Kosárlabda: kiizzadta a győzelmet Újbudán a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lehető legkisebb különbséggel nyerte meg a listavezető az Újbuda elleni találkozót. A játék ezúttal bőven hagyott kívánnivalót maga után, de a siker annál értékesebb: az Eger vásárhelyi vereségével a Szeged immár egymaga áll a tabella élén.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 10. fordulójában:

Újbuda TC – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 80-81 (14-20, 12-15, 28-25, 26-21).
Szeged: Vida 10, Simándi 8/6, Molnár M. 5/3, Holt 6, Gémes 24/3. Csere: Szabad 6/3, Kovács D. 16, Varga D. 2, Nyilas 4/3. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Az Újbuda legjobb dobói: Takács 25/3, Radovics 22/3, Temesvári 17/3, Bihari 13.

Bonifert Domonkos: “Izgalmassá tettük magunknak ezt a mérkőzést, mivel játékunk lecsúszott a játékvezetők ténykedésének a szintjére. Következő ellenfelünk, a Szolnok lényegesen nagyobb játékerőt képvisel, így mentálisan teljesen másként kell készülnünk arra a találkozóra. Biztos vagyok benne, hogy ez sikerülni is fog.”

A 10. forduló további eredményei:

Debreceni Egyetem KE – Óbudai Kaszások 87-78
EnterNet Vásárhelyi KS – EKF Hész Eger 86-79
Nagykállói KE – Szolnoki Főiskola Olaj KK 78-79
Kecskeméti Főiskola – Tiszaújvárosi Phoenix KK 84-72
Jászberényi KSE – Bajai Bácska FKE 102-85

Az NB I/B Keleti csoport élmezőnye:

1. Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 9-1 (889-768)
2. EnterNet Vásárhelyi KS 8-2 (973-805)
3. EKF Hész Eger 8-2 (785-727)
4. Jászberényi KSE 8-2 (1024-794)
5. Bajai Bácska FKE 6-4 (862-784)
6. Nagykállói KE 5-5 (842-929)

Élő közvetítésünket itt olvashatja újra:

IV. negyed: 26-21

Jelentjük, bekövetkezett, ami várható volt: a 33. percben Vida Máté helyére Nyilas István érkezett. Történt mindez 67-60-as szegedi vezetésnél. Továbbra is rendkívül szoros a mérkőzés, 71-68-nál már a nyakunkon az Újbuda, Gémes Lecsó megnyugtató 2+1-e a legjobbkor jött, négy perccel a vége előtt.

Az Újbuda minden erőtartalékát mozgósította, 76-74-nél már csak kettővel ment a Szeged. Nyilas István ekkor egy hármassal vétette magát észre, 1:50-nel a vége előtt viszont két büntetőből csak egyet váltott gólra (80-76). Az utolsó percben sikerült az egyenlítés a hazaiaknak, Gémes Levente azonban hat másodperccel a dudaszó előtt megszerezte a győzelmet csapatának, miután két büntetőből egyet értékesített. 81-80-ra nyert a Szedeák, mit mondjunk: igencsak meleg volt!!!

Néhány statisztikai érdekesség, mely jól jellemzi az összecsapás színvonalát: a hazaiak 44, a vendégek 41 százalékkal dobtak mezőnyből, s mindkét gárda neve mellé 27(!) eladott labdát jegyezhettünk föl.

III. negyed: 28-25

Miután a nagyszünetben némi taktikai és pedagógiai célzatú átmozgatást vezényelt tanítványainak Bonifert Domonkos, Simándi Árpád nagyon elkapta a fonalat a harmadik felvonás kezdetén. Csiga villámgyorsan két hármast és egy duplát rámolt be a hazaiaknak, így 43-30-ra lépett meg a Szeged. Bízzunk benne, hogy a lendület az egész csapatra átragad!

