Egyéjszakás tárlat és koncert a múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy különleges hangulatú „egyestés”, „egyéjszakás” tárlatra kerül sor október 15-én, csütörtökön 18 órától a Móra Ferenc Múzeumban – tudatta Medgyesi Konstantin, a Móra-múzeum sajtóreferense. Strain István, Kanadában élő magyar zenész és festőművész ekkor mutatja be a Salvador Dalí hatását mutató festményeit, s ad önálló koncertet „Flamenco vágta” címmel.

Strain István 1981-ben hagyta el Magyarországot. Élt Németországban és Spanyolországban, majd Kanadában telepedett le. Középiskolai tanulmányait Szegeden a Tömörkény István Gimnáziumban végezte. A művész úgy érzi, e rövid kiállítással és koncerttel visszatér a fiatalságát meghatározó dél-alföldi városba. Strain egyszerre tartja magát zenésznek, gitárművésznek, festőnek, animációs alkotónak, belsőtervezőnek. Már egészen fiatalon festeni kezdett, napjainkban leginkább a gitárművészetre koncentrál.
A Móra Ferenc Múzeumban a koncert alatt látható Strain-festmények „ibériai” karakterűek, egyes szakértős szerint a legendás katalán mester, Salvador Dalí hatását mutatják. A műveken az alkotó gazdag színvilággal fejezi érzéseit, gondolatait.
Strain István szerint döbbenetes hasonlóságok mutatkoznak a spanyol és a magyar zenei kultúra között. A művész szerte a világban ad flamenco koncerteket – a spanyolos dallamokat kevéssé ismerő Kanadában is népszerűek a gitárkoncertjei – tájékoztatott a sajtóreferens.

Előző sztori

Elsüllyedt egy munkagép a szegedi Vértóban

Következő sztori

Nem adták ki Dávid Ibolyát