Gazdaság

Kovács: a magyar államháztartás jövőre is működőképes marad

Kovács: a magyar államháztartás jövőre is működőképes marad

2009. november 24., kedd
Kovács: a magyar államháztartás jövőre is működőképes marad

A magyar államháztartás jövőre is működőképes marad - mondta Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke kedden Hódmezővásárhelyen, A magyar gazdaság üzemzavarai című konferencián.

Hozzátette, hogy a gazdaság dualista volta, és a korábban hozott jó néhány rossz döntés miatt számos sürgető változtatást kellene végrehajtani. Ehhez pedig a társadalom támogatását is meg kell nyerni, ami a korábbi tapasztalatok szerint nagy feladat lesz - tette hozzá. Azt, hogy az államháztartás jövőre is működőképes marad, azzal magyarázta, hogy miután Magyarország kívülről finanszírozott, a hitelnyújtók elvárják majd, hogy az adósságszolgálatot teljesítsünk.

Kovács Árpád

beszélt arról is, hogy a magyar gazdaságot dualista volta évtizedek óta meghatározza. A magyar adóbevételek jelentős részét a multinacionális cégek adják, melyeknek a nemzetközi exportkapcsolatokban meghatározó szerepük van, tehát az ország érdeke, hogy ezek itt értéket teremtve itt maradjanak, teljesítsenek. „Öngyilkos lépés, ha Magyarország kísérletet tesz arra, hogy a világgazdasági folyamtokról leválassza magát.” „Azok, akik külföldön nekünk hitelt adtak, maguk is hitelt vettek fel a hitelpiacon, tehát egy olyan kockázatközösség alakult ki a világban, ahol ügyelni kell arra, hogy a globális kockázatkezelés működjön” - mondta az ÁSZ elnöke. A számítások szerint a magyar gazdaság teljesítménye jövőre 25-26 ezer milliárd forintnyi GDP előállítására lesz képes, mely jóval kevesebb, mint a 2008-as - kiváló mezőgazdasági évnek köszönhető - növekedés volt. A magyar gazdaság egyébként 30 ezer milliárdos teljesítményre képes egy jó évben. A jövőről szólva elmondta: bizonyos dolgokra áldozni kellene, amihez a társadalmi támogatás elengedhetetlen. Ilyen kérdés például az alapfokú iskoláztatás, melyben korábbi előnyünket elvesztettük. A pályakezdők kétharmada diplomás, később pedig - a gyermeklétszámokból adódóan - ennek sokkal nagyobb hányada lesz az. Ugyanakkor a szakmunkásokra is nagy szükség lenne. Erre pénz kell az államháztartásból, ennek megvalósítására viszont társadalmi támogatás. Emellett a közigazgatás újabb és újabb átszervezésének óriási kockázata van, hisz annak a kollektív emlékezete nagy érték - véli a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.