Közélet

Kormányzati megszorítások fojtogatják a szegedieket

Kormányzati megszorítások fojtogatják a szegedieket

2009. december 10., csütörtök
Kormányzati megszorítások fojtogatják a szegedieket
A szocialisták nem 12 hónapra terveznek, nem adnak egy évre elegendő működési forrást az önkormányzatoknak – ezt olvassa ki a pénteki közgyűlési ülés kerülő 2010. évi költségvetési koncepcióból a Fidesz-frakció.

A Fidesz országos kommunikációjának helyessége beigazolódott, a szocialisták nem 12 hónapra terveznek – mondta az ellenzéki frakció csütörtöki sajtótájékoztatóján

Hüvös László

. A képviselőcsoport vezetője szerint

Botka László

(MSZP) polgármester újabb színi előadásra készül pénteken a közgyűlésen. Azonban kétfelvonásos darabban játszik, ahol a fővárosi, parlamenti és a szegedi szerepe szöges ellentétben áll egymással. Botka László az Országgyűlésben minden olyan intézkedést megszavazott és megszavaz, mely hátrányosan érinti a szegedieket – fejtette ki

Gyimesi László

, hozzátéve: mindeközben a helyi közgyűlésben folyamatosan igyekszik eljátszani a jóságos, pártok fölötti városvezető szerepét, s széttárja a kezét a megszorítások kapcsán. A Fidesz szegedi elnöke példaként említette, hogy Botka odafönt sem a fedett uszodára, sem a déli Tisza-hídra vonatkozó fideszes indítványt nem támogatta. Hüvös László a közszolgáltatási díjak változásáról is szólt, hiszen az év utolsó közgyűlési ülésén a tarifaemelésekről is döntenek a városatyák. Mint fogalmazott, Botka Lászlóék a legbrutálisabb emeléseket korábbra időzítették, nem a választások évére, hogy ne hangolják még jobban maguk ellen a szavazókat. A korábbi kormánypárti döntések alapján 2006-2010 között már-már elviselhetetlen mértékben növekedtek a terhek: a szemétszállítás 49, a csatornadíj 65, a parkolójegy 78, a buszjegy 80, a távfűtés díja pedig – hiába játssza most el Botka László a kegyes díjcsökkentőt − 149 százalékkal. A frakcióvezető azt is hozzátette: alighanem csak áprilisig lesz fenntartható a hődíj-kompenzáció rendszere, utána a lakosságra szakad a hatalmas emelkedés. Mindeközben a reálbérek csökkentek, megvonták a 13. havi fizetéseket, megcsonkították a 13. havi nyugdíjakat. A lakosságot fojtogatják a megszorítások. Hüvös azt is ismertette, hogy az optimista – kormánypárti – előrejelzések alapján is 300 millió forint esik ki jövőre Szeged gazdálkodásából. Az önkormányzatok feladatai változatlanok, azonban az igazgatási feladatokra, közoktatásra, kultúrára, szociális ágazatra stb. jóval kevesebb pénzt kap az államtól, mint korábban. Mindez a politikus szerint azt mutatja, a szocialisták úgy gondolkodnak: “utánunk az özönvíz”. Gyimesi László bejelentette: a fenti megfontolások értelmében frakciójuk sem a 2009. évi költségvetés módosítását, sem a jövő évi költségvetési koncepciót nem fogadja el pénteken.

(kecsege)

huvos

Hallgassa meg Hüvös Lászlóval, a szegedi Fidesz frakcióvezetőjével készített hanganyagunkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.