Közélet

Lesz-e valaha rendezvénycsarnok?

Lesz-e valaha rendezvénycsarnok?

2009. november 16., hétfő
Lesz-e valaha rendezvénycsarnok?
Több látványterv is született, s helyszínként a Kálvária sugárút vége és a Mars téri terület is felmerült (képünkön), nemrégiben mégis eldőlt, a közeljövőben biztosan nem fog rendezvénycsarnok épülni a csongrádi megyeszékhelyen. Az ellenzék az elmúlt években már többször kérte a polgármestert, tegye egyértelművé szándékát a rendezvénycsarnokkal kapcsolatban. Nem így történt, s a homály egyre szürkébb… A csarnokkal kapcsolatban Hüvös László, a szegedi Fidesz-frakció vezetője először 2007-ben fordult interpellációval Botka László polgármesterhez, hogy a 2006-os választási kiadványban megígért rendezvény- és sportcsarnok átadási időpontja felől érdeklődjön. Akkor a polgármester hosszú távú fejlesztésekről beszélt, ám később több sportpályát érintő ingatlancserék lehetőségeivel és a Szeviép Zrt. építőipari cég bevonásával a város realizálta az átadás időpontját. Egy 2008. márciusi újságcikkben közzétéve – ami a város honlapján ma is olvasható – 2010-re, a választások idejére időzítették az avatóünnepséget. Az ellenzéki politikus a legutóbbi közgyűlésen ismét megkérdezte Botkát, hogy az ígért 2010-es átadásnak van-e realitása, hiszen semmit sem hallani, látni az építkezésről. A polgármester úgy felelt, hogy fenntartja az új konferencia- és sportcélú létesítmény megvalósításával kapcsolatos nyilatkozatait. Egy DAOP-pályázat keretében lehetett EU-s forráshoz jutni ilyen csarnok felépítésére, de ezen nem indulhattak megyei jogú városok önkormányzatai, gazdasági társaságok viszont igen. Ezért a közgyűlés támogató nyilatkozatot adott ki a Szeviép Zrt. számára, a jelenlegi gazdasági környezetben ennél többet azonban nem tehet.

Tényleg az állandó össztűz égette el a terveket?

Nemrégiben felkerestük Pistrui Lászlót, a cégcsoport egyik tulajdonosát egy interjú kapcsán, s a beszélgetés során kijelentette a cégvezető, hogy a pályázattól visszaléptek, a támogatási szerződést visszaadták, nem írták alá. Azzal indokolta a visszalépést, hogy nem lehet olyan környezetben rendezvénycsarnokot építeni, ahol minden megmozdulás össztűz alatt van. „Nem hitelezhető, politikailag nem felvállalható, egy képviselő például 2008-2009 telén parlamenti felszólalásban támadta meg a Szeviépet” – mondta el Pistrui László az interjúban. „Hét hónap után hagyták jóvá a csarnokkal kapcsolatos helyszín-módosítási kérelmet a parlamentben, többet futtatták a tervünket, mint bármelyik kisvállalkozóét. Melyik bank ad így hitelt? Ráadásul a rendőrségen is feljelentettek minket.” A rendezvénycsarnok tehát 2010-ben biztos nem épül. Következő cikkünkben megpróbálunk a városháza, illetve Botka László elképzeléseiről érdeklődni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.