Megemlékezés – Akik sörrel nem koccintanak

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Az Aradi vértanúk terén kedden este a Sörrel Nem Koccintunk mozgalom tagjai is elhelyezték az emlékezés koszorúját s gyertyáit az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tizenhárom kivégzett tisztjének emlékművénél. A mozgalom a „sörrel nem koccintunk” hagyományt, illetve annak a nemzeti emlékezetben betöltött szerepét kívánja fenntartani.

A megemlékezésen először Miklós Péter történész-muzeológus, a SZEGEDma.hu munkatársa mondott beszédet, ahol kiemelte, hogy e mozzanat, a sörrel nem koccintás a nemzeti mitológiánk része. Nem feltétlen az igazságtartalma a fontos, hanem az a szimbolikus jelentéstartalom, amit magában hordoz, ahogy e gyászünnepre, október 6-ára mutat, felidézve az aradi hősök emlékét. A történész kiemelte, hogy a vértanúk sokféle nemzetisége egy példátlan összefogásról is tanúskodik. Örmény, szerb, horvát, német, osztrák és magyar tisztek együtt harcoltak csapataikkal egy független, polgári Magyarországért. A mozgalom két tagja, Kohári Nándor és Veres János megkoszorúzta az emlékművet, majd a jelenlévők a Diófa vendéglőben folytatták az emlékezést, bizonyságot téve, hogy ők bizony sörrel sosem koccintanak…

Default thumbnail
Előző sztori

Interliga: túl a második fordulón a volánosok

Default thumbnail
Következő sztori

Hátország: döntetlennel folytatta az FK-serdülő

Legutóbbi hasonló cikkek