Egyház

Nandafalvi nyugalom Balástyán – Panorámakép

Nandafalvi nyugalom Balástyán – Panorámakép

2009. október 28., szerda
Nandafalvi nyugalom Balástyán – Panorámakép

Avagy a nem mérhető távolság

Ahogy Balástya felől Nandafalva felé haladok, önkéntelenül is a sokat emlegetett szólás jut eszembe: „Messze van, mint Makó Jeruzsálemtől”. Persze a szólásnak az égvilágon semmi köze sincs Makó városához, inkább egy „borissza” Makó nevű vitézhez, aki a Szentföldre utazott a magyar sereggel egy bérelt velencei hajón. De a balástyai tanyavilág sincs túl közel a Himalájához, mégis itt található Magyarország egyetlen működő hindu temploma, a Vaisnava. Nandafalva 1979-ben alakult, és kezdetben a ma jógakolostorként működő szomszédos épületben gyakorolta lelki életét a közösség; a tanya egyik szobáját rendezték be kápolnának. A rendszerváltást követően újabb családok költöztek a lelki oázist jelentő alföldi tanyavilágba. Húsz év tevékenység eredményeképpen, 2000-ben nyitotta meg kapuit a hindu templom. Az alföldi tájba illeszkedő épület Szigeti Gyula műépítész tervének köszönhetően a magyar és hindu építészeti jegyek bravúros fúziója, alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai templomtornyot ölel körbe. Az Indiában még ma is élő tradicionális templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek építészetének ötvözésétől. A templom tornyában lakó egymázsás harang a magyar hagyományt is követve naponta megszólal. A templom szentélyparkja a hindu pantheon legfontosabb alakjait mutatja be. Egyik monumentális eleme a két tonnás, egy kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop.
Aki alázatosabb a fűszálnál, béketűrőbb a fánál, és minden tiszteletet megad másoknak anélkül, hogy ezt magának elvárná, az méltó arra, hogy szüntelenül zengje Isten szent nevét. A két méter magas Alázat oszlop felirata
Csépke Imre vezet be ebbe a nem is olyan titkos, de annál meghittebb kis világba. „1979 augusztusában három barátommal, akkor huszonévesen jöttünk el Budapestről egy békés, nyugalmas, saját tulajdonú helyet keresve magunknak és a vallásunk iránt érdeklődőknek” – meséli. „A rendszerváltás után vált szabaddá ténykedésünk, addig szinte rejtőzködő életmódot folytattunk. Amikor valamelyik pesti bérleményünkben már feltűnt a hatóságoknak a sok látogató, mindig új helyre mentünk. Ezt megelégelve kerestünk vidéken új helyet magunknak. Pécs és Szeged környéke volt a két kiválasztott, mint kultúrhely, és egyetemi város. Sok épületet és hirdetést megnézve Balástya szerető közössége mellett döntöttünk.”

Vaisnavizmus az Alföldön

A két kilométeren belül lévő tanyákban 12 család éli életét. Ők alkotják a Vaisnava magját gyermekeikkel, családjukkal. A közösség életének eddigi egyik legnagyobb eseménye azonban a nandafalvi anyatemplom építése volt. A vaisnavizmus 25 éves magyarországi múltjával, ha szerényen is, de gyökeret eresztett hazánkban. „Naponta négyszer tartunk istentiszteletet, immár 24 éve folyamatosan, ahol kisebb-nagyobb számban, az életükhöz igazodva megjelennek a közösség tagjai” – folytatja a bemutatót Csépke Imre, azaz hindu nevén Dzsanárdan Maharádzs. „Országos szinten azonban már néhány száz főre tehető hitünk aktív követője. Érdeklődők száma pedig több ezer, így szinte állandóan van látogatónk. Emellett rendszeres programjaink is vannak: minden év augusztusának első hetében rendezzük meg egyhetes nemzetközi találkozónkat, ahová nemcsak Európa számos országából, de az USA-ból vagy épp Dél-Amerikából is érkeznek résztvevők. Ilyenkor kis sátortáborrá alakul át a hindu templom környéke, ahol mindenki megtalálhatja saját lelki békéjét. Most, a tél közeledtével leköltözik a szentély az úgynevezett alsó templomba, ahol kisebb költséggel tudjuk biztosítani a fűtést. De ez talán nem is szokatlan, hiszen a Himalájában szintén ’leköltözik’ a templom az alsóbb falvakba. Sajnos nálunk inkább a költségcsökkentés szorít erre bennünket.”

Gyaloglás és színház a lelki „torna” mellett

Sokféle módon próbálnak a társadalom életébe kapcsolódni, egészségi programokat tartanak, elvonuló hétvégékkel, képzésekkel segítik a hozzájuk fordulókat, vagy épp a mai társadalmi problémák kezeléséhez nyújtanak lelki segítséget, pozitív tudatosságot. Imre a Nordic Walking (északi gyaloglás), a sífutásból kialakított, speciális bottokkal végzett gyaloglás egyik hazai úttörőjeként kiválóan illesztette a lelki megbékélést, a gondolkodás tisztaságát az egészség megőrzésével. „A Ramajana színrevitelét is tervezzük itt, Nandafalván” – folytatja a jövőbeli terveiket Imre. „1968-ban volt utoljára Budapesten látható a mű, nem csoda, ha ötletünk számos színházi barátunk figyelmét is felkeltette. Nagyon kevés hindu templom található Európában. Reményeink szerint a balástyai Vaisnava hindu templom mind építészeti értékei, mind rendezvényei révén hozzájárul majd a térség kulturális vonzerejének növeléséhez. A vaisnava tanítás szerint az ember csakis úgy lehet boldog, ha feléleszti elveszett szeretetteljes kapcsolatát Istennel. Ez a lelki folyamat a szeretet jógája (bhakti-jóga), amelyet gyakorolva fokozatosan tiszta szívű, önzetlen, nemes jellemű ember válhat belőlünk. Itt, Nandafalván pedig minden adott ehhez: a béke, a nyugalom és egy szerető közösség. A kis közösség szépen működik, s az évek alatt természetes módon egyre gyarapodott is. Sok ezer ember fordult meg itt, és tapasztalta meg a hely különleges atmoszféráját; a többezer éves filozófia ősi bölcsességét, a füstölők egzotikus illatát, az indiai vegetáriánus konyha ízeit és a házigazdák kedves vendéglátását.

Illés Tibor

Vaisnava hindu templom - Nandafalva in Csongrád CountyVaisnava hindu templom - Nandafalva szabadtéri szentély in Csongrád CountyVaisnava hindu templom - Nandafalva kert in Csongrád County

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.