Éjféli mise a szegedi dómban + FOTÓK, HANG

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A szegedi dómban is, mint a szerte a világban, a szentestén pontban éjfélkor elkezdődött a szentmise, melyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök mutatott be.

Az adventi várakozás után a karácsonyi ünneplés a szentestével, karácsony vigíliájával kezdődik. A hívő emberek évszázadok óta virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak ezen az estén, és csak az éjféli mise után fogyasztották el az ünnepi vacsorát. Éjfélkor a fogadalmi templomot látogattuk meg, mely mint mindig, most is megtelt ünneplőkkel. A templomban ott volt a Jézus születését megörökítő betlehem, a jászolban fekvő kisdeddel, édesanyjával, Szűz Máriával és Szent Józseffel. Előtte többen térdre ereszkedve imádkoztak.
Az emberekből ilyenkor kijön a jó, mindenki a legjobb énjét akarja megmutatni, még a család összetartó ereje is nagyobb, lelkiekben többet adunk egymásnak, mint más napokon. Viszont sokan egyedül töltik otthon a karácsonyt, de nem mondhatják magukat magányosnak, ha képesek átélni szent karácsony üzenetét. Sajnálkozva hallgattuk az evangélium sorait, hogy Betlehemben nem adtak szállást a várandós Máriának, Józsefnek, de hisz’ nem is nagyon volt hely a szálláson. Mi annál inkább adhatnánk a Megváltónak helyet életünkben, lelkünkben, szívünkben. Vizsgáljuk hát meg, mennyire engedjük be őt hétköznapjainkba, s ha már egy csöppnyi helyet tudunk biztosítani számára, máris felszabadultabbak, magabiztosabbak leszünk. A mise vége előtt a hívek az oltár elé járultak, és mindenki kapott egy darabot „Krisztus testéből”. A mise végén Kondé Lajos plébános ismertette az ünnepi miserendet, ezt követően bezárultak a dóm kapui.

ejfelimise
Hallgassa meg az éjféli misén készített hanganyagunkat!

no images were found

Előző sztori

Gyulay Endre üzenete: ne legyen versengés + HANG

Következő sztori

Mentősre és rendőrre támadtak Szegeden