Kilenc év után nyert Tiszaújvárosban a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végig vezetve győzött a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák a Tiszaújváros otthonában a férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport pénteki összecsapásán. A szegedieknél nagyszerű teljesítménnyel mutatkozott be a villámigazolással megszerzett irányító, Vida Máté. A találkozóról élőben közvetítettünk!

A férfi kosárlabda NB I/B Keleti csoport 3. fordulójában:

Tiszaújvárosi Phoenix KK – Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák 68-85 (15-20, 18-23, 18-21, 17-21). Tiszaújváros.
Szeged: VIDA 15, MOLNÁR M. 16/9, NYILAS 18/6, KOVÁCS D. 15, GÉMES 18/6. Csere: Varga M. 1, Szabad 2, Varga D., Komáromi, Somlyai. Vezetőedző: Bonifert Domonkos.
A Tiszaújváros legjobb dobói: Magyar 16/12, Oluwayesi 14.

Bonifert Domonkos: “Nagyon sokat jelentett számunkra Vida Máté megszerzése, hiszen szereplésével megváltozott a játékunk: gyorsabbak lettünk, s jóval több dobóhelyzet adódott a többiek előtt. Harcos, kemény kis meccset sikerült megnyernünk, kellemetlen ellenfél volt a Tiszaújváros. Mezőnyben nagyon erős csapatról van szó, hét-nyolc méterről szórták a triplákat. Szerencsére a rontott dobásaik után Gémes Lecsóék magabiztosan tépkedték le a lepattanókat, s Vidát keresve gyors, könnyű kosarakat tudtunk szerezni. Új irányítónk nagyszerűen mutatkozott be, s úgy gondolom, ha összeérünk, igazán látványos és eredményes kosárlabdával tudjuk megörvendeztetni rajongóinkat. Gratulálok a csapatnak a sikerhez!”

40. perc: 68-85
A találkozó vége izgalommentesre sikeredett, magabiztosan, megérdemelten győzött a Dél-Konstrukt SZTE-Szedeák. A vendégeknél bemutatkozott a 18 esztendős Somlyai Balázs is.
Érdekesség, hogy a Szedeák majdnem kilenc év után nyert ismét Tiszaújvárosban: a 2000. decemberi mérkőzésen Ledon Green egy edzéssel a háta mögött lépett pályára a Tisza-parti alakulatban, akárcsak most az extrát nyújtó Vida Máté. Abban a szezonban egyébként feljutott az A csoportba a Szeged… Még egy apró momentum: a péntek esti derbi talán már a kezdés előtt eldőlt. Gémes Levente még a melegítésnél felkapott egy labdát, s kiszólt a kispadra: “Ha bedobom a hármast, nyerünk.” Beverte!
A hazai együttes nem tudott mit kezdeni a szegediek fantasztikus védekezésével, ám 16(!) dobott triplájuk így is figyelemreméltó. Bonifert Domonkos valamennyi játékosát dicséret illeti remek játékáért, ezért a szép sikerért.

36. perc: 57-77
A jó kezdés nem maradt el a negyedik negyedben: a kőkemény védekezésből több alkalommal labdát tudtak szerezni a szegediek, a lerohanásokat pedig gólokkal fejezték be. Jávorszki két hármasa révén tudott csak húszon belül maradni a Tiszaújváros. Gémes és Kovács uralja a palánk alatti területet, mind védekezésben, mind támadásban remek megmozdulásokat láthattunk tőlük ebben a periódusban. Bonifert Domonkos lekapta a pályáról Molnár Miklóst, aki sokat tett ezért a – talán már kimondhatjuk – sikerért, Varga Dániel és Szabad István is lehetőséghez jut a végén.

30. perc: 51-64
A negyed végére kissé alábbhagyott a szegedi figyelem, s ezt kihasználva 61-41-ről kissé vissza tudott zárkózni a továbbra is főként hármasokra apelláló Tiszaújváros. Magyar László az utolsó másodpercben vagy nyolc-kilenc méterről talált be. Reméljük, az utolsó felvonás elejét ismét megnyomják a szedeákosok, jó lenne, ha nem kellene az utolsó percekig izgulni…

27. perc: 41-59
Szerencsére a tizenöt perces pihenő sem törte meg a Szeged lendületét, Molnárék továbbra egészen nagyszerű kosárlabdával kápráztatják el a tiszaújvárosi publikumot. Van türelmük biztos dobóhelyzetig játszani a támadásokat, s a végén sem remegnek meg a kezek. Az egyre nagyobb hátrányba kerülő hazai gárda keménykedéssel próbál válaszolni: Vida össze is szedett egy kisebb sérülést, de harmadik faultját is befújták, így Bonifert Domonkos Komáromi Gergelyt küldte a helyére. Jávorszkit négyszer büntették eddig a síposok, a Phoenix egyik ásza tehát közel a kipontozódáshoz.

