Gazdaság

Közgazdálkodj okosan - pénzügyi vetélkedő középiskolásoknak

Közgazdálkodj okosan - pénzügyi vetélkedő középiskolásoknak

2009. október 12., hétfő
Közgazdálkodj okosan - pénzügyi vetélkedő középiskolásoknak

A mindennapokban jól hasznosítható pénzügyi-gazdasági ismereteiket, a központi bankkal és a gazdaság működésével kapcsolatos tudásukat is bővíthetik azok a középiskolások, akik október 19-ig jelentkeznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetary - közgazdálkodj okosan című vetélkedőjére a játék honlapján (www.monetary.mnb.hu).

Az MNB által immár ötödik éve útjára indított vetélkedősorozat része, hogy minél több fiatallal megismertesse a jegybank tevékenységét és hozzájáruljon a diákság általános pénzügyi és gazdasági ismereteinek fejlesztéséhez. A középiskolák tananyagaiban ugyanis nem kap elég hangsúlyt a monetáris politika és a jegybank tevékenysége. Az általános, a mindennapokban használható pénzügyi ismeretek szintén kimaradtak a könyvekből. A háromfordulós vetélkedő első állomásaként a csapatoknak négy online tesztet - pénzügyi és gazdasági témákban - kell kitölteniuk a játék honlapján. A huszonöt továbbjutó csapatnak a jegybank tevékenységéhez tartozó témakörben kell kidolgoznia egy esettanulmányt, amelyeket az öt helyszínen (Budapest, Debrecen, Győr, Pécs, Szeged) megrendezésre kerülő elődöntők során az MNB szakértőiből álló szakmai zsűri előtt védenek meg. A 2010 márciusában sorra kerülő döntőben a csapatok szimulációs játékban vesznek részt: egy elképzelt ország jegybankjának monetáris tanácsaként kell helyt állniuk és döntést hozniuk az alapkamat mértékéről. Az első öt helyezett részesül pénzjutalomban: a fődíj egymillió forint, a második helyezett 750 ezer, a harmadik 500 ezer forintot vihet haza. A Monetáris Tanács döntéseit szimuláló KamatKirály nevű számítógépes játékkal már most bárki tesztelheti tudását a www.lk.mnb.hu, a www.penziranytu.mnb.hu honlapon és az MNB Látogatóközpontjában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.