Közélet

Véget ért a Határon Átnyúló Ifjúsági Együttműködési Program

Véget ért a Határon Átnyúló Ifjúsági Együttműködési Program

2009. szeptember 2., szerda
Véget ért a Határon Átnyúló Ifjúsági Együttműködési Program
Magyarországi és délvidéki ifjúsági szervezetek találkoztak augusztus 29-én Palicson, a Határon Átnyúló Ifjúsági Együttműködési Program keretében.

A határ nem akadály

A Határon Átnyúló Ifjúsági Együttműködési Program (HÁIEP) második felvonása zajlott le Palicson. Itt találkoztak magyarországi és szerbiai fiatalok augusztus 29-én. „A szórakozás mellett műhelymunkákkal, beszélgetésekkel igyekeztünk közös pontokat találni az anyaországi és a vajdasági ifjúságpolitikában” – nyilatkozta Losonczi-Tóth József, a Munka Világa Közhasznú Egyesület elnöke. Három ifjúságsegítő vezetésével a következő témákról cseréltek tapasztalatot a résztvevők: fiatalok az Európai Unióban, a határ nem akadály (a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió lehetőségei), illetve példaértékűen működő ifjúsági szervezetek a határ szerb és magyar oldalán. A program része volt a szegedi Szabad Vitézi Oskola harcművészeti bemutatója, mely során a harceszközök kipróbálására is lehetőség nyílt.

Koncert és versengés

A program első része már korábban lezajlott „Csongrad Rock Tour” néven az újszegedi Rendezvényházban. Az esemény céljait, egyrészt bemutatkozási lehetőséget biztosítani a megyei amatőr együtteseknek, másrészt pedig ezáltal is közelebb hozni egymáshoz a megye településeiről szép számmal érkezett fiatalokat, sikerült teljesíteni – ismertette a kezdeményezést Losonczi-Tóth József. Mit kifejtette: már a Csongrád Megyei Ifjúsági Fórum megalakulásakor több fiatal csapat jelezte feléjük, hogy a fórumtól saját zenekaraik számára megjelenési és találkozási alkalmakhoz is várnak segítséget. „A nagy fesztiválokon általában fellépési lehetőséghez nem vagy nehezen jutó amatőr zenekaroknak a szegedi Munka Világa Közhasznú Egyesület a szabadkai Nyitott Ajtó Egyesülettel közösen beadott sikeres pályázatának köszönhetően sikerült ezt a koncertalkalmat megteremteni. Nemcsak koncertet adtak, hanem versenyeztek is a fellépő zenekarok: a közönség döntötte el hogy a nyertes Fiction Stop zenekar legyen” – mondta el Losonczi-Tóth. A Csongrad Rock Touron a rocktól a népies hangzásig többféle műfaj kedvelői is megtalálhatták a kedvükre való zenét. Közreműködtek a szegedi Valótlan Álom, és a Guffaw, a sándorfalvi Amorf és a Fiction Stop, illetve a kisteleki Folt formáció. A rendezvény sikeres volt, hiszen több mint 170-en vettek részt a két programrészen. „Szeretnénk a kezdeményezést kiterjeszteni a megye több településére, és ezzel is színesíteni a helyi ifjúsági életet” – tette hozzá a Munka Világa Közhasznú Egyesület elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.