Sport

Labdarúgás: egy bírónyival volt jobb a Dabas a Volánnál

Labdarúgás: egy bírónyival volt jobb a Dabas a Volánnál

2009. november 21., szombat
Labdarúgás: egy bírónyival volt jobb a Dabas a Volánnál

Vereséggel zárta a labdarúgó NB III Alföld csoport ősz szezonját a Tisza Volán SC Szeged. A kék-feketék nyolcvan percen át emberhátrányban játszottak a Dabas ellen, a vendégek a legvégén találtak be az amúgy tipikusan nulla-nullás mérkőzésen. A találkozó alakulását online is nyomon követhették portálunkon.

Különös felvezetéssel indult a Tisza Volán SC Szeged és az FC Dabas mérkőzése. Mint arról pénteken beszámoltunk, a CSLSZ az ellenőri jelentés alapján felfüggesztette a hazaiak kapusának, Czirják Tamásnak a játékjogát. Czirják múlt szombaton, Monoron ütközött az ellenfél támadójával, Bokrossal, akinek eltörött a lába. A bíró akkor semmit nem ítélt, s a hírek szerint a jegyzőkönyvben sem szólt szabálytalanságról. A szegediek mindenesetre jogosan értetlenkedtek a furcsa eset miatt, s értetlenségük tovább fokozódott a Dabas elleni meccs 10. percében... A sportújságírók által csak tapogatózó kezdésnek nevezett lagymatag első negyedóra perceit éltük, mikor egy lassan kibontakozó dabasi támadás még a vendégek térfelén, a középkör vonala táján megakadt, miután Mórocz Zsolt ütközött az egyik fehér mezes labdarúgóval. A szegedi csapatkapitány visszafelé sétált, mikor általános meglepetésre Susánszki sporttárs a piros lapot kapta elő. A derék, ambiciózus bíró könyöklésnek minősítette az esetet, amit azonnal meg akart torolni. Hogy milyen durvaságot vélt felfedezni, azt talán csak ő tudja, legfeljebb kedvesével osztja majd meg az ízletes vacsora mellett.

Mindenesetre tíz főre fogyatkozott a két kapusát (Dongó, Czirják) és eltiltott edzőjét már amúgy is nélkülöző alakulat. A kispadon ülő Halkó Pál hamar átszervezte a csapatot: lekapta a jobbszélről Pálfit, beküldte helyette Szabó Attilát. Szabó foglalta el a védekező középpályás posztját, Huszárik egy sorral följebb lépett, Beretka pedig kihúzódott a vonal mellé. A kiállítás – ahogy az várható volt – komoly indulatokat szült a pályán: rendesen faragták egymást a srácok, villogtak a sárgák, szegény sípmester talán nem is mindig tudta követni, kinek a nevét és mezszámát kell elkönyvelnie.

A csúszós talajon amúgy rengeteg technikai hiba csúszott mindkét fél játékába, hogy a labdarúgásról is megemlékezzünk. A létszámfölénybe került Dabas nem adta föl a biztonságot, visszahúzódott térfelére, de kissé megzavarodott Volán sem tudta magához ragadni az irányítást. Helyzet nélkül csordogált az idő, egészen a 38. percig, amikor óriási lehetőség adódott a kék-feketék előtt. Sajnos nem éltek vele, pedig talán a három pont múlt ezen... Történt, hogy Végh Ariel szerzett labdát saját térfelén, megiramodott, majd villámgyors, kétérintős támadás végén Beretka került szembe a kapussal. A szegedi csatár sajnos Ambrus hálóőrbe vágta a ziccert, ám a kipattanó Kazi elé került. A monori gólszerző a tizenhatos vonalánál szelídítette meg a bőrt, tolt rajta egyet, majd senkitől sem zavartatva mellé bombázott. Később kiderült: ez valódi meccslabda volt! A második félidőben leszállt a köd a Felső Tisza parti stadion centerpályájára, s ha lehet, még kevesebb említésre méltó eseményt jegyezhettünk föl. A Dabas, melyet amúgy is úgy ismertünk, hogy a kontrákra épít, nem tett túlzottan nagy erőfeszítést a gólszerzésért, szórványos támadásai rendre lesen haltak el. Úgy tűnt, a vendégek tíz ember ellen is megelégszenek az egy ponttal. A hazaiakban pedig nem volt elég átütőerő, ha próbálkoztak is az ellenfél térfelén, nem tudtak mit kezdeni a rengeteg fehér mezes védővel. Az utolsó negyedórára élénkült csak meg némiképp az iram. A Czirjákot remekül helyettesítő Vasas Gábor előbb bravúrral tolta mellé Csáki bólintását, majd válaszul Pénzváltó jobb oldali centerezése suhant el keresztbe az érkező társak előtt. Mikor már mindenki megbarátkozott a gól nélküli döntetlen gondolatával, a semmiből vezetést szerzett a Dabas. A 83. percben szöglethez jutottak a vendégek, a beívelés egyedül találta Csáki Norbertet, aki mintegy 7-8 méterről a jobb felső sarokba fejelt; 0-1. Az igazsághoz tartozik, hogy az ötös környékére érkező labdáknál az ezúttal kissé alacsonyabb szerkezetű szegedi hátsó alakzat korábban többször is zavarba hozhatónak tűnt, ugyanakkor hozzá kell tenni: semmi, de semmi nem utalt arra, hogy gólt lőhet a látogató. A hátralévő perceket igyekezett megnyomni a Szeged, Huszárik egy balról beívelt szabadrúgása a felső lécre hullt, tehát a szerencsével is hadilábon álltak a kék-feketék. Az egyenlítés elmaradt. Vereséggel búcsúzott tehát közönségétől Buchholcz Gábor csapata, mely 20 ponttal zárta az őszt. Hogy hányadik helyen, a harmadikon vagy a negyediken, az vasárnap derül ki.

