Közélet

Tűzveszélyesek lehetnek a becsomagolt panelek?

Tűzveszélyesek lehetnek a becsomagolt panelek?

2009. október 15., csütörtök
Tűzveszélyesek lehetnek a becsomagolt panelek?
Szegeden 2008 előtt nagyon sok panelházat olyan polisztirolos rendszerrel hőszigeteltek, amelyek nem felelnek meg a szabványnak. A felragasztott olcsó, nem szabványos hungarocellek nem tartalmaznak égéskésleltetőt. A panelprogram kiírója csak 2008-tól kötelezi a kivitelezőket, hogy a homlokzati hőszigetelő anyagokról és az alkalmazott technológiáról ki kell kérni a tűzoltóság szakvéleményét.

„A Középszer utcai tízszintes panel hatodik emeleti lakása gyulladt ki, és a lakóépület utólagos, külső szigetelésén a tűz felfelé gyorsan tovább terjedt. A hetedik emeleti lakásának egyik helyiségében egy anya két gyermekével csapdába esett, ahol a tűzoltók találtak rájuk. A 39 éves nő és 13 éves fiának az életét nem sikerült megmenteni, a 16 éves lány életveszélyes állapotban került kórházba, de ott néhány nap múlva elhunyt” – olvasható a tűzoltóság internetes oldalán a közelmúltban bekövetkezett miskolci tragédiáról. A jelentés minden mondata ijesztő, amiben hangsúlyt kapott a panel épület külső szigetelése. Szegeden is gőzerővel „csomagolják” be a házakat, szigetelik polisztirol hőszigetelő rendszerrel. A panelprogramban részt vevő – neve elhallgatását kérő – kivitelező elmondta, Németországban már hat éve folyamatosan bontják le a házak faláról a hungarocelles hőszigetelést. A polisztirol helyett éghetetlen kőzetgyapotot használnak. Az unió mégis olyan pályázatot írt ki a kelet-európai országoknak, ahol a hőszigetelésben használható a polisztirol. Milyen megfontolásból – nem tudni, csak találgatni lehet. A kőzetgyapotos, éghetetlen rendszer negyven százalékkal drágább, mint a polisztirolos, és a csóróvá tett magyar nép úgysem tudja megfizetni a borsosabb árú hőszigetelést. Az is lehetséges indok, hogy a rossz állapotú panelházak nem bírnák el a kőzetgyapotos rendszer terhelését. Míg a polisztirol köbmétere 30 kilogramm, addig a kőzetgyapot tömege 120 kiló/köbméter. Szegeden a statikusok jelenleg is azon vitatkoznak, hogy a külső kéreghez rögzített rendszerek mennyi ideig bírják. Az országban több helyen már leestek a rendszerek a panelekről.

„A panelprogram kiírója csak 2008-tól kötelezi a kivitelezőket, hogy a homlokzati hőszigetelő anyagokról és az alkalmazott technológiáról ki kell kérni a tűzoltóság szakvéleményét” – tudtuk meg

Környei Bélától

, a Szegedi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság tűzmegelőzési osztályvezetőjétől. Hozzátette: 2008 előtt egyetlen kivitelező sem kérte ki véleményüket. Az országos tűzvédelmi szabályzat előírja, hogy a nyílásos homlokzati falaknál a két egymás fölött lévő ablak között, ötemeletes házak esetén 30 perc, 10 emeleteseknél 45 perc az érték, ami alatt a tűz nem terjedhet tovább. „A korábbi években Szegeden is több ház készült el úgy, hogy a környéken nem járt tűzoltó. Nem is járhatott, mert a kivitelezők – mivel nem volt kötelező, nem jelentették be a homlokzati hőszigetelést a tűzoltóságnak” – mondta a homlokzati szigetelő rendszereket forgalmazó Sto Építőanyag Kft. dél-alföldi képviselője,

Kakuszi Norbert.

Hozzátette: ha a kivitelező olyan polisztirol hőszigetelő anyagot használ, amely tartalmaz égéskésleltetőt, akkor a tűz a homlokzati hőszigetelő rendszeren nem terjed. Ez egyszerűen belátható, hiszen ha a polisztirol égne, egy lakástűz esetén a teljes homlokzat leégne. Az ilyen polisztirol anyagot ha meggyújtjuk, összeroskad, de nem ég, nem marad belőle szinte semmi. A 2008 előtt „becsomagolt” panelek egy részével „gáz” lehet – hallottuk a neve elhallgatását kérő kivitelezőtől. Azt mondta, nagyon sok helyen olyan hungarocelleket használtak, amelyek tűzvédelmileg nem felelnek meg a szabványnak. A legolcsóbb „vackokat” ragasztották fel, amelyek paneltűz esetén hatalmas károkat okozhatnak. „A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megelőzési Osztállyal október végén szakmai napot szervezünk – a tűzoltóságot is bevonva – a kivitelezőknek, a hatóságnak, a tervezőmérnököknek, közös képviselőknek. Nagyon fontos lenne, hogy mindenki megértse, csak minőségi anyagokkal szabad hőszigetelni, hogy elkerüljük a tragédiákat” – jelentette ki Kakuszi Norbert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.