Lesz-e valaha rendezvénycsarnok?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Több látványterv is született, s helyszínként a Kálvária sugárút vége és a Mars téri terület is felmerült (képünkön), nemrégiben mégis eldőlt, a közeljövőben biztosan nem fog rendezvénycsarnok épülni a csongrádi megyeszékhelyen. Az ellenzék az elmúlt években már többször kérte a polgármestert, tegye egyértelművé szándékát a rendezvénycsarnokkal kapcsolatban. Nem így történt, s a homály egyre szürkébb…

A csarnokkal kapcsolatban Hüvös László, a szegedi Fidesz-frakció vezetője először 2007-ben fordult interpellációval Botka László polgármesterhez, hogy a 2006-os választási kiadványban megígért rendezvény- és sportcsarnok átadási időpontja felől érdeklődjön. Akkor a polgármester hosszú távú fejlesztésekről beszélt, ám később több sportpályát érintő ingatlancserék lehetőségeivel és a Szeviép Zrt. építőipari cég bevonásával a város realizálta az átadás időpontját. Egy 2008. márciusi újságcikkben közzétéve – ami a város honlapján ma is olvasható – 2010-re, a választások idejére időzítették az avatóünnepséget. Az ellenzéki politikus a legutóbbi közgyűlésen ismét megkérdezte Botkát, hogy az ígért 2010-es átadásnak van-e realitása, hiszen semmit sem hallani, látni az építkezésről.
A polgármester úgy felelt, hogy fenntartja az új konferencia- és sportcélú létesítmény megvalósításával kapcsolatos nyilatkozatait. Egy DAOP-pályázat keretében lehetett EU-s forráshoz jutni ilyen csarnok felépítésére, de ezen nem indulhattak megyei jogú városok önkormányzatai, gazdasági társaságok viszont igen. Ezért a közgyűlés támogató nyilatkozatot adott ki a Szeviép Zrt. számára, a jelenlegi gazdasági környezetben ennél többet azonban nem tehet.

Tényleg az állandó össztűz égette el a terveket?

Nemrégiben felkerestük Pistrui Lászlót, a cégcsoport egyik tulajdonosát egy interjú kapcsán, s a beszélgetés során kijelentette a cégvezető, hogy a pályázattól visszaléptek, a támogatási szerződést visszaadták, nem írták alá. Azzal indokolta a visszalépést, hogy nem lehet olyan környezetben rendezvénycsarnokot építeni, ahol minden megmozdulás össztűz alatt van. „Nem hitelezhető, politikailag nem felvállalható, egy képviselő például 2008-2009 telén parlamenti felszólalásban támadta meg a Szeviépet” – mondta el Pistrui László az interjúban. „Hét hónap után hagyták jóvá a csarnokkal kapcsolatos helyszín-módosítási kérelmet a parlamentben, többet futtatták a tervünket, mint bármelyik kisvállalkozóét. Melyik bank ad így hitelt? Ráadásul a rendőrségen is feljelentettek minket.”
A rendezvénycsarnok tehát 2010-ben biztos nem épül. Következő cikkünkben megpróbálunk a városháza, illetve Botka László elképzeléseiről érdeklődni.

Előző sztori

Nem sikerült győzniük ülőröplabdásainknak

Következő sztori

Másfél millió forint kellene a megsüllyedt csillagvizsgáló felújítására – Panorámával