Bulvár

Márton-napi vacsora és újborkóstoló – VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK

Márton-napi vacsora és újborkóstoló – VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK

2009. november 14., szombat
Márton-napi vacsora és újborkóstoló – VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK

A Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon. A népi kultúrában gazdasági határnapnak számított a nap, a félszilajon, vagyis a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt november 11-dike. Ilyenkor a pásztorok – kezükben vesszővel – végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak.

A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat. Az ünnep az őszi munkák (szüret, kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett Márton-ludakat. A közhiedelem úgy tartotta, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog”. Az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból jósoltak: a fehér és hosszú csont havas telet, míg a barna és rövid enyhe telet jelentett. A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt, a népszokások egészen a 20. század közepéig éltek, napjainkban pedig a Márton-napi libafogyasztás éli reneszánszát. A rendszerváltás után sok külföldi bortermelő érdeklődése fordult a magyarországi bortermő vidékek felé. Nem volt ez másképp Bátaapátiban sem. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannon dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. „Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak” – nyilatkozta a márki.
A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre délre, a Geresdi-dombságban található. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. Az egykori földalatti pincéket használják ma is a borok érlelésére. A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi grófi családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozták létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül a bátaapáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal.
A Fehértói Halászcsárdában a finom borok mellé ízletes Márton-napi étkek is társultak. Érkezéskor a vendégeket a kemencénél libatepertős bordányi kenyérrel és kemencében sült libatepertős pogácsával fogadták. Az előétel mellé a Tűzkő Birtok Rajnai rizlingjét és Rosée-jét (merlot, cabernet franc) kóstolhatták. A borászat ismertetőjét követően előételként ismét liba került az asztalra: házi füstölt libakolbász, birsalmás libakocsonya és füstölt libamellszelet. A borok sorát 2008-as Chardonnay barrique folytatta. Színével és ízével egyaránt osztatlan sikert aratott a bíborcékla leves gombás tésztabatyuval, melyet Pinot Noir rosée-vel öblíthettek le a vendégek. Az étkeket és italokat a borok jellegzetességeit, a borkóstolás módját ismertető rövid előadások fűszerezték. S hogy a liba ismét az asztalra röpülhessen, a vendéglátók köztes ételként libamájrizottót majorannás pecsenyelével szolgáltak fel. Mivel a liba alapvetően vízi szárnyas, így a soron következő nedű a Tűzkő Birtok 2006-os Kadarka – Pinot Noir Cuvée-je volt. Az est koronáját fényezett libacomb újborban párolt körtével, nemzeti tortával jelentette, melyet 2005-ös évjáratú Kékfrankossal öblíthettek le a résztvevők És akinek még fért, desszertként tökös réteskosarat fahéjas füge csatnival fogyaszthatott, finom 2007-es Tramini desszertborral kísérve. Az est folyamán a Bormúzeumban a ház boraival búcsúztatták a Márton-napot. Dekantálásra került többek közt Sauvignon Blanc 2008, Renana 2008 (rajnai rizling), Talentum Cuvée 2003 (kékfrankos-cabernet franc-merlot), Tűzkő Domb cuvée 2006 (cabernet franc-merlot), Kisgörbői Cuvée, Kisgörbői Rosée.

Illés Tibor


Márton-napi borvacsora in Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.