorfalva

2009. december 17., csütörtök
Közel 450 millióból fejleszti az iskoláját Sándorfalva

Szerdán ünnepélyes alapkőletétellel szimbolikusan is kezdetét vehette a sándorfalvi általános iskola fejlesztése. A korszerűsítésre közel 450 millió forint támogatást nyert a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása - tájékoztat a VÁTI Magyar Regionális fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. sajtóközleménye.

A 449 milliós támogatásból megvalósuló beruházás célja a modern és racionálisan kialakított tanulási környezet megteremtése, valamint versenyképes tudás elsajátításához szükséges eszközök beszerzése. Az iskola jelenleg a város négy pontján, különböző épületekben üzemel. Valamennyi épület felújításra szorul, állapotuk leromlott, több tanterem balesetveszélyes. A városon belüli széttagoltság miatt folyamatosan nehézségekbe ütköznek mind a pedagógusok, mind a diákok, főleg az információáramlás nehézkes. Az eszközállomány a több helyszín miatt szintén nagy igénybevételnek van kitéve, régiek és elhasználódottak a bútorok, illetve az oktatási eszközök. A fejlesztés fő célja tehát a széttagolt intézmény összevonása, ezért a kivitelezés során 14 új tanterem és az ezekhez kapcsolódó kiszolgáló helységek épülhetnek. A bővítéssel a lebontandó jelenlegi "C" épület helyén létrejönnek az iskola legfontosabb közösségi terei, úgymint az aula és a rendezvények tartására is alkalmas tornaterem. Itt kap majd helyet a melegítőkonyha az ebédlővel, valamint további oktatási funkciójú terek is, mint a nyelvi labor, vagy szaktantermek. A komplex akadálymentesítés jó alapot nyújt majd a fogyatékkal élő és egészséges gyerekek közös tevékenységéhez, amely az intézmény egyik kiemelt pedagógiai feladata. Az akadálymentesítés során liftet és megfelelő parkolót, térburkolatot alakítanak ki, valamint rámpákat helyeznek el. A beruházásban érintett 626 helyi diákból, 178 hátrányos helyzetű, 46 sajátos nevelési igényű. Általában jellemző, hogy szüleik Szegeden vállalnak munkát, vagyis az ingázás miatt a gyerekekre kevesebb időt tudnak fordítani. Az új termekben szélesítik a délutáni programkínálatot, így a diákok egyéni fejlődésre, felzárkózásra kapnak lehetőséget. Ezekhez a kiscsoportos foglakozásokhoz szükséges fejlesztő és demonstrációs eszközöket, illetve a sokoldalúan felhasználható variábilis bútorokat a projekt során mind beszerzik. A fejlesztés az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-alföldi Operatív Program keretében és a VÁTI Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.