/

Ingyenes méhnyakrák elleni védőoltást Szegeden is!

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Önálló képviselői indítványban javasolja két fideszes politikus, hogy a szegedi önkormányzat különítse el a jövő évi költségvetésből a tizenéves lányok számára a méhnyakrák megelőzésében csaknem 100 százalékos védettséget biztosító oltás anyagi fedezetét.

Farkasné Pocsai Blanka elmondta, hogy az ún. humán papilloma vírus (HPV) mintegy 100 féle ismert típusából csak néhány okozza a méhnyakrákot. A védőoltást kifejezetten ezek ellen fejlesztették ki, és ez 90-95 százalékos védettséget biztosít már a tizenévesek számára is. A képviselőnő közölte, hogy korábban 40 év felettiek voltak a leginkább veszélyeztetett korosztály, míg mostanra már a tizenéves korúak körében is egyre gyakoribb a megbetegedés, aminek oka többek között a mind korábban kezdett szexuális élet.
A három részletben beadandó oltás ára igen magas, az összesen 90 ezer forintos díj kifizetését nem sokan engedhetik meg maguknak, ezért a képviselők azt javasolják, hogy az önkormányzat különítsen el a jövő évi költségvetésben legalább a 7. osztályba járó szegedi lányok védőoltására egy összeget. Farkasné szerint az ingyenes oltásban részesülők körét a közgyűlésnek vagy a szakbizottságnak kellene meghatároznia, ők a javaslatban hozzávetőleg 300 fő 13 éves lánnyal számoltak, így a benyújtandó tervezetben 27 millió forintot kérnek a testülettől.
A védőoltások fedezetének biztosításával fontos pozitív üzenetet – a gondoskodó és odafigyelő önkormányzat képét – közvetíthet a szegediek felé a képviselőtestület.

Balogi Dániel az ügy fontosságát azzal is indokolta, hogy a hazai és megyei megbetegedések és halálozások meghaladják az európai átlagot, illetve hozzátette, hogy HPV-fertőzésen a szexuálisan aktív nők háromnegyed része legalább évente egyszer átesik. A képviselő kiemelte, hogy az oltás csak kiegészíti a rendszeres szűrővizsgálaton való részvételt, amelynek a megelőzésben van jelentős szerepe.
Mivel Hódmezővásárhelyen és sok más hazai városban ingyenes a méhnyakrák elleni védőoltás, ezeken a településeken igen magas az igénylők száma is. A milliárdos kiadások és az „élhető város” szlogen mellett inkább egy élhető életet biztosító Szegedre kellene elkülöníteni a pénzeket – fogalmazott Balogi, aki bízik abban, hogy a javaslat elfogadása esetén az érintettek akár már decemberben megkaphatják az első oltást.

pocsaiblankaHallgassa meg a Rádió Plusz interjúját:

Előző sztori

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a vasvillával támadó kétegyházi férfi

Következő sztori

Csütörtök: Jótékonysági hangverseny a Karolinában