Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál Szabadka és Szeged között

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Irodalmi és zenés programokkal várja a Szabadka és Szeged között közlekedő sínbusz utasait a SÍN-TÉR Kulturális Egyesület és a Fiatal Írók Szövetsége keddtől jövő hétfőig; az idei a második ilyen fesztivál.

A Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál a két testvérvárost, Szegedet és Szabadkát köti össze, a programokon az irodalom, a színház, a képzőművészet és a zene fonódik össze egy különleges helyszínen, a Szeged–Szabadka vonalon menetrend szerint közlekedő sínbuszon – írta hétfőn internetes oldalán a Magyar Szó című délvidéki napilap (www.magyarszo.com).
A sínbuszon zajló programokat kapcsolódó rendezvények kísérik a két városban.
Kedden a Szegedi Belvárosi Kamara Galériában nyitják meg Ricz Géza festőművész Hazafelé című kiállítását, aznap Szabadkán a Basch-házban erdélyi alkotók mutatkoznak be: Murányi Sándor író és két költőtársa, Muszka Sándor, valamint Bálint Tamás. Ők másnap a szegedi olvasókkal találkoznak.
Pénteken a szegedi vasútállomáson a városi Metanoia Színház performansz előadását láthatja a közönség. Ezt követően a menetrend szerint közlekedő Szeged-Szabadka vonaton irodalmi-zenés kavalkád várja az utazókat: a sínbuszon írók, költők, műfordítók is utaznak és fellépnek: Csehy Zoltán szlovákiai író-műfordító, Garaczi László író, illetve két belgrádi szerb író, Srdjan Srdic és Igor Marojevic, valamint az Újvidék mellett Budapesthez is kötődő Balázs Attila. A végállomáson a megérkezés után a vasútállomásról szabadkai irodalmi, várostörténeti és építészeti séta indul. Az aznapi programot a Ne mulass! Zenekar zárja Szabadkán.
A szombati, Szabadkáról Szegedre tartó irodalmi sínbusz felolvasója Jasmina Topic, Tolnai Ottó, Bencsik Orsolya, Szőllősy Balázs, Balázs Attila és Mirnics Gyula. A pénteki nap mintájára Szegeden folytatódik a szombati program. A csongrádi megyeszékhelyen irodalmi, várostörténeti és építészeti sétán vehetnek részt az utasok, majd a Tisza-strandon a bográcsos ebédfőzés közben a Nyenyere zenekar lép fel, este pedig a Jazz kocsmában a Grencsó Fitness Music Ensemble dzsesszkoncertjére tombolhat a fesztivál közönsége.
A zárónapon, október 12-én a szegedi Assam Teaházban bemutatkozik a pécsi Jelenkor Kiadó, amelynek vezetője és műfordítója, Csordás Gábor Radoslav Petkovic szerb íróval beszélget majd.

Előző sztori

Két év után – felvirágoztatott Rendezvényház

Következő sztori

A SZIN vendégei szerint szükség van a RE:pohárra