Vélemény

Fortélyos félelem igazgat?

Fortélyos félelem igazgat?

2009. november 29., vasárnap
Fortélyos félelem igazgat?

Ők talán egyre többen gondolhatják úgy, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék, és nem az empátia hiánya miatt, hanem abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a segélyen, pótlékon élők ha tudnának sem akarnának dolgozni... A cigányság döntő része pedig munka nélkül van.

Mostanság egyre gyakrabban idéződnek fel bennem – egy emberöltőnyi távolból – József Attila szavai, mondatai. És nem líraiságuk okán. Egyre többet hallom a médiából, hogy „ordas eszmék” terjednek, amire odarímel az „

Ős patkány

”, aki ugye kórt terjeszt közöttünk „a meg nem gondolt gondolat”-ért. „

Fortélyos félelem igazgat

” – mondják mások a költőre hivatkozva, aki – a baljós jeleket tapasztalva – nem várva meg, mi lesz a világnak folyásával, önszántából a halálba menekült, még a második világégést megelőzően. Igen, a párhuzamok adódnak a két kor és a kórokozók között: még nem keveredtünk ki a gazdasági válságból, sokan, nagyon is sokan kénytelenek mindennapjaikat – kegyadományokból fenntartva – munka nélkül tengetni, a kenyérkereset esélyét a távoli jövőben sem lelve. Reménytelenül. A társadalmi mobilitás, az egyről a kettőre jutás esélye nem hogy minimális, hanem inkább negatív előjelű. A szociális biztonság korábban megszokott illúziója szertefoszlott, az egészségügy, a nyugdíjrendszer romokban, a megélhetési bűnözés társadalmiasult, a „biztosnak tűnő állást a fedéllel együtt elveszteni” tragikumának keserű ízét már a középosztály kóstolgatja... És azok, akik még nem veszítették el megélhetésüket, cégük még nem roppant meg az adók irgalmatlan súlyától, nem váltak a hitelezők és végelszámolók martalékává, akik még a köz tisztségviselőiként ténykednek; nos, ők egyre inkább úgy érzik, túl nagy – már-már elviselhetetlen – a teher rajtuk. Ők talán egyre többen gondolhatják úgy, hogy „aki nem dolgozik, ne is egyék”, és nem az empátia hiánya miatt, hanem abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a segélyen, pótlékon élők ha tudnának sem akarnának dolgozni... A cigányság döntő része pedig munka nélkül van. Helyzetük megoldatlanságának ellenére mégsem ők minden bajnak forrásai. Egy felmérés eredménye szerint

a megkérdezettek többsége a roma és nem roma lakosság közötti viszony további romlásától tart

. A közvélemény-kutatásból kiderült az is, hogy a sajóbábonyi események valószínűleg nem befolyásolják a Jobbik támogatottságát, de ha mégis, akkor inkább növelik azt. A magyarországi cigányság helyzete a dolgok jelen állása szerint tehát nem lesz jobb az uniformizált jobbikos szimpatizánsok provokálásával, a Jobbik pedig nem fog lemondani a helyi pártalapszervezetek létrehozásáról, működtetéséről és a személyes jelenlétben megtestesülő kampánystratégiájáról. (Itt kell megjegyezni, hogy elemzők szerint a Jobbik EP-s sikerei vidéken – a korábbi biztos, szocialista szavazattöbbségű területeken – a párt helyi kampányrendezvényeinek is betudhatók, hiszen ezeken a területeken a parlamenti pártok anno gyakorlatilag meg sem jelentek!) Lesznek még tehát feszültségek! De polgárháborút, polgárháborús helyzetet emlegetni talán mégsem ildomos. A verbálisan rendpárti (szájkaretés) szocialisták szeretik az ördögöt a falra festeni liberális elvtársaikkal egyetemben, és kormányon lévőként szeretik, ha a dolgok a rohamrendőrök bevethetőségéig fajulnak. A polgárháború rémével, fasiszta hordák dúlásával rémítgetni a saját helyzetén megrettent lakosságot – felelőtlen túlzás. (Jómagam tudósítóként láttam, mi fán terem a polgárháború. Ezért higgyék el nekem, minket egyenlőre nem fenyeget ennek esélye sem!) József Attilát (nem úgy, mint másokat) nem az „ordas eszmék vitték” sírba, hanem saját félelmei. Mi vajon megijedünk-e saját árnyékunktól tavasszal, vagy merünk sorsunkon fordítani? Fortélyos félelem igazgat, vagy még az MSZP?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.