A labdarúgó NB III Alföld csoport 13. fordulójában:

Tisza Volán SC Szeged – FC Dabas 0-1 (0-0). Szeged, 100 néző, vezette: Susánszki. Szeged: Vasas – Pénzváltó, Dargó, Grünwald, Barna D. – Mórocz, Huszárik – Pálfi (Szabó A. 18'), Beretka, Végh A. (Szilágyi 69') – Kazi (Buzási 85'). Vezetőedző: Buchholcz Gábor. Dabas: Ambrus – Buczkó, Csáki, Kocsis, Danyis – Magyar, Volenszki, Halgas (Teiringer 85'), Simon (Czimmermann 46') – Zana (Csendes 69'), Szűcs. Vezetőedző: Keresztúri András. Kiállítva: Mórocz (10'). Gólszerző: Csáki (83'). Buchholcz Gábor: "A játékvezető a sportcsatornák világából csöppent az NB III-ba, meghaladta képességeit az összecsapás. Mórocz még sárgának sem minősíthető szabálytalanságát teljesen érthetetlenül pirossal jutalmazta, aztán kicsúszott a kezéből a meccs. Mi ennek következtében csak az első félidő végére tudtunk megnyugodni, akkor egy támadáson belül kétszer is ziccerbe kerültünk, ám sajnos nem tudtunk élni a lehetőséggel. A második játékrészben nagyot küzdöttünk azért a legalább egy pontért, mellyel a dobogón telelhettünk volna, büszke vagyok valamennyi játékosomra. Sajnos nem sikerült elérnünk a célunkat, vereséget szenvedtünk. A mérkőzés tanulsága, hogy akármilyen gyenge bíró is vezet nekünk, túl kell lépni az ítéletein, a közönség reakcióin, minden külső körülményen, s hideg fejjel kell játszanunk a hármas sípszóig.”

Online tudósításunkat itt olvashatja el újra:

10. perc: Egy ártatlan ütközésnél a középpályán a bíró könyöklést vélt felfedezni, és egyből piros lapot mutatott fel a szegediek csapatkapitányának, Mórocz Zsoltnak. 46. perc: Vége az első félidőnek A kiállítás miatt a Szeged visszahúzódott. A támadást így egyik csapat sem erőltette: a Dabas nem akart, a Volán pedig nem mert tíz emberrel kockáztatni, így a nézők helyzetek nélküli, defenzív játékot láthattak. Egyedül Beretkának akadt nagy lehetősége gólszerzésre a dabasi oldalon a 38. perc környékén, de a kapusba rúgta a labdát, a kipattanót pedig Kazi 12 méterről mellé lőtte. 83. perc: Derült égből villámcsapás: szögletből gólt fejelt a Dabas, pedig se a Szegednek, sem ellenfelének nem volt a második félidőben komolyabb helyzete. 90. perc: Vége a mérkőzésnek, kikapott a Szeged.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.