20. perc: 33-43
Hatalmas triplacsata alakult ki a nagyszünet előtti percekben a tiszaújvárosi csarnokban. Minden mindegy alapon szőnyegbombázást tartottak Brunyászkyék, 35-31-re zárkóztak föl, s támadhattak is, ám ennél közelebb már nem tudtak lopózni, a negyed vége pedig ismét a vendégeké volt. A pihenőre tízpontos szegedi előnnyel vonultak a csapatok, miután Molnár és Nyilas is betalált a vonalon kívülről. Még magabiztosabb lehetne a vezetés, ha a Bonifert-legények nem puskáztak volna el nyolc büntetődobást.
A Dél-Konstukt SZTE-Szedeák pontszerzői: Molnár 14/9, Kovács D. 9, Nyilas 8/6, Gémes 6, Vida 5, Varga M. 1. Vida Máté emellett lekapott négy lepattanót, kiharcolt hát szabálytalanságot, szerzett három labdát, s öt is asszisztot jegyzett – zseniális! A hazai oldalon Brunyászky a legeredményesebb, aki három trojkával idegesítette a szegedi kispadot. Eddig a játék minden elemében felülmúlja ellenfelét a Szedeák: mezőnyből 58, illetve 48 százalékkal céloztak a csapatok, a lepattanók terén 17-10-re vezetnek a látogatók.

15. perc: 20-32
Nagyszerűen kezdte a második negyedet a szegedi együttes. Az első szedeákos meccsét játszó Vida Máté remekül fogja össze társait, passzai pedig továbbra is élményszámba mennek. Okosan, türelmesen támadnak a vendégek, minden akciót helyzetig játszanak ki, a dobásokat pedig jól értékesítik. Ne kiabáljuk el, de eddig a játékvezetőkre sem lehet panasz, hiszen míg Vidáék ellen 5, addig tiszaújvárosi oldalon már 14 faultot ítéltek. Apró szépséghiba, hogy a kiválóan teljesítő Kovács Dávid neve mellé sajnos be kellett húzni a harmadik bunkót…

10. perc: 15-20
A tiszaújvárosiak továbbra sem nagyon tudnak dobóhelyzetet kialakítani a palánk alatt, távolról azonban behullott néhány kísérletük, így a negyed végére kissé közelebb kerültek az amúgy nagyszerűen játszó Dél-Konstrukt SZTE-Szedeákhoz. A hazaiak az első tíz percben csak triplából értek el pontot! Bonifert Domonkos gárdájának játéka jóval sokszínűbb, tartalmasabb. Az semmiképpen sem jött jól, hogy a negyed vége felé Gémes ellen egy véleményesnek tűnő támadófaultot fújtak a bírák. A Szegedben egyébként Kovácsnak, a vendéglátóknál Magyarnak és Jávorszkinak van két-két személyije. Az eddig látottak mindenképpen bizakodásra adnak okot, s abban is reménykedhetünk, hogy a Tiszaújváros rutinos, idősebb kosarasai talán nem bírják majd végig a Molnárék által diktált nagy tempót.

6. perc: 3-13
A Tiszaújváros első támadásából triplát ért el Jávorszki révén, azóta azonban gyakorlatilag nem tud mit kezdeni a szegediek pontos, precíz és agresszív védekezésével. A vendégek kiszorítják az újvárosiakat a palánk alól, a hazaiak külső kísérleteiket rendre elhibázzák, a lepattanókat pedig begyűjtik a szedeákosok. A Vida, Molnár, Nyilas, Kovács, Gémes kezdőötössel pályára lépő alakulat egy 10-0-s rohanással ragadta magához az előnyt: Kovács Dávid már 6 pontnál tart, Nyilas István és a remek passzokat osztogató Vida Máté 2-2 pontot ért el eddig, Molnár Miklós pedig egy hármast süllyesztett el a gyűrűben.

A meccs előtt:

Mindkét gárda meglepetéssel készült ellenfele számára: a Tiszaújváros színeiben pályára lép a Debrecenből frissiben igazolt center, a nigériai Ayodele Oluwaseyi, a Szeged pedig irányítóproblémáit orvosolta egy új fiúval. A 22 esztendős Vida Máté az A csoportos Dombóvártól érkezett a Szedeákhoz, korábban az Univer-Kecskemétben és a szombathelyi Falcóban pattogtatott. Játékengedélyét ma sikerült elintézni.

Első alkalommal tagja a felnőttkeretnek a fiatal Somlyai Balázs, Rezák Tamás és Simándi Árpád viszont nem lehet társaival. Rezák ma járt Mohácsi doktornál Székesfehérvárott, térdét feltehetően műteni kell. Simándi pedig influenzával küzd.

Az első részsiker már megszületett: a Szedeák U20-as gárdája 79-74-re győzött a Tiszaújváros hasonló korú együttese ellen.

Default thumbnail
Előző sztori

Szombat-vasárnap: Kerek istenfája a múzeumban

Következő sztori

Három ország szociális védelmi szándéknyilatkozata

Legutóbbi hasonló cikkek