Közélet

A gárda avatott, a rendőrség igazoltatott - FOTÓK+VIDEÓ

A gárda avatott, a rendőrség igazoltatott - FOTÓK+VIDEÓ

2009. október 10., szombat
A gárda avatott, a rendőrség igazoltatott - FOTÓK+VIDEÓ
A Horthy sétány névtáblaavatásának forgatókönyve a vártnak megfelelően zajlott. Hiába egyeztettek az esemény előtt is a szervezők a rendőrökkel a sétányra a táblaavatás után a REBISZ kékruhásai léptek először, akik a Bertalan híd irányából érkeztek, tucatnyi társuk pedig a Tisza-part felől, így fogva közre a mintegy kéttucatnyi gárdista csonkaegyenruhát és az új csendőruniformist viselő személyeket, akiket rögtön igazoltattak, felvették adataikat. Ahogy azt portálunkon már megírtuk, kiemelt rendőri figyelmet kapott egy Tisza-parti sétány névtáblájának kihelyezése, az azonos nevű csónakház mellett. A sétány megteremtője és a csónakház tulajdonosa, Ótott Ferenc a SZEGEDma.hu-nak elmondta, a fent leírt események nem lepik meg, sőt, míg Kati büfé néven üzemelt az úszóház, a helyiséget bizonyosan nem érte annyi kellemetlenség, mint most. „Mi az oka” – tette fel a kérdést Ótott. „Mindössze egy név: Horthy Miklós, ugyanis mind az úszóházat, mind pedig a sétányt a kormányzóról neveztük el, akinek a személyét szerintünk méltatlanul sározta be előbb a Rákosi-, később a Kádár-rendszer.”

Presszió, vagy egyszerű jogalkalmazás?

Az avatás előtt a szervezők egyeztettek a rendőröket vezető alezredessel – ami miatt negyed órát csúszott is a tábla leleplezése –, aminek az eredményéről úgy tájékoztatott minket a főszervező, hogy abban maradtak, mindenki egyénileg felel az öltözékéért. Ez azért is kellett tisztázni, mert bár előzőleg engedték, hogy a magukat Új Magyar Gárdára keresztelt mozgalom tagjai mellényüket viselhessék kifordítva, viszont jelen volt több csendőregyenruhás személy, trikolor karszalaggal díszített ruhában, amin a gárda neve is szerepelt. „Ez utóbbi nem tetszett a rendőrök vezetőjének” – tudtuk meg Ótottól, aki azért is nevezte sajnálatosnak a szerinte felesleges igazoltatást, adatgyűjtést, kamerázást, mert mint mondta, eddig nagyon jó kapcsolatban voltak a rendvédelmi szervekkel. Minden rendezvényükön együtt tudtak működni, de most, mintha az országos és a helyi politika, a választások közeledtével egyre nagyobb pressziót gyakorolna a teljes közéletre a gárdával, vagy a radikális oldallal szemben. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Mucsi Zsolt, a gárda megyei kapitánya bejelentette többek között, hogy a szervezetüknek kihelyezett irodája nyílik a Teleki utca 15. szám alatt, ahol a megyéből érkezett panaszokat, kéréseket dolgozzák föl, s bírálják el. A helyszínen természetesen megkérdeztük az intézkedő rendőrök vezetőjét, hogy mi alapján rendelte el az avatók igazoltatását, de kérdésünkre úgy felelt, hogy a megyei kapitányság sajtószóvivőjét keressük. A szóvivő érdeklődésünkre elmondta, hogy minden rendőrnek indoklás nélkül lehetőséget ad a törvény igazoltatásra bárkivel szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.