A múzeum őszi éjszakája

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Először rendezik meg a Móra Ferenc Múzeumban november 14-én a Múzeumok Őszi Éjszakáját. A nyaranta nagyon sikeres esemény mintájára és annak látogatottságán felbuzdulva kerül sor országosan a Múzeumok őszi fesztiválja programsorozatra és ennek keretében záró akkordként a Múzeumok Őszi Éjszakájára.

Egész nap programokra várják az érdeklődőket november 14-én, szombaton. Délelőtt 10 órától hagyományos múzeumpedagógiai foglalkozás lesz, a matinén Nyilas István segítségével természetismereti programban a téli időszámítás kerül terítékre.

A múzeum egyik jelentős időszaki kiállítása az Üzenő textilek című tárlat, Kubinyi Anna textilművész bemutatója. A kiállításon a művész 16 órától és 21 órától tart tárlatvezetést.

Trogmayer Ottó nyugalmazott megyei múzeumigazgató sikergyanús könyvének bemutatója 17 órakor kezdődik: A ló féktávolsága című könyvről a mesélő kedvű, közismert régész, tudományszervező és közéleti ember, mint szerző, saját maga ad háttér ismereteket.

A múzeum nem csak kiállítótér, hanem a gyűjtő, feldolgozó, tudományos munka terepe is, sőt mérvadó vélemények szerint hangsúllyal inkább az. Ezért is rendhagyó és mondhatni egyedi, hogy a Múzeumok őszi éjszakája nyitottá teszi a látogatók előtt a múzeumi raktárakat: Zseblámpás látogatásra invitálják a múzeumbarátokat. Szakemberek kalauzolják az érdeklődőket a néprajzi, természettudományi és a régészeti raktárban. A látogatás csoportosan történhet délután 5, valamint 6 órakor és este 8, illetve 9 órakor. A csoportok maximum 15 személyből állhatnak és a zseblámpás túrára mindenkinek saját magának kell zseblámpát hoznia. Restaurátor műhelybemutató kínálkozik érdekességként az őszi éjszaka múzeumi vendégeinek: Hamar Edina főrestaurátor műhelytitkokba avatja be a vendégeket, csoportosan, a múzeumi raktár látogatások időpontjainak megfelelően, ugyanúgy 17, 18, 20 és 21 órakor.

Szonett Szegedhez címmel a Szegedi Divatiskola növendékeinek divatbemutatóját tartják a múzeum aulájában 19 órától. Juhász Gyula költeményeinek hangulatára, Szeged és a Tisza ihlette ruhadarabok, ruhatervek mutatkoznak meg az érdeklődőknek.

A Múzeumok Őszi Éjszakája program keretében köszöntik Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban Kotormány János lányát, a 95 éves Kotormány Erzsébetet. Móra Ferenc számos művében említett és megelevenített Kotormány Jánosról (1884-1960) Kármán Irén dokumentumfilmes készít történelmi portréfilmet.

no images were found

Kotormány Erzsébetnek számos emléke van édesapjáról. A mai napig szobájában őrzi időskori portréját és fiókjában a fiatal Kotormány János fotográfiáját. Édesapjára úgy emlékszik, mint egy intelligens parasztemberre, aki mindent egyből megjegyzett és hetek múlva is emlékezett rá. Jó memóriája, kiváló ítélőképessége és emberismerete volt. Kotormány János, vagy ahogy Móra emlegeti, a “múzeumi János”, az író-igazgató “jobbkeze és famulusa” volt. Két évtizedes munkakapcsolatuk alatt szinte összenőttek. Ezt a szoros kapcsolatot szimbolizálja Tápai Antal szobrászművész Móra emlékműve, amely a szegedi Roosevelt téren található és az ülő alakot Kotormány János hivatalszolgáról mintázta. A szobornál november 14.-én, szombaton délután 3 órakor koszorút helyeznek el a múzeum képviselői, Kotormány Erzsébettel együtt.

Default thumbnail
Előző sztori

Új vírus: Az iskolákat nem kell bezárni, újabb két haláleset történt

Default thumbnail
Következő sztori

Szombat-vasárnap: Múzeumok Őszi Éjszakája és Képregényfesztivál

Legutóbbi hasonló cikkek