Helyére került a Don-kanyarnál elesett áldozatok szegedi emlékműve

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A helyére emelték szerdán a szegedi Rákóczi téren Kligl Sándor szobrászművész Háború című, a Don-kanyarnál elesett Csongrád megyei áldozatoknak emléket állító alkotását.

A szegedi megyeháza előtt felállított egytonnás, két és fél méteres bronzszobor két egymásba kapaszkodó, botjára és fegyverére támaszkodó alakot ábrázol: a rohamsisak, a szélfútta télikabátok azonban üresek, hiányoznak belőlük a honvédok.
A szobrászművész a helyszínen újságíróknak elmondta, hogy az első világháborút követően még méltó emléket állítottak a harcokban elesett honvédeknek, a második világháború után azonban ez nem történhetett meg, s egészen a rendszerváltásig kellett várni erre.
A Csongrád Megyei Önkormányzat még 2008-ban azzal a szándékkal döntött a szobor felállításáról, hogy az emlékműnél a mártír katonák hozzátartozói nyilvánosan is leróhassák kegyeletüket. Csongrád megye második világháborús embervesztesége megközelíti a 20 ezer főt, az áldozatok mintegy fele a Don-kanyarban esett el. Szeged 4.728 fős teljes emberveszteségéből 2.500-3.000 fő volt a doni áldozatok száma.
A szobrot szombaton avatják föl, az ünnepségen köszöntőt mond Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Schmitt Pál, az Európai Parlament alelnöke, az emlékező beszédet pedig Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora tartja majd.

no images were found


Don-kanyarnál elesett áldozatok szegedi emlékműve – a szobor beemelése in Szeged

Előző sztori

Halálos baleset Szentes és Derekegyház között

Következő sztori

Márton-napi Libato(u)r országszerte