Ariadné Naxosban a Mezzo-operaverseny döntőjében

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Richard Strauss Ariadné Naxosban című művét mutatja be a gdanski Balti Opera a Mezzo-operafesztivál második versenyprodukciójaként pénteken a Szegedi Nemzeti Színházban. Marek Weiss rendező, a gdanski operaház igazgatója, az előadás előtt a Reök-palotában találkozott a közönséggel.

Az 1916-ban íródott mű aktuális kérdésről, a “gyorsételhez” hasonlóan fogyasztott kultúra és az értékeket felmutató “magas” kultúra mai is zajló harcáról szól – mondta Marek Weiss rendező a közönségtalálkozón.
Hozzátette: a történet szerint egy nagyon gazdag úr megrendel két darabot, egy operát és annak egy bohózat változatát, majd azt kéri, hogy a műveket együtt adják elő, s nincs tekintettel a két műfaj közötti kibékíthetetlen ellentétre.
A második részben, a tulajdonképpeni operában szeretnék bemutatni, hogy az Ariadné és a mögötte álló komponista képviselte értékek szentek, s végül győzedelmeskednek – mutatott rá Marek Weiss.
Az operában két versenyző lép föl: Ariana Chris kanadai mezzoszoprán a komponista, Patrick Bladek francia tenor pedig Bachus szerepét alakítja. A középdöntőben Zerbinetta szerepére a szegedi koloratúr-szopránt, Rácz Ritát is kiválasztották, ám a magyar énekes betegség miatt kénytelen volt visszalépni a versenytől.
A gdanski Balti Operát is igazgató művész szerint az elmúlt években teljesen meg kellett újítani az operajátszást, mert a hagyományos előadásmód már “elviselhetetlen volt”. A színháznak mint élő műfajnak meg kell találnia a harmóniát a mával, és modern módon kell előadnia a sokak által szeretett zeneműveket – hangsúlyozta.
Az opera nem kerülhet múzeumba, nem lehet csak az idősek műfaja, el kell érni, hogy a fiatalok is bemenjenek a színházakba, s lássák, hogy az opera gyönyörű dolog – fűzte hozzá.
Az áprilisban kezdődött operaverseny döntőjében összesen öt produkciót mutatnak be, az eredményhirdetés november 17-én lesz a Szegedi Nemzeti Színházban.
A megmérettetésen 41 országból több mint háromszáznyolcvanan indultak, a döntőbe tizennégyen jutottak, s közülük választja ki a New York-i Metropolitan Opera rendezője, Fabrizio Melano vezette zsűri a végső győzteseket.
Az eredményhirdetésen adják át a legjobb produkciónak, valamint a legjobb férfi és női énekesnek járó közönségdíjat is, amelyeket az előadásokat a helyszínen, illetve a televízióban követő nézők szavazatai alapján ítélnek oda.

Default thumbnail
Előző sztori

Megnyílt a "fénnyel festő" Zsögödi Nagy Imre tárlata Szegeden

Default thumbnail
Következő sztori

Vízilabda LEN-kupa: Posillipo – Duisburg 9–8

Legutóbbi hasonló cikkek