Az MSZP az adatvédelmi biztos intézkedését kéri a Fidesz választási kampánylevelei miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az MSZP szerint a Fidesz illegálisan beszerzett adatbázis alapján küldi ki választási kampányleveleit, ezért a szocialisták az adatvédelmi biztos intézkedését kérik.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az Orbán Viktor Fidesz-elnök gazdáknak címzett levelét megkapta Herczog Edit, az MSZP európai parlamenti képviselője, Bedő Tamás, Csongrád szocialista polgármestere, valamint egyik párttagjuk tíz éve elhunyt férje is.
A szóvivő szerint az elhunyt férfi özvegye biztos abban, hogy élete során a férje egyetlen hivatalos adatbázisba került be, az Orbán-Torgyán-kormány idején a mezőgazdasági támogatások adatbázisába.
Nyakó István közölte: azzal a kéréssel fordulnak Jóri András adatvédelmi biztoshoz, hogy a bizonyítékok alapján azonnal tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy “a jobboldali párt mihamarabb befejezze durva törvénysértését”.
Szerinte Orbán Viktor vélhetően törvénytelenül vezetett adatbázist mindenkiről, ezt igazolja, hogy a Fidesz olyanoknak is küldött kampánylevelet, akik soha nem adták át adataikat a pártnak. Vitatta az ellenzéki párt azon állítását, miszerint a telefonkönyvből dolgoztak, hiszen abban nincs benne, ki gazda és ki nem.
Az MSZP szóvivője szerint a címlistát minden bizonnyal a feketepiacon vették.
Ezzel a kampánylevéllel a Fidesz számos törvényt súlyosan megsértett, “bakanccsal menetelt át” a személyes adatvédelemhez való jogon, éppúgy mint azon a szabályon, hogy munkahelyeken tilos kampányolni – fogalmazott.
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője december elején azt mondta: úgy tudja, a levelek munkahelyekre mentek ki, a munkahelyek, illetve azok vezetőinek címe pedig közérdekű adat, és megtalálható például telefonkönyvekben vagy polgármesteri hivatalok által kiadott tájékoztató kiadványokban. Semmilyen adatsértés nem történt – jelentette ki.
Nyakó István utalt Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára, miszerint a Fidesz csak tavasszal kezd kampányolni. Kezünkben a bizonyíték, hogy Orbán Viktor hazudott! – fűzte hozzá, megjegyezve: továbbra is várják a választ arra, ki és milyen címlistákra, milyen pénzből készített dokumentumokat juttat el a választópolgároknak.
A sajtótájékoztatón kiosztott, a Fidesz elnöke által aláírt levél szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszak megszorításai miatt a vidék és a mezőgazdaságból élők helyzete egyre nehezebb Magyarországon, a jövő évi költségvetés pedig újabb forrásokat von el az ágazattól.
Az ellenzéki politikus novemberi keltezésű levele úgy zárul: amennyiben a választópolgárok megtisztelik bizalmukkal, a következő polgári kormány nem ellenfélként, hanem az ország megújításában elengedhetetlenül fontos partnerként fog tekinteni a gazdákra.

Előző sztori

Hitel helyett értéképítés – I. rész

Következő sztori

A szabad anyanyelvhasználatra buzdít Csáky Pál