Kultúra

Jövőre lehet új Kispál-album

Jövőre lehet új Kispál-album

2009. november 22., vasárnap
Jövőre lehet új Kispál-album
Az IH-ban koncertezett a Kispál és a Borz. Az új nagylemezre még várniuk kell a rajongóknak, leghamarabb 2010 őszén kerülhet boltokba. A készülő anyag számait azonban a bulikon hallhatják a rajongók, mert a tagok vallják, hogy élőben lehet véglegesre csiszolni a dalokat. A szegedi koncerten a régi Kispál-slágerek mellett azok a nóták is felcsendültek, melyek az új EP-n vannak. Ősszel jelentkezett először DVD-vel a Kispál és a Borz, melyen a két évvel ezelőtti 20 éves jubileumi pécsi buli felvételei mellett helyet kapott egy werkfilm, akusztikus felvételek, ráadásként pedig négy új, eddig kiadatlan dalt tölthet le minden vásárló egy kóddal. A zenekar egy videoklipet is forgatott a „Többiektől” című dalhoz, melyet Merényi Dávid rendezett. Ennek érdekessége, hogy Szegeden forgatták. Hogy miért pont a napfény városában? Lovasi András a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy a nyár nagy rohanással telt és rengeteg fellépéssel, a SZIN ideje alatt Szegeden voltak a tagok, így napközben forgatták a klipet, este pedig koncerteztek. A legutóbbi nagylemeze öt éve jelent meg a zenekarnak, így a rajongók már nagyon várják a következőt. „Ha lesz új album, akkor jövő őszre várható. Tavasszal nem éri meg kiadni semmit, a hagyományos lemezpiac az év első és utolsó két hónapjában produkálja magát. Jóformán karácsonyra vesznek cd-t az emberek” – mondta el portálunknak Lovasi. A Kispál és a Borz énekese szerint „sosem voltunk a hifi-kultúra élországa”, viszonylag keveseknek fontos a jó minőség, a huszonegy-két évesek pedig jóformán nem keresik a cd-t, hisz túljárt felette az idő. „Évek óta próbáljuk megmagyarázni a kiadónknak, az Universalnak, hogy hosszú évek haldoklása után lassan megszűnik a cd formátum” – tette hozzá. Akkor lehetne még életben tartani a cd-t, ha olcsóbb lenne, hiszen akkor több fogyna belőle, és így több bevétele lenne a kiadóknak és az Artisjusnak egyaránt. „A hazai könnyűzenei ipar nem hajlandó tudomásul venni, hogy változik a világ” – mutatott rá Dióssy D. Ákos, aki szerint is az internetes letöltések fognak még jobban elterjedni nálunk is. Azt, hogy online hozzá lehet-e majd jutni a következő albumhoz, egyelőre nem tudják, ha saját kiadású lesz, akkor biztosan.
„Az új anyag még nincs kész, de ahogy születnek a számok, fokozatosan beépítjük azokat a műsorunkba. Rájöttünk ugyanis arra, hogy a dalok teljesen másként szólnak a színpadon, ott jönnek ki a hibák és hülyeségek” – vette át a szót Kispál András. A DVD-hez járó négy dal is alakulhat még, mielőtt a nagylemezre kerül, a koncerteken folyamatosan formálódnak. „Amiket most kitaláltam és átküldtem Andrásnak, azokat minimálra terveztem, de a végső hangzást úgyis közösen alakítjuk ki” – válaszolta Kispál András arra a kérdésünkre, hogy milyen is lesz majd az új album hangzása. A koncerteken játszott új dalokból még nem lehet következtetni erre, csak később alakul ki, hiszen még most is változnak a számok. Lovasi pedig jóformán házi feladatként adta a tagoknak, hogy mindenki gondolkozzon, dolgozzon új dalokon. „Január második felében, vagy februárban csinálunk egy-két edzőtábort, addig mindenkinek számokat kell írnia, még Ábelnek is.” A Kispál és a Borznak tehát tervei vannak, koncertjeiken csiszolgatják a számokat, készülnek az új albumra, de mint elmondták, a megjelenés pontos dátumát ők sem tudják. Függ a kiadótól is, de leginkább attól, hogy mennyire veszik komolyan Lovasi „házi feladatát”, a dalírást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.