Közélet

Balázs Péter: közös eredmény a szerb vízummentesség

Balázs Péter: közös eredmény a szerb vízummentesség

2009. december 19., szombat
Balázs Péter: közös eredmény a szerb vízummentesség

Régóta dolgozunk közösen azon, hogy ez a pillanat elérkezzen és Szerbia állampolgárai vízummentesen léphessenek az Európai Unió területére - jelentette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter szombaton a röszkei határátkelőhelyen, amikor Forgács Imre igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában fogadta Vuk Jeremic szerb külügyminisztert, Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettest és belügyminisztert, valamint Snezana Malovic szerb igazságügy-minisztert.

A magyar külügyminiszter - azt követően, hogy saját kezűleg látta el pecséttel minisztertársa útlevelét - örömét fejezte ki amiatt, hogy a találkozót a magyar-szerb határon tarthatták. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy Magyarország nemcsak fizikailag, hanem szimbolikusan is vezeti, segíti az európai integráció útján Szerbiát. Mindkét országnak fel kell készülnie arra, hogy az állampolgárok élni fognak a vízummentesség lehetőségével, ezért több határátkelőre lesz szükség - hangsúlyozta Balázs Péter. Vuk Jeremic azt mondta, hogy a vízummentességgel Szerbia közelebb került az Európai Unióhoz. A miniszter reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva a két ország között már nem lesz határ. Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter hangsúlyozta, hogy 2009. december 19. nemcsak azért nagy nap, mert a szerb állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unió területére, hanem azért is, mert így egyenrangúnak érezhetik magukat az unió lakosaival. Snezana Malovic szerb igazságügy-miniszter kijelentette: Szerbia igyekszik minden nemzetközi kötelezettségének eleget tenni az európai integráció során, ezt a nemzetközi bírósággal való együttműködés is tanúsítja.
A szimbolikus köszöntést követően Forgács Imre és Ivica Dacic aláírta az Európai Közösség (EK) és Szerbia közötti visszafogadási egyezmény végrehajtási jegyzőkönyvét. Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei november végén hagyták jóvá azt a rendeletmódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Szerbia, Macedónia és Montenegró állampolgárai vízummentesen léphessenek az EU területére. A módosítás december 19-én lépett hatályba, és a három érintett ország polgárai legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak uniós országokban vízum nélkül. A beutazási engedély kötelezettségének eltörlése az uniós tagállamokon kívül a schengeni zónához tartozó Izlandra, Norvégiára és Svájcra is vonatkozik. A brüsszeli miniszteri határozat nem vonatkozik Bosznia-Hercegovinára és Albániára. Ezen országok esetében jövő tavasszal újabb értékelést készít a bizottság, amelynek az volt az álláspontja, hogy e két ország még nem teljesítette a vízummenteséghez szükséges feltételeket. Ezek között szerepelnek bizonyos biztonsági előírások a vízumkiadásra és az útlevelekre vonatkozóan, illetve a határok biztosítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.