Sajnos nem így történt, Vidáék visszazökkentek az újbudaiak által erőltetett birkózásba. 43-39-re jött föl a házigazda, ám még mielőtt túlzottan megijedtünk volna, Szabad is elsüllyesztett egy trojkát; 46-39. Az ellenfél azonban megérezte a lehetőséget, vérszemet kapott, látván, hogy az esélyesnek nem megy igazán a játék. 50-48-ra, majd 52-50-re zárkóztak, miközben Bonifert Domonkos egy technikait is begyűjtött a bíróktól. Szerencsére a negyed vége ismét nekünk sikerült jobban (60-54), ám az ebben a tíz percben kapott 28(!) pont több mint figyelmeztető. A térdsérüléssel bajlódó Nyilas István egyre intenzívebben melegít, lehet, hogy majd neki is be kell szállnia…

II. negyed: 12-15

Néhány ziccert ugyan kihagyott a Szedeák a második játékrész elején, ám a 13. percben végre megtört a jég: behullott az első tripla! Az elkövető Gémes Levente volt, aki egy duplával is kedveskedett az újbudaiaknak, így a 15. percre fordulva 25-17-es szegedi vezetést mutatott az eredményjelző. A fiatal hazai alakulat agresszív, erőszakos kosárlabdát játszik, ahogy azt vártuk. Reméljük, minél hamarabb sikerül letörni lelkesedésüket, ellenállásukat.

A 6. percre tízpontosra hízott a szegediek előnye (27-17), de támadásban korántsem az elvárható pontossággal működik a gépezet, így néha bizony igencsak bosszankodik Bonifert Domonkos. Gémes helyett Varga Dániel érkezett. A ziccerek értékesítésével sajnos továbbra is hadilábon állnak Vidáék, így nem sikerült lerázni a szívós Újbudát. A nagyszünetre 35-26-os szegedi vezetéssel vonultak a felek, miután Kovács Dávid bevágott két időn túli büntetőt.

A Szeged pontszerzői: Gémes 14/3 (7 lepattanó), Holt, Vida 6-6, Kovács D. 4, Molnár M., Varga D. 2-2, Szabad 1. A hazaiak részéről a 11 pontos Takács Norbert a legeredményesebb. Érdekesség, hogy Rieb Márk, aki a palánk alatt 8 lepattanót szorgoskodott össze, már a 17. percben begyűjtötte ötödik személyi hibáját, így ő már nem okoz több gondot a vendégeknek.

I. negyed: 14-20

Kissé álmosan kezdtek a szegediek, akik közül Vida és Holt ébredt először, az ő kosaraik révén 5-5-tel fordult a két gárda a 4. percre. Vida a vezetést is megszerezhette volna, de két büntetőjéből csak egyet értékesített. Lassan összekapta védekezését a látogató, s bár elöl is, hátul is néhány bosszantó hiba csúszott a játékába, a 7. perc végére már 16-9-es előnyt szerzett. John Holt, kinek ma komolyabb szerepet ígért Bonifert mester, már hat pontot tett be a közösbe… A negyed végén felváltva találtak a gyűrűkbe a csapatok, 20-14-es Szedeák-előnynél ülhettek le szusszanni a fiúk. A listavezető vezetőedzője igyekszik forgatni a játékosokat, már Szabad István és Kovács Dávid is pályára lépett. Utóbbi ellen rögtön a beállását követően, holtidőben ítéltek – sportszerűtlen – szabálytalanságot a bírók, egyébként teljes joggal.

Az U20-asok mérkőzésén szegedi győzelem született: 104-87-re nyert a Szedeák. A felnőttek tíz perc múlva kezdenek. Nem állítható, hogy túlzottan nagy a szurkolói érdeklődés a csata iránt, alig néhányan lézengenek az Újbuda csarnokában. Széll Bence sajnos belázasodott, helyette Horváth János került a keretbe. Hiányzik a sérült Rezák Tamás és Varga Milán is. Kezdőötösünk így néz ki: Vida, Simándi, Molnár, Holt, Gémes.

Bár nem számít könnyű győzelemre Bonifert Domonkos, a Szedeák vezetőedzője, mégis a listavezető az egyértelmű esélyes: míg az Újbuda egyszer győzött az idei bajnokságban, addig a vendégek összesen egy alkalommal botlottak. Persze tudjuk, sokszor a kötelező feladatot a legnehezebb teljesíteni…

Egy jó hírrel mindenesetre már a meccset megelőzően is szolgálhatunk: szombaton a Vásárhelyi Kosársuli a 22 pontos Czibere vezérletével 86-79-re verte az EKF Hész Eger gárdáját, ami azt jelenti, hogy immár mindhárom nagy rivális két vereséggel áll a tabellán…

Default thumbnail
Előző sztori

Választói névjegyzék: túl a százezren

Default thumbnail
Következő sztori

Asztalitenisz: A hatodik helyről várja a folytatást a Floratom Szeged AC

Legutóbbi hasonló cikkek