Közélet

Jogellenesen rendelték el a bontást a Marson?

Jogellenesen rendelték el a bontást a Marson?

2009. november 24., kedd
Jogellenesen rendelték el a bontást a Marson?

Ismét a Mars téri kereskedők javára döntött a bíróság

A Csongrád Megyei Bíróságon jogerős döntés született azoknak a Mars téri kereskedőknek az ügyében, akiknek pavilonjainál még 2005-ben tűzveszélyességre hivatkozva rendelt el bontást a Csongrád Megyei Közigazgatási Hivatal építési osztálya. A bíróság hatályon kívül helyezte az építési hatóság döntését, mert a hivatal nem járhatott volna el az ügyben, a pavilonok ugyanis nem minősülnek építménynek. A kereskedők polgári perében – ahol a bérleti szerződések felbontására hivatkozva rendeltek el bontást – nemrégiben új tárgyalás kiírását kezdeményezte a másodfokon eljáró városi bíróság eljárási hibák, a tényállás nem kellő feltárása miatt. A közigazgatási perben is döntés született kedden. A tárgyalás során több szakértőt (építésügyi, tűzvédelmi szakembert) is meghallgattak, végül a megyei bíróság úgy döntött, hogy az építési törvény alapján nem volt joga eljárni az építési hatóságnak.

Megbukott az erőpolitika?

A történet még 2005-ben kezdődött, amikor a Mars téri pavilonok ügyében a tűzoltóság véleményére hivatkozva rendelt el bontást Mózes Ervin, a város jegyzője. Indoklása szerint engedély nélkül és tűzveszélyesen épültek fel az árusító bódék. E döntés ellen azonban több kereskedő is fellebbezést nyújtott be, miután a közigazgatási hivatal megállapította, hogy valójában nem engedély nélkül épültek a pavilonok, azonban azok tűzveszélyessége továbbra is fennáll, úgyhogy a bontás elrendelését a hivatal építési osztálya helyben hagyta. A felszólítások után tucatnyi olyan pavilontulajdonos bontotta el árusító helyeit, akik nem fellebbeztek. De akiknek 2006 januárjában még állt a bódéjuk, azoknál hatósági kényszerbontást hajtottak végre. A megyei bíróság most megállapította, hogy nem volt jogszerű a bontás elrendelése. A bíró ítéletének indoklásában elmondta, hogy az építési hatóságnak azért nem volt joga eljárni a pavilonok ügyében, mert azok nem építménynek, hanem – mivel a terepszint létesítésükkor nem változott meg – helyhez kötött műszaki alkotásnak minősülnek, s nem vonatkozik rájuk az építési törvény. „A bíróság ezzel az ítéletével lényegében kimondta azt is, hogy Szeged Megyei Jogú Város jegyzője hatáskör hiányában, jogellenesen rendelte el 2005-ben a Mars tér pavilon- és bazársoron lévő létesítményekre a bontást. Olyan intézkedéssorozatot hajtottak végre a város vezetői tehát, aminek nem volt jogalapja, így vettek rá több mint 80 kereskedőt, hogy árusítóhelyét önként, ellenszolgáltatás nélkül bontsa le, sőt bizonyos esetekben kényszerbontást is alkalmaztak a tulajdonosok költségére” – nyilatkozta portálunknak Németh János, a kereskedők szóvivője, aki hozzátette, hogy örül a döntésnek, azt azonban sajnálja, hogy a politikusok inkább képesek akár jogalap nélkül is erőt alkalmazni az akaratuk véghezviteléhez, ahelyett, hogy demokratikus eszközökkel inkább a tisztességes megegyezésre törekednének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.