Kultúra

3. műszak - Kísérleti előadás a Szegedi Kortárs Balettől

3. műszak - Kísérleti előadás a Szegedi Kortárs Balettől

2009. október 20., kedd
3. műszak - Kísérleti előadás a Szegedi Kortárs Balettől

A Szegedi Kortárs Balett hat fiatal táncosának koreográfiáját láthatja a 3. műszak című új bemutató közönsége október 29-től. A kísérleti előadásra októberben és novemberben összesen öt alkalommal várják rendhagyó helyszínen, a szegedi Kisszínház balett termében az érdeklődőket.

Az előadás születéséről

Juronics Tamás,

a társulat művészeti vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, régi vágya volt, hogy a fiatal táncosok ne "csak" előadóként, hanem alkotóként, koreográfusként is bemutatkozhassanak. Erre azonban nem igazán maradt energiájuk, a rengeteg próba és előadás mellett nem volt idejük a "harmadik műszakra". Az elmúlt hónapban azonban adódott egy szusszanásnyi szünet, így elkészülhetett a több mint egyórás kísérleti előadás. A nyolcvanfőnyi közönség a próbateremben kialakított nézőtérről láthatja majd a rövid, a táncosokra és történetekre koncentráló koreográfiákat. A Kossuth-díjas táncművész bízik benne, hogy a kezdeményezésnek lesz folytatása, s a 3. műszak című előadást is még több alkalommal láthatja a közönség. A Szegedi Kortárs Balett az idei évadban repertoár-darabjai közül játssza a Csipkerózsikát, a Carmina Buránát, valamint a még 1996-ban született Homo Ludens című produkciót. Ez utóbbi előadás továbbgondolása lesz a társulat új bemutatója, a Homo hungaricus. A december 4-től a szegedi Kisszínházban látható darabban szomorkás humorral, rövid történeteken keresztül mutatják be a magyar lélek rejtelmeit - fogalmazott Juronics Tamás. Az évad második premierét 2010. március 26-án állítják majd színpadra a szegedi Nagyszínházban. A Tiszánál címet viselő mű koreográfusa Juronics Tamás mellett

Mauro Astolfi

Rómában dolgozó táncművész lesz. A Szegedi Kortárs Balettnél az idei évadban is folytatódnak a fiatalok körében igen népszerű kezdeményezések: a Diákszem címet viselő programokon még a bemutató előtt középiskolásokkal "tesztelik" a produkciókat, a beavatószínházi előadásokon a művek születését ismerheti meg a közönség Juronics Tamás kommentárjai segítségével, a legkisebbeket pedig A hattyúk tava gyermekváltozata várja majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.