Írjon nekünk

Bulvár

Márton-napi vacsora és újborkóstoló – VIDEÓ, PANORÁMA, FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A Márton-napot mind a népi kultúra, mind a keresztény kalendárium jeles napként tartotta számon. A népi kultúrában gazdasági határnapnak számított a nap, a félszilajon, vagyis a tavasztól őszig legeltetett, télen pedig istállóban tartott állatok beterelésének hagyományos időpontja volt november 11-dike. Ilyenkor a pásztorok – kezükben vesszővel – végigjárták az állatok gazdáinak házait, köszöntőt mondtak, cserébe pedig ajándékokat kaptak.

A gazdasági szerepen túl népi hiedelmek is kötődtek az ünnephez: a disznóól tetejébe ágat szúrtak, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól, tavasszal pedig ugyanezzel az ággal terelték ki a malacokat.
Az ünnep az őszi munkák (szüret, kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett Márton-ludakat. A közhiedelem úgy tartotta, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog”. Az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból jósoltak: a fehér és hosszú csont havas telet, míg a barna és rövid enyhe telet jelentett.
A középkorban Márton napja az egyik legnépszerűbb ünnep volt, a népszokások egészen a 20. század közepéig éltek, napjainkban pedig a Márton-napi libafogyasztás éli reneszánszát.

A rendszerváltás után sok külföldi bortermelő érdeklődése fordult a magyarországi bortermő vidékek felé. Nem volt ez másképp Bátaapátiban sem. A Tűzkő Birtokban Piero Antinori és Jacopo Mazzei márkik láttak fantáziát. A globális Antinori-birodalomnak szüksége van a Toszkánára emlékeztető, szelíd pannon dombokból fakadó, üde bátaapáti borokra. Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. „Nagyon-nagyon elegáns olasz éttermek is érdeklődnek például a tramini iránt, melyet vagy aperitifnek ajánlanak, vagy a megbecsült vendégeknek üdvözlő italként kínálnak” – nyilatkozta a márki.

A Tűzkő Birtok Bátaapáti szomszédságában, a tolnai dombok között fekszik. Bátaapáti Budapesttől 150 kilométerre délre, a Geresdi-dombságban található. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. Az egykori földalatti pincéket használják ma is a borok érlelésére. A Tűzkő Birtok története szorosan összekapcsolódik a nagyszerű Apponyi grófi családéval. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozták létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül a bátaapáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal.

A Fehértói Halászcsárdában a finom borok mellé ízletes Márton-napi étkek is társultak. Érkezéskor a vendégeket a kemencénél libatepertős bordányi kenyérrel és kemencében sült libatepertős pogácsával fogadták. Az előétel mellé a Tűzkő Birtok Rajnai rizlingjét és Rosée-jét (merlot, cabernet franc) kóstolhatták. A borászat ismertetőjét követően előételként ismét liba került az asztalra: házi füstölt libakolbász, birsalmás libakocsonya és füstölt libamellszelet. A borok sorát 2008-as Chardonnay barrique folytatta. Színével és ízével egyaránt osztatlan sikert aratott a bíborcékla leves gombás tésztabatyuval, melyet Pinot Noir rosée-vel öblíthettek le a vendégek.
Az étkeket és italokat a borok jellegzetességeit, a borkóstolás módját ismertető rövid előadások fűszerezték. S hogy a liba ismét az asztalra röpülhessen, a vendéglátók köztes ételként libamájrizottót majorannás pecsenyelével szolgáltak fel. Mivel a liba alapvetően vízi szárnyas, így a soron következő nedű a Tűzkő Birtok 2006-os Kadarka – Pinot Noir Cuvée-je volt. Az est koronáját fényezett libacomb újborban párolt körtével, nemzeti tortával jelentette, melyet 2005-ös évjáratú Kékfrankossal öblíthettek le a résztvevők
És akinek még fért, desszertként tökös réteskosarat fahéjas füge csatnival fogyaszthatott, finom 2007-es Tramini desszertborral kísérve.
Az est folyamán a Bormúzeumban a ház boraival búcsúztatták a Márton-napot. Dekantálásra került többek közt Sauvignon Blanc 2008, Renana 2008 (rajnai rizling), Talentum Cuvée 2003 (kékfrankos-cabernet franc-merlot), Tűzkő Domb cuvée 2006 (cabernet franc-merlot), Kisgörbői Cuvée, Kisgörbői Rosée.

Illés Tibor


Márton-napi borvacsora in Szeged

Kommentek

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle. Kommentek

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Bulvár

Nézd meg, hogy ugrál a szegedi célban a fitt-modell versenyzők szexszimbóluma Kiss Virág

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Nincs nagyon ennél tökéletesebb női test mostanság.

Tovább olvasom

Aktuál