/

Bezárt szemétlerakókat ellenőriztek a zöldhatóságok – Képek + Panoráma

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

A környezetvédelmi hatóságok 198 helyszínen ellenőrizték az uniós előírásoknak nem megfelelő, ezért a nyár közepén bezárt hulladéklerakókat, azt vizsgálva, hogy a létesítmények valóban felhagytak-e korábbi tevékenységükkel – közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM) kedden az MTI-vel.

A hatóságok elsősorban azt vizsgálták, hogy a bezárt létesítmények fogadnak-e üzemszerűen hulladékot, az üzemeltetők megfelelően lezárták-e a területet, gondoskodtak-e a felszín letakarásáról, elvégzik-e a szükséges monitoring tevékenységet. A szakemberek ezenkívül felmérték a lakosság által illegálisan ráhordott hulladékok típusát és mennyiségét is.
Az ellenőrzések során kiderült, hogy a bezárt létesítmények jó része valóban felhagyott a korábbi tevékenységével: a 198 lerakóból mindössze 9 működött tovább üzemszerűen – így a fábiánsebestyéni, a kevermesi, a mátraballai, a hidasnémeti, a gönci, az ajkai, a borsosberényi, a valkói és a békésszentandrási -, de a felszólított üzemeltetők egy része felhagyott illegális tevékenységével és a szükséges bírságolási eljárások is megindultak. Néhány esetben a hiányzó földtakarás és a korábban rosszul végzett lerakási tevékenység miatt égő, füstölgő lerakókat is azonosítottak, ezenkívül több esetben hiányzott vagy nem volt megfelelő a lerakók felszínének takarása, amelynek pótlására a hatóságok kötelezték az üzemeltetőt.
A szaktárca a közleményben kiemeli: a hatóságok minden esetben megtették a szükséges intézkedéseket, súlyuktól függően az egyszerű felszólítástól a bírságolási eljárásig, illetve a büntetőfeljelentés megtételéig. Az ellenőrzések folyamatosak lesznek a közeljövőben is, az egyes helyszíneket a hatóságok figyelemmel követik és a rendelkezésükre álló eszközökkel kikényszerítik a jogszerű környezethasználatot.


Bezárt szemétlerakó in Csongrád County

no images were found

Előző sztori

Operafesztivál és Az aranyszőrű bárány a Szegedi Nemzeti Színházban

Következő sztori

Obama-kampányra készül az LMP