A makacs tények

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A tényeket vegyük elő, és ismertessük ezeket, mert ennek tükrében tudnak valóban tájékozódni az emberek!

Ejnye, hol is kezdjem a tényekkel kapcsolatlatos zsurnalisztikai ténykedésem? Mert nem mindegy: a tényekkel – mint holmi hímes tojásokkal – tényleg körültekintően kell bánni. “Vegyük elő a tényeket!” – javasolta a minap a (“Napkeltét” váltó) “Jó reggelt”-ben Tarlós István, a maga etikett-tanári stílusában. “Nem az a fontos, hogy mit mond a Fidesz frakcióvezetője, vagy mit gondol az MSZP-frakcióvezető erről vagy arról, hanem, hogy mik a tények.”

A tényeket vegyük elő, és ismertessük ezeket, mert ennek tükrében tudnak valóban tájékozódni az emberek – javasolta a főpolgármester-jelölt, a véleményére kíváncsi újságírók kérdéseinek kereszttüzében (akik ki akartak vele mondatni valamit, amit ő maga nem akart, mert tudta, ha megteszi nekik e szívességet, akkor megint csak mellébeszéléssel lesz teli a sajtó, azzal, hogy mit is mondott a reggeli műsorban, és hogy erre mit mondtak ellenlábasai, nem pedig az általa közölni szándékozott tényekkel). Ne is mondjam, mire kérdezői kegyeskedtek megengedni neki, hogy rátérjen a tények ismertetésére, elfogyott az erre szánt idő… “Majd legközelebb!” -ígérték neki. (Majd jött a közszolgálati reklámblokk.)

A Fidesz nyilván ezt a kommunikációs helyzetet megunva – meg mert ezzel jelzésértékűen elkezdte a kampányát – a héten kijött az ÖNNEK IS JOGA VAN TUDNI zsebfüzetével, amellyel a kormányzati visszaélésekről és megszorításokról kívánja tájékoztatni az embereket. Ez a tényekkel előrukkolás a tények összevetésén alapszik, sajnos néhol szándékoltan elnagyoltan és pontatlanul… Így ütősebb lesz, gondolhatták az oldalpárokba szedett állításokkal operáló szerkesztők (tényföltárók, írtam volna majdnem) csakhogy, mint tudjuk, a tények makacs dolgok, így fölösleges ellentámadási (ellenkampány-) lehetőséget hagytak a szocialista propagandagépezet irányítóinak.

Pontatlan idézni számokat (kerekítgetni) semmiképp sem tényszerű. Ez (ahogy Tarlós mondaná) nem vezet sehova! De (a valós) tények ismertetésén túl van még itt bőven tennivaló: például a látványosan titkolt tények megismerésének kikényszerítése! “Tehát, nem sopánkodásra van szükségünk, hanem meggyőző érvekre, érveket pedig eddig egyetlen egyet sem hallottunk” – csengenek ide egy, az egész egészségügy-felügyeleti rendszerrel joggal hadakozó orvos szavai, aki azt nehezményezi, hogy a vírus elleni védőoltás beadásának (kártérítési) felelőssége őt terheli, míg a kormányzat nem rukkol elő – az orvostársadalom és a lakosság 70 százalékának megnyugtatására – a vakcina mibenlétét firtató kérdésekre a dokumentált válaszokkal. Hogy mire a titkolózás? Érthetetlen! (Éppen csak nem titkosítják mondjuk 70 évre az oltóanyag összetételét!) Egyébként is “az önkéntes védőoltást – szerintem – nem végrehajtani kell. Az az ÍTÉLET, kedves Mihály” – teszi helyre blogjában Keszthelyi Gyula háziorvos a fogalomzavaros, MSZP-szakpolitikus volt egészségügyi minisztert! A most regnáló egészségügyi miniszter közben feljelentget, fenyegetőzik, azaz mindent megtesz, csak ne kelljen a tényekkel előrukkolnia, pedig egy így hiteltelené tett vakcináért – ha a fene fenét eszik is – nem fog sorban állni a fél ország, mert ez bizony a bőrünkre megy. Elő hát a tényekkel, mert a járvány már a szomszédunkban tombol…

Aztán van a tényeknek egy olyan válfaja, mely – mivel csak kevesen tudnak róla – olybá vehető, mintha nem is létezne. S ha szóba is hozza ezt valaki, valahogy mégsem lesz abból ügy, ahogy abból sem, hogy Baja Ferenc már nem a zsurki vodkagyári szeszbizniszben utazik, hanem ügyfélkapuban, kormányzati portálban és digitális közműben meg gerinchálózatban, és közben hazudik. És persze azért állít valótlanságokat, mert az említett projektekre elköltött uszkve 30 milliárdból neki feltehetőleg valamilyen haszna származik, de legalább is felelőssége. Az meg senkit ne zavarjon, hogy ez az egyik legnagyobb disznóság, amely a kormányoldalon az elmúlt időben történt, mert az e célra leszámlázott pénz bizony tényleg nagyon hiányzik valahonnan (mégsem keresi senki).

De ennél sokkal fontosabb, “mindennapi kérdések” foglalkoztatják az emberek egy nem elhanyagolható részét! A könyvtári hírlapolvasóban – ahol e sorokat írom – a velem szemben ülő öregúr távoztában az asztalon hagyta a keze ügyébe került fideszes kiadványt. A gyurcsányos-bajnais címlapra ezt firkantotta oda cirkalmas nagybetűkkel: “MIT VISZ EL MAJD ORBÁN? EZ ITT A NAGY KÉRDÉS!”

Tényleg, ennek fényében: lehet, hogy Fletó vele szándékozik elvitetni a balhét? Valakit egyáltalán érdekelnek még a tények ebben az országban? Vagy már csupán arra vagyunk fogékonyak, amit hinni, hallani és látni szeretnénk? Megjegyzem, a tények attól még tények maradnak…

Előző sztori

270 új férőhely az Öthalmi Kollégiumban – Panoráma

Következő sztori

Súlyosan megsérült egy fiatal egy balesetben Hódmezővásárhelyen