Gazdaság

REMEK: konferencia az élhetőbb jövőért

REMEK: konferencia az élhetőbb jövőért

2009. november 17., kedd
REMEK: konferencia az élhetőbb jövőért
REMEK programnak adott otthont a kedden a szegedi megyeháza, méghozzá csupa nagy betűvel, ugyanis Regionális Megújuló Energetikai Konferencia zajlott november 17-én a Csongrád Megyei Önkormányzat és az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter szervezésében. A szakmai tanácskozás középpontjában a jövő energiaforrásai, a környezetbarát energiahordozók hasznosítási lehetőségei álltak, illetve megalakult a Dél-alföldi Regionális Energia Ügynökség is. Magyarország energiafüggőségéről sok szó esik, különösen az ukrán-orosz gázvita időszakos, mára megszokottá vált fellángolásakor. Ám nem ez az egyetlen oka annak, hogy a konferencia előadói a megújuló energiára fókuszáltak. Mint hangsúlyozták, ezen a területen is közös gondolkodásra és összefogásra van szükség, de leginkább arra, hogy észrevegyük végre, hogy mennyi energiát és pénzt pazarlunk el.
A REMEK ’09 konferenciát szervező ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter menedzsment cégének ügyvezetője, Gonda András úgy látja, hogy a megújuló energia az a terület, amelyről nagyon sokat beszélünk, mégsem teszünk eleget. „Ezek az energiaforrások egyre szélesebb körben lesznek felhasználva, ám azt is látni kell, hogy támogatási háttér szükséges ehhez, politikai akarat nélkül nem lehet nagy áttörést elérni ezen a téren” – mondta el portálunknak Gonda András. A konferencia keretében kötött együttműködési megállapodást az ArchEnerg a Sopron Régió Logisztikai Klaszterrel, valamint az Algyői Vállalkozói Klaszterrel, amelyekről Gonda a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy olyan partnerekkel tudnak együtt dolgozni, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint ők. Segítik egymást többek között pályázatoknál, illetve a már megvalósult beruházások tapasztalatait is kiértékelik.

Megyei fejlesztések az energiatakarékosság jegyében

„Gazdasági és politikai érdekünk, valamint gyermekeinkért érzett felelősségünk egyaránt azt diktálja, hogy a fenntartható jövő érdekében ötvözzük az évezredes tudást és a technika vívmányait. Ezért döntött úgy a Csongrád Megyei Önkormányzat, hogy a 2009-es esztendőt az Energia Évének nyilvánítja” – fogalmazott Magyar Anna elnök asszony. Éppen ezért a megyei önkormányzat a takarékos energiafelhasználás jegyében írta ki ez évi pályázatait, illetve végezte beruházásait. „Energetikai pályázatokon eddig összességében több mint 612 millió forintot nyertük. Megvalósított fejlesztéseink közül a makói és a deszki kórháznál a gázfogyasztás költségei közel 33 millió forinttal csökkentek az elmúlt 2 évben” – hozott példát Magyar Anna arra, hogy miként is térül meg a befektetett pénz. Sándor Attila, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy intézményeik állapotát már korábban felmérték, hogy tudják, hol milyen korszerűsítésekre van leginkább szükség, és ehhez hangolták a beruházásokat. „További tervünk ezen a téren, hogy minden szociális otthonunkban napkollektoros melegvíz-ellátási rendszert szeretnénk kiépíteni” – mondta az alelnök, akitől azt is megtudtuk, hogy habár az Energia Éve 2009 mintegy másfél hónap múlva véget ér, de továbbra is céljuk, hogy intézményeik energetikai korszerűsítését folytassák, illetve a települési önkormányzatokat is erre ösztönzik. Ehhez kapcsolódott a Települési Pályázat Előkészítő Alap (TPEA) idei kiírása is.

Együttműködve a fejlődésért

A Regionális Megújuló Energetikai Konferencia keretében több együttműködés is született. Megalakult hivatalosan is a Dél-alföldi Regionális Energia Ügynökség is, melynek célja az energiahatékonyság és a megújuló energiák felhasználási arányának növelése, regionális energiastratégiák kialakítása, valamint a környezet védelme. Az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter két együttműködési megállapodást is kötött. Pongrácz Tamás, a 2007-ben alakult Algyői Vállalkozói Klaszter menedzsere portálunknak elmondta, hogy sokat várnak az összefogástól, hiszen ezen a területen is fontos a közös gondolkodás, emellett pedig bizonyos pályázatoknál szükséges is számukra az ArchEnerggel való együttműködés. Az ArchEnerg elnöke, Kiss Ernő a Sopron Régió Logisztikai Klaszterrel kötött új együttműködéssel kapcsolatban a szélerőműveket emelte ki portálunknak. Mint elmondta, végeztek már méréseket régiónkban, és a Homokhátságon például jó értékeket mértek, így a kérdés csupán az, hogy milyen magas tornyot kell építeni ahhoz, hogy a szélenergiát is hasznosítani tudjuk térségünkben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.