Bartók: Elkótyavetyéljük a szegedi kézilabdás tehetségeket

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A Pick Szeged kézilabdacsapatával kapcsolatban egyre többször hangzik el, szükség van-e ennyi külföldi játékosra? Feltölthető a keret a Tisza Volán SC utánpótlás-bázisából? Bartók Csaba, a Tisza Volán SC utánpótlás-szakágvezetője, a Pick Szeged egykori csapatkapitánya, az 1996-os bajnokcsapat tagja szerint ennél sokkal bonyolultabb a helyzet.

– Vannak olyan játékosok, akiket már be lehetne építeni a csapatba – kezdte beszélgetésünket Bartók Csaba. A 19 éves balszélső, Temesvári János Dzsomba szintű játékos lehetne, csak menedzselni kellene. Szerintem tavasszal elviszik és kaphatunk érte 150-300 ezer forintot.

– Nincs szerződése az egyesülettel?

– Amatőr szerződése van, de ez nem köti az egyesülethez. Bármikor elvihető pici pénzért. De több nevet is említhetek, akiknek már a Pick Szeged keretével kellene edzeni: Tóth Mihály – ő most kapott lehetőséget -, Kupcsik Bálint, Varsandán Áron – a testvérét már elkótyavetyéltük Kecskemétre -, Nagy Róbert, Grüfelder Péter. Mind olyan játékosok, akiknek lehetőséget kellene adni a gyengébb meccseken, hogy szokják a légkört. Jelenleg az általunk irányított NB I/B-s Dorozsmában játszanak.

– A Tisza Volán SC kézilabdás utánpótlás-nevelése mindig is híres volt az országban. Az utóbbi két évben is az ország legeredményesebb utánpótlás nevelő szakosztálya volt. Mindebből kamatoztat a felnőtt csapat?

– Nem. Kellene egy közös koncepció, ami hiányzik. Először is nyilatkoznia kellene a Pick Szeged vezetésének, hogy szüksége van-e a Tisza Volán SC utánpótlására. Ha igen, akkor egy irányba húzó szakvezetés kellene, amely segít a feltételek megteremtésében.

– Csodálkozom, hogy ez nincs így.

– Árválkodunk. Nincs még egy olyan klub az országban, ahol az utánpótlás-szakosztály függetlenül dolgozik. Minden pénzt a felnőtt klubra költenek, mi egy fillért sem látunk. Az önkormányzattól kap az NB I/B-s csapatunk ötmillió forintot, az utánpótlás-nevelésre semmit. Sőt, a terembérletért mi fizetünk évi 11 millió forintot a városnak. A költségvetésünk 35 millió forint, ebből kell kigazdálkodni a 12 különböző korcsoportos és osztályos bajnokságban induló csapataink fenntartását.

– Veszprémben is ilyen mostohán bánnak az utánpótlással?

– A veszprémiek komoly bázist építettek ki Alsóörsön. Más koncepcióval dolgoznak: összeszedik a magyar és a környező országok ügyes gyerekeit, akiket sportiskolába járatnak. Mindehhez a profi klubtól komoly segítséget kapnak. Mi a szegedi gyerekekre építünk, mert nincs lehetőségünk kollégiumot biztosítani. Sportiskoláról nem is álmodhatunk.

– Ne kerülgessük: mekkora összeg kellene ahhoz, hogy profi szinten működjön Szegeden a kézilabdás utánpótlás nevelése?

– Ragyogóan fel lehet építeni a bázist 50-55 millió forintból, ami a Pick Szeged költségvetésének a 10 százaléka. Hosszabb időre szerződést lehetne kötni a tehetséges játékosokkal, és megoldódna a menedzselésük is. Néhány éven belül remek szegedi játékosok játszhatnának a Pick Szegedben.

Előző sztori

Az 5 %-os parlamenti küszöb mérce

Következő sztori

Női vízilabda: Szegeden győzött az Újpest – FOTÓK!