Kultúra

Nagy Rajzolás Szegeden

Nagy Rajzolás Szegeden

2009. október 7., szerda
Nagy Rajzolás Szegeden

Művészi tehetségtől függetlenül mindenkit közös rajzolásra várnak szombat délután a szegedi Kass Galériába. A rendezvény népszerűsítésére kedden Németh György karikaturista, az MTI nyugalmazott fotóriportere vezetésével húszméteres rajzcsík készült a Tisza-parti városban.

A Nagy Rajzolás (Big Draw) mozgalom 2000-ben indult Angliában

John Ruskin

író, festő, esztéta halálának századik évfordulóján, s mára világméretűvé növekedett. Ruskin a művészet szociológiai és pedagógiai hatásait vizsgálta: szerinte a művészet komplex tevékenység, amely kreativitásra ösztönző gondolkodásmódjával és szellemiségével elősegítheti a társadalom és a gazdasági élet fejlődését. E gondolatokból kiindulva született meg a Nagy Rajzolás mozgalom, amelyhez első ízben csatlakoznak szegedi programokkal a Móra Ferenc Múzeum munkatársai.

Ibos Éva

művészettörténész, a szegedi Nagy Rajzolás főszervezője szerint a gyerekek örömmel rajzolnak, a felnőttek nem. A kicsik ki tudják magukat fejezni rajzaikban, a nagyobbak viszont azt hiszik, hogy nem is tudnak rajzolni. Útközben elromlott valami. Pedig a rajzolás olyan alapvető emberi képesség, amely hasznossá válhat az élet valamennyi területén. Ugyanis a rajzolás kreativitásra ösztönöz: gondolkodásra és tervezésre késztet, látni tanít - fejtette ki. A szakember elmondta, hogy azok, akik a kíváncsiságtól hajtva szombaton ellátogatnak a Kass Galériába, rájöhetnek, hogy nem csak otthon, unalmukban, a füzet szélére lehet firkálgatni, hanem érdemes társaságban is rajzolni, ami akár olyan jó ízű dolog is lehet, mint a közös muzsikálás. A galériába mindenkit várnak, aki elég bátor ahhoz, hogy húzzon egy vonalat. Fiatalok és idősebbek rajzolhatnak akár lapra, a falra kifeszített papírlepedőkre, hosszú papírcsíkokra, magányosan vagy közösen. Csak az első vonalat kell meghúzni, utána már minden könnyen megy - fogalmazott Ibos Éva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.