Hernádi: a makói kutatások kilátásai rosszabbak a vártnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A makói medencében kevésbé perspektivikusak a földgáz kutatások, mint azt a program elején a Mol remélte – mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a hvg.hu-n szerdán megjelent interjúban.

“A végső eredmények teljes körű értékelése még nem zárult le…. Ez egy nem konvencionális kutatási program, ami lefordítva azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlatunktól eltérő szakmai és technológiai megoldásokat kíván. A gáz ott van, ezt tudjuk harminc éve. A probléma az, hogy nem tudjuk, hogyan hozzuk fel, s hogy megéri-e. Ha a döntés mégis az, hogy egyelőre nem hozzuk fel, az nem azt jelenti, hogy soha nem hozzuk fel, hanem azt, hogy a mostani technikai tudásunk szerint, a mostani piaci környezetben még nem szabad. Makón ott a földgáz, és előbb vagy utóbb fel fogjuk hozni” – mondta a Mol első számú vezetője a HVG újságírójának.
Hernádi Zsolt az interjúban hangsúlyozta, hogy a Mol nem adja el a horvátországi érdekeltségét, az INA-t a Mol-részvényekért cserébe az orosz Szurgetnyeftegaznak. Az orosz olajcéget a Mol továbbra is pénzügyi befektetőnek tekinti.
Az INA miatt a Mol-t ért horvát sajtótámadásokra reagálva az elnök-vezérigazgató emlékeztet arra, hogy a magyar olajcég nyilvános vételi ajánlatban növelte részesedését az INA-ban, és ennek megfelelően alakult az irányítás is. Mint Hernádi Zsolt hozzáfűzte, “… a horvát gázpiac nagyon erőteljes szubvencióval működik, amit nem bír el az INA, és közben be kell fejezni a futó fejlesztéseket. … azt hogy lehet-e egy (Szurguttal történő) cseréről beszélni…nyilvánvaló, hogy nem, mert mi is tudjuk, és a horvát partnereink is tudják, hogy ez az integráció teszi majd erőssé az INA-t, saját és közép-európai piacán egyaránt.”
Politikai-morális kérdéseket érintve Hernádi Zsolt szerint “alapvetően az a probléma, hogy elhitettük az emberekkel, hogy valaki majd helyettük megoldja a problémáikat. Elvettük az emberektől a legnagyobb erőt: az öngondoskodást. Azt, hogy felelősek a családjukért, a cégükét, a közösségért, önmagukért. Meg kellene szabni, hogy mit lehet elvárni az államtól, s a többit vissza kell adni az embereknek, hogy oldják meg a kisebb vagy nagyobb közösségben.”

Default thumbnail
Előző sztori

Uniós pénzek a Homokhátság közösségi közlekedésének fejlesztésére

Default thumbnail
Következő sztori

Online közvetítés: Pick Szeged – PLER 28–27

Legutóbbi hasonló cikkek