Vélemény

Egyetemisták karácsonya

Egyetemisták karácsonya

2009. december 5., szombat
Egyetemisták karácsonya

Az emberek nagy része várakozással tekint az ünnepek felé. Mégis akad, akinek a karácsony szóhoz a stressz, tanulás, vizsgaizgalom társul; ők lennének a felsőoktatásban tanulók.

A vizsgaidőszak sosem jön jókor, de az ünnep tájékán végképp nem. Mindannyian tudjuk, hogy december közepétől a szeretet ünnepéig lehetetlen lenne minden vizsgát letudni. Így marad az a megoldás, hogy próbáljuk a legoptimálisabban variálni vizsganaptárunkat. Van, aki a nehezebb vizsgákat szereti elsőre megpróbálni, hogyha az mégsem sikerülne terv szerint, még mindig legyen néhány lehetősége. A másik végletet azok képviselik, akik önbizalom-növelőnek, kedvcsinálónak tekintik a könnyebb vizsgákat, hogy a sikereken felbuzdulva erőt gyűjtsenek a további nehezebb tárgyakhoz. A harmadik típust azok képviselik, akik egy nehezebb vizsga levezetéseképp egy könnyebb megmérettetést választanak, és így váltogatják azokat nehézség szerint. Ami mindenkinek ajánlatos: szorgalmi időszakban látogatni az előadásokat. Ha erre még sincs lehetőségünk, időben szerezzük be az anyagokat, hogy az már ne a tanulástól vegyen el időt. Nem vagyunk egyformák, így tanulási szokásaink is eltérőek. Sokan arra esküsznek, hogy évközben is rendszeresen tanulnak óráról-órára, így ők egy szervesebb, egymásra épülő tudásanyagot tudhatnak magukénak. Mások vizsga előtt néhány nappal rekordidő alatt igyekeznek hatalmas tudásanyagot elsajátítani, amit a teremből kilépve már nem biztos, hogy fel tudnak idézni. Szerencsére sok vizsgáztató meg sem hirdet a két ünnep közé számonkérést, így a legjobb, amit tehetünk, ha a jegyzeteket erre az időre elrejtjük a szemünk elől. Így kivehetjük részünket a karácsonyi készülődésből, és rengeteg energiát meríthetünk a közös családi ünneplésből a tanuláshoz, amit semmi más nem tud pótolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.