Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Sport

Az SZTE-Szedeák nyerte a péntek esti kosárkrimit – HANGANYAG+FOTÓK!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

A sport minden szépségét fölvonultató, páratlanul izgalmas, kőkemény, nagyszerű hangulatú mérkőzésen győzött a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a Jászberényi KSE ellen a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport péntek esti rangadóján. Az első játékrészben a vendégek tíz pont fölötti előnyre tettek szert, a második félidőre azonban védekezést és szerkezetet váltott a hazai gárda, ami döntőnek bizonyult. Az összecsapást élőben közvetítettük.

Nincs más veretlen csapat a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoportjában, ugyanis az eddig hibátlan Jászberény pénteken este elbukott Szegeden! Nem akármilyen körülmények között harcolta ki a győzelmet a hazai együttes, ugyanis a listavezető a második félidő második percében még 14 ponttal vezetett!

De ne szaladjunk ennyire előre, ugyanis a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák meglepetéssel készült a vendégek számára. A Tisza-partiaknál ugyanis ott melegített a villámmal leigazolt amerikai John Holt, aki a Szegedi Tudományegyetemen folytatja tanulmányait. A 22 éves, 2 méter magas középjátékosnak tavaly a St. Ambrose University csapatában 16 perc, 5 pont, 5 lepattanó volt az átlaga. Gémes Leventét ugyanakkor egész héten a MiZo Pécs 2010 női csapatának orvosi stábja kezelte, a rutinos center a múlt vasárnap Egerben szenvedett térdsérülést. A baranyai csodadoktorok nagyszerű munkát végeztek, így Lecsó szerencsére vállalni tudta a játékot: Vida, Molnár M., Nyilas és Kovács D. mellett a kezdőben is kapott helyet.

Vida Máté kosarával kezdődött az összecsapást, ám nem sokáig örülhettek a hazai nézők: a vendégek hamar magukhoz ragadták az előnyt. Úgy tűnt, minden lepattanó a jászberényiek kezében landol, így pedig a két ex-szedeákos, Kovács Attila és Drahos Gábor, valamint Mészáros Richárd pontjaival a 4. percre ellépett a vendég (2-8). Vida és Nyilas István kosaraival igyekezett magát tartani a Szedeák, de nem nagyon sikerült, hiszen a támadásoknál túlságosan is az egyéni befejezéseket erőltették a szegediek, a betörések pedig csupán kis százalékban eredményeztek gólokat. Kintről alig-alig próbálkoztak Molnárék, a vendégek magas emberei pedig szinte áthatolhatatlan falat húztak a gyűrűjük alá. Drahos és Mészáros eközben szórták a triplákat, szétzilálták a Szedeák védekezését, mindennek köszönhetően az első negyed végére tovább nőtt a berényiek előnye (17-26).

Drahos a második negyedben is tarthatatlannak bizonyult, bárkit is bízott meg őrzésével Bonifert Domonkos. A korábbi szegedi klasszis 20 pontig jutott az első félidőben. A második negyed közepén ugyan felcsillant a remény, hogy megközelítheti ellenfelét a vendéglátó (Gémes Levente nagyon összekapta magát, megszerezte az első hazai triplát is), ám 36-39-et követően ismét megtorpantak Vidáék. Bonifert mester igyekezett forgatni a csapatot, de nem találta az ideális ötöst. Beszállt Holt is, előbb kihagyott egy kihagyhatatlannak tűnő ziccert, majd kétszer is a gyűrűbe talált. A felvonás végének szegedi gólcsendje azonban azt eredményezte, hogy 49-40-es jászberényi előnnyel vonultak pihenőre a küzdő felek.

Ugyanúgy 49 pontot kapott tehát szünetig a Szedeák, mint alig egy hónapja az Óbudai Kaszások ellen. Akkor a szünetben Bonifert Domonkos nagyon összekapta a csapatot, s varászlatos második félidőt produkáltak a fiúk. Ebben bíztunk most is, s szerencsére nem is kellett csalatkoznunk.

