AIESEC: Miért éppen Litvánia?

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Tóth Adrienn végzős hallgató az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakán, aki két és fél hónapot töltött az AIESEC szakmai gyakornoki programjának keretében Litvánia Kaunas nevű városában. A külföldi munkavégzésének és az AIESEC-es tevékenységének tapasztalatairól kérdeztük most.

Először is, hadd kérdezzem meg, milyen cégnél voltál kinn és mi volt a feladatod?

Egy Vykom nevezetű szállítmányozó cégnél dolgoztam – főként autók szállításával foglalkoznak. A vállalatnak két részlege van: az egyik azért felel, hogy árut keressen a szállítmányozáshoz, a másik pedig azért, hogy fuvarozót találjon hozzá. Én az utóbbi részlegen dolgoztam, elsősorban a magyar piacért feleltem, fel kellett térképeznem, milyen lehetőségek vannak a cég számára Magyarországon. Aztán körülbelül három hét múlva a szlovén gyakornok elment a cégtől és utána a szlovén piacért is én feleltem.

Konkrétan milyen típusú munkára kell itt gondolni?

Nos, az első két-három hetem konkrétan „googlözés”-ről szólt, meg kellett keresnem, milyen cég szállít autót Magyarországon, felvenni vele a kapcsolatot, ajánlatot küldeni neki, ha számukra megfelelő megbízás van éppen, akkor pedig hát „nyélbe ütöttem az üzletet”. Ezek után végig is kellett követnem az egész folyamatot az áru felrakodásától kezdve, és megoldani minden felmerülő problémát. Azért voltam ott, hogy a saját nyelvükön tárgyaljak a magyar cégekkel, melyek alapvetően olcsóbbak a nyugat-európai versenytársaiknál.

Mennyit profitáltál az AIESEC-es tapasztalataidból a munka közben?

Főleg az AIESEC-ben megszerzett tárgyalási készségemet kamatoztattam. Ennek révén tudtam jó kapcsolatot kiépíteni az ügyfelekkel, ha tárgyalni kellett velük láttam meddig mehetek el, mennyi profitot lehet még „kicsábítani” az üzletből.

Mennyire ismerted meg Litvánia kultúráját, volt-e „culture shock”?

Én azt gondoltam volna, hogy Litvánia „messzebb van” Magyarországtól. Pedig olyan hatalmas különbség nincs. Történelmük is hasonló, ők is nagyjából akkor szakadtak ki a keleti blokkból, amikor mi. Az emberek ugyanolyanok ott is, csak talán egy kicsit ridegebbek, távolságtartóbbak, mint a magyarok. Könnyen lehet velük felszínes ismeretségbe kerülni, de ennél többet csak nagyon hosszú idő alatt lehet elérni náluk. Persze a Litván kultúrát amennyire két hónap alatt megismerhettem annyira sikerült. A hagyományos ételeket például kipróbáltam, az ottani AIESEC-esek mindenben nagy segítségemre voltak, próbáltak minket gyakornokokat beavatni a helyi szokásokba, hagyományokba.

Igen, a következő kérdésem az ottani helyi bizottságról lett volna, milyenek voltak, mennyire különbözik a kinti AIESEC az ittenitől?

Nos, az ottani AIESEC helyi bizottsága nagyon gyakornokcentrikus, nekik egyszerre legalább 6-10 gyakornokuk van, minden két hétben van legalább egy welcome vagy go back party. Nyáron is legalább 5 AIESEC tag foglalkozott a cserékkel, amikor a bizottság nem volt ott.

Kapcsolatban vagy-e a mai napig valakivel kintről?

no images were found

Abszolút. Főként a gyakornoktársaimmal barátkoztam össze, majdnem minden csere a Vykomnál dolgozott, szóval elég sokat voltunk együtt. Főleg egy osztrák sráccal maradtam jóba, de 60%-ukkal valamilyen szinten még kapcsolatban vagyok. A legtöbben ebből a régióból mentek ki (például Ausztria, Szlovénia, Románia), szóval remélhetőleg élőben is találkozhatunk még, nincsenek messze.

– Mennyire volt nehéz kijutni? Mennyire örültél Litvániának?

Azt mondom, ha valaki tényleg ki akar menni dolgozni, akkor legalább másfél hónap kell a munkakeresésre. Nekem mondjuk elég szigorúak voltak a kritériumaim, mindenféleképpen Európába akartam menni, marketinggel akartam foglalkozni és csak rövid időre.

– Mennyire örültél, éppen Litvániának, hova akartál legjobban menni?

Eredetileg Franciaországba szerettem volna menni, de ott nem volt olyan gyakornoki hely, ahova ilyen rövid időre is fogadtak volna. Litvánia teljesen megfelelt, nem volt olyan messze, Európai Unión belül volt, marketinges állást kaptam, szóval tökéletes volt.

Mi tett érted az itthoni AIESEC, miben segített, hogy kijuthass?

Nagyon sokat segítettek, támogattak mindenben, segítettek felkészülni a kiválasztásra, olyan tréningeket biztosítottak, mint például önéletrajzírás, vagy bármi egyéb, amire szükségem lehetett.

Stumpf Péter Bence

Amennyiben neked is felkeltette az érdeklődésed a cikk, esetleg szeretnél dolgozni (szakmai gyakorlatodat eltölteni) külföldön, mi szívesen segítünk Neked. Elérhetőségeinket az oldal alján találod.

Üdvözlettel:

Szeged AIESEC Helyi Bizottság

6720 Szeged, Feketesas utca 28. (GO 2. emelet)
Tel.: +36 30 805 4871

http://szeged.aiesec.hu

Előző sztori

A helyszínen elvették 8 ittas vezető jogosítványát

Következő sztori

Labdarúgás: egy bírónyival volt jobb a Dabas a Volánnál