Közélet

Az MSZP az adatvédelmi biztos intézkedését kéri a Fidesz választási kampánylevelei miatt

Az MSZP az adatvédelmi biztos intézkedését kéri a Fidesz választási kampánylevelei miatt

2009. december 16., szerda
Az MSZP az adatvédelmi biztos intézkedését kéri a Fidesz választási kampánylevelei miatt

Az MSZP szerint a Fidesz illegálisan beszerzett adatbázis alapján küldi ki választási kampányleveleit, ezért a szocialisták az adatvédelmi biztos intézkedését kérik.

Nyakó István

, az MSZP szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az

Orbán Viktor

Fidesz-elnök gazdáknak címzett levelét megkapta

Herczog Edit

, az MSZP európai parlamenti képviselője,

Bedő Tamás

, Csongrád szocialista polgármestere, valamint egyik párttagjuk tíz éve elhunyt férje is. A szóvivő szerint az elhunyt férfi özvegye biztos abban, hogy élete során a férje egyetlen hivatalos adatbázisba került be, az Orbán-Torgyán-kormány idején a mezőgazdasági támogatások adatbázisába. Nyakó István közölte: azzal a kéréssel fordulnak

Jóri András

adatvédelmi biztoshoz, hogy a bizonyítékok alapján azonnal tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy "a jobboldali párt mihamarabb befejezze durva törvénysértését". Szerinte Orbán Viktor vélhetően törvénytelenül vezetett adatbázist mindenkiről, ezt igazolja, hogy a Fidesz olyanoknak is küldött kampánylevelet, akik soha nem adták át adataikat a pártnak. Vitatta az ellenzéki párt azon állítását, miszerint a telefonkönyvből dolgoztak, hiszen abban nincs benne, ki gazda és ki nem. Az MSZP szóvivője szerint a címlistát minden bizonnyal a feketepiacon vették. Ezzel a kampánylevéllel a Fidesz számos törvényt súlyosan megsértett, "bakanccsal menetelt át" a személyes adatvédelemhez való jogon, éppúgy mint azon a szabályon, hogy munkahelyeken tilos kampányolni - fogalmazott.

Navracsics Tibor

, a Fidesz frakcióvezetője december elején azt mondta: úgy tudja, a levelek munkahelyekre mentek ki, a munkahelyek, illetve azok vezetőinek címe pedig közérdekű adat, és megtalálható például telefonkönyvekben vagy polgármesteri hivatalok által kiadott tájékoztató kiadványokban. Semmilyen adatsértés nem történt - jelentette ki. Nyakó István utalt Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára, miszerint a Fidesz csak tavasszal kezd kampányolni. Kezünkben a bizonyíték, hogy Orbán Viktor hazudott! - fűzte hozzá, megjegyezve: továbbra is várják a választ arra, ki és milyen címlistákra, milyen pénzből készített dokumentumokat juttat el a választópolgároknak. A sajtótájékoztatón kiosztott, a Fidesz elnöke által aláírt levél szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszak megszorításai miatt a vidék és a mezőgazdaságból élők helyzete egyre nehezebb Magyarországon, a jövő évi költségvetés pedig újabb forrásokat von el az ágazattól. Az ellenzéki politikus novemberi keltezésű levele úgy zárul: amennyiben a választópolgárok megtisztelik bizalmukkal, a következő polgári kormány nem ellenfélként, hanem az ország megújításában elengedhetetlenül fontos partnerként fog tekinteni a gazdákra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.