Új szerkezetben kezdte a harmadik negyedet a Szeged, Nyilas lépett be a négyes posztra, Kovács helyett pedig Simándi Árpád kapott szerepet az első ötösben. Jászberényi kosarakkal indult a játékrész (22. perc: 40-54), ám azt követően beindult a Vida-show. A hazai irányító gyors egymásutánjában 10 pontot szórt, a 16-0-s rohanás végén pedig már 56-54-es Szedeák-vezetést mutatott az eredményjelző. Rengeteget számított, hogy szigorúbbá, keményebbé vált a Tisza-partiak védekezése: a kis emberek kiléptek a berényi fazonszabászokra és nehéztüzérekre, nem hagyták úgy élni Drahosékat. Hatalmas küzdelem dúlt a pályán, minden egyes lepattanóért, minden egyes labdáért megharcoltak a felek. Gémes percei következtek, majd a negyed záró momentumaként vége Nyilas is betalált, így 68-63-mal kezdődhetett az utolsó tíz perc.

Ha lehet, a negyedik negyedre még keményebbé vált a csata. Ekkor viszont már nem elsősorban a könnyű gólok jellemezték a Szedeák játékát, a megnyugodott, magabiztossá vált hazai együttes taktikusan, okosan szőtte támadásait, járatta a labdát, megkereste és megtalálta a dobóhelyzeteket. Ahogy az ilyenkor már lenni szokott, a triplák is megérkeztek: Nyilas vert be egy trojkát, majd Molnár Miklós keze sült el rövid időn belül háromszor. Lazult hát a palánk alatti szorítás is, amit Gémes Lecsó több gyönyörű centertalálattal büntetett. A listavezető egyre feszültebben és idegesebben kosárlabdázott, elkapkodta támadásait. 80-67-nél már megnyugtató volt az előny, ráadásul kipontozódott a vendégek védekezésének egyik kulcsa, Godena. Drahos ekkor már egyedül tartotta a lelket a vendégekben, de az ő nagyszerű teljesítménye csak ahhoz volt elég, hogy megússza tíz pont alatt a Berény. A Szeged még azt is elbírta, hogy Vida is begyűjtötte ötödik faultját.

A végén Mészáros Richárd menetrendszerű hisztije korbácsolta föl az indulatokat: a vendégek „ideges” embere leütötte Nyilast, amiért nem kapott technikait – nem úgy a pályára belépő Vida… Persze mindez már nem osztott, nem szorzott, a hazaiak 95-87-re nyerték a minden igényt kielégítő összecsapást.

Természetesen nehéz még megjósolni, mire viheti a bajnokságban ez a csapat, de ha ilyen szívvel és akarattal játszik, mint most a második félidőben, minden bizonnyal nagyon sok örömet szerez majd drukkereinek. A Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák nem lélegezhet föl, hiszen újabb rangadó következik: jövő pénteken 18.30-kor Hódmezővásárhelyen lépnek pályára Molnárék.

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 7. fordulójában:

Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák – Jászberényi KSE 95-87 (17-26, 23-23, 28-14, 27-24). Szeged, 1000 néző, vezette: Páli, Vétek.
Szeged: VIDA 17, MOLNÁR 20/9, NYILAS 13/3, Kovács D. 9, GÉMES 27/3. Csere: Simándi 2, Holt 4, Rezák 3. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
Jászberény: MÉSZÁROS 15/9, DRAHOS 36/9, Wehner 10, Kovács A. 12/3, Godena 6. Csere: Likár 6, Puskás 2.Vezetőedző: Horváth Balázs.

