Király Zoltán az MDF színeiben indul az országgyűlési választásokon

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Király Zoltán az MDF képviselőjelöltjeként indul a 2010-es parlamenti választásokon; a politikus 1985-ben független jelöltként jutott be az Országgyűlésbe – mondta a jelölttel közös szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Dávid Ibolya.

A párt elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy Király Zoltán egyéniben és a párt listáján is indul, de majd csak januárban – amikor a jelöléseiket nyilvánosságra hozzák – jelentik be, hogy pontosan melyik választókerületben illetve hányadik helyen.
A jelöltet méltatva Dávid Ibolya úgy fogalmazott, hogy Király Zoltán neve összeforrott a demokratikus átmenettel, azzal a józan politizálással, ami később a békés rendszerváltozáshoz vezetett. Hozzátette, hogy ő volt az első képviselő, aki valóban a választók akaratából került be a parlamentbe, miután 1985-ben legyőzte Komócsin Mihályt, Csongrád megye akkori első titkárát.
Felhívta arra is a figyelmet, hogy Király Zoltán 1987-ben részt vett a lakitelki találkozón, ami a reformpártisága mellett szerepet játszott abban, hogy 1988-ban Bihari Mihállyal, az Alkotmánybíróság volt elnökével, Bíró Zoltánnal, az MDF egykori elnökével és Lengyel László politológussal együtt kizárták az MSZMP-ből.
Király Zoltán 1990-ben független, de az MDF által támogatott indulóként bejutott a szabadon választott országgyűlésbe.
A sajtótájékoztatón részt vevő jelölt először a megindultság miatt nem tudott beszélni. Ezt később azzal indokolta, hogy “Dávid Ibolya említette Lakitelket is, és eszembe jutott a sátor (…) ez volt az MDF bölcsője”.
A politikához való visszatérésének motivációjaként egyfelől Moldova György, Akit a mozdony füstje megcsapott című könyvének címét idézve azt említette, hogy “akit politikusként a politika füstje megcsapott, az soha nem felejti el annak ízét, szagát illatát”. Másik indokként megjegyezte, hogy az elmúlt több mint tíz esztendőben nem volt jó véleménye a politikai közállapotokról, de azt gondolja, eljutottak odáig, hogy “ennek a közéleti mocsoknak, elnézést a kifejezésért, amely uralja mai közéletünket, véget kellene vetni és ebben szeretnék részt venni”.
Kijelentette, hogy miután jelenleg köztisztviselőként dolgozik, ezért amíg a jelöltsége politikai és jogi értelemben nem válik ténnyé, nem akar nyilatkozni illetve politikai közszereplést vállalni.

Előző sztori

KDNP: Vizsgálóbizottságot a parkolási visszaélések felderítésére!

Következő sztori

Hitel helyett értéképítés – I. rész