Új aranylelőhelyre bukkantak Hodrushámoron

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szlovákia egyetlen aranybányája a Selmecbánya melletti Hodrushámoron (Hodruša-Hámre) működik. Nemrégiben új aranylelőhelyre bukkantak a geológusok a jelenlegi bánya mellett, amit a Szlovák Bányaszövetség elnöke, Richard Kaňa is megerősített – adja hírül a Felvidék Ma hírportál.

Pontos adatok nem ismeretesek az új lelőhelyen valószínűsíthető ércmennyiséggel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban a hodrushámori bányában évente nagyjából 100 kilogrammnyi aranyat termeltek ki. A bányát üzemeltető cég a jövő évben kezdené meg a kitermelést az új lelőhelyen, ehhez azonban még meg kell kapnia a szükséges engedélyt. A bánya vezetősége szerint nem termelésnövekedésről van szó, hanem munkaerő-átcsoportosításról az új lelőhelyre.
Az arany iránt egyébként növekszik az érdeklődés a befektetők részéről. A nemesfém ára nemrégiben lépte túl az 1000 dolláros unciánkénti (31,104 gramm) árat, és szakértők szerint a drágulás folytatódni fog.

Előző sztori

Péntek: Bohémélet a színházban

Következő sztori

Ajándék a városházától: 27 millió egy garázsüzletért