Bonifert Domonkos: „A szünetben megbeszéltük, hogy ez a védekezés nem az, mint amire számítottunk, ezzel nem lehet keresnivalónk a Jászberénnyel szemben. Átengedtük a kezdeményezést a vendégeknek, amit nem lett volna szabad, hiszen úgy gondolom, fizikailag mi előrébb járunk ellenfelünknél. A fordulást követően aztán sokkal keményebbé vált a védekezésünk, s szerkezetet is váltottunk, Nyilas Pista a négyes poszton játszott tovább. Ezeknek köszönhetően sok labdát szereztünk, könnyű gólokat értünk el, ez pedig átlendített bennünket a holtponton. Gratulálok csapatomnak a nagyszerű győzelemhez, köszönjük szurkolóink buzdítását, illetve a MiZo Pécs 2010 orvosi stábjának segítségét, akik összedrótozták Gémes Lecsót erre a fontos ütközetre.”

A nap másik meccsén: Tiszaújvárosi Phoenix KK – Bajai Bácska FKE 64-68

A forduló további meccsein:
Óbudai Kaszások – EKF Hész Eger 80-85
Szolnoki Főiskola – EnterNet Vásárhelyi KS 72-106
Debreceni Egyetem KE – Újbuda TC 84-66

Állás:
1. Dél-Konstrukt SZT-Szedeák 6-1 616-528
2. Jászberényi KSE 6-1 735-527
3. EnterNet Vásárhelyi KS 6-1 706-551
4. EKF Hész Eger 5-1 458-428
5. Bajai Bácska FKE 5-2 602-525
6. Nagykállói KE 3-3 507-584

Online közvetítésünket itt olvashatja el újra:

Tartva a harmadik negyedbeli formát, a Szedeák az utolsó játékrészben is megőrizte előnyét a jászsági csapattal szemben, és megérdemelten nyerte a mérkőzést.

A harmadik negyed elején hatalmasat javult a Szedeák védekezése, sorra bejöttek a távoli dobások is. A hazai vezetésben nem kis része van Vida Máténak, aki a negyed elején zsinórban 10 pontot szerzett.

Az első két negyedben – az első kosártól eltekintve – végig a Jászberény vezet és uralja a játékot. A hazaiak sokat egyénieskednek, pontatlanok a befejezések. Egyedül Gémes Levente játékát lehet kiemelni, egyelőre ő a csapat húzóembere 12 dobott ponttal. A külső dobások rendre sikertelenek. A vendégek szervezetten és jól játszanak, magabiztosan irányítják a játékot, távoli dobásaik is biztosabbak, legjobbjuk, Drahos Gábor már 20 pontnál tart. A Szedeáknak mindenképp javítania kell a második félidőben, különben végképp elúszik a meccs. A közönségre nem lehet panasz, a kezdés előtti mintegy 500 fős nézősereg mintegy megduplázódott, folyamatos a szurkolás.

Egy igazi meglepetéssel indult a mérkőzés: a hazaiaknál egy frissen igazolt amerikai játékos, a két méter magas, 22 éves John Holt is ott van a cserék közt. Az amerikai fiú a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. A csarnokban körülbelül 1000 néző szurkol.

A hazai gárda eddig öt mérkőzést nyert, és egyet veszített a bajnokságban, míg a vendégek mind a hat összecsapásukon diadalmaskodtak. Igazi presztízsmeccsről van tehát szó, melyen sokak szerint a Keleti csoport két legjobbja méri össze tudását.

nyilasHallgassa meg a Nyilas Istvánnal készített interjúnkat!

Tovább olvasom

Hírzóna

A szegedi és a szentesi pólócsapat is győzött a kupában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Szentes és a Szeged nyert a 9–12. helyért rendezett szerdai mérkőzéseken a BENU férfi vízilabda Magyar Kupában, a Margitszigeten. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Hírzóna

Honvédelmi sportközpont épül Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Első körben tizenhat létesítmény épülhet az országban.

Tovább olvasom

Sport

Mikler Roland: Rajtunk biztosan nem múlik a szezonkezdés

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/pintermlajos.jpg

Megjelent:

Szerző:

Négy és fél hónap után kezdhette meg a közös munkát a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

Tovább olvasom

Aktuál