Közélet

Törvényt sértett a Tisza Volán a buszport kapcsán?

Törvényt sértett a Tisza Volán a buszport kapcsán?

2009. szeptember 18., péntek
Törvényt sértett a Tisza Volán a buszport kapcsán?

A Tisza Volán törvényt sértett, mert nem írt ki közbeszerzési pályázatot a szegedi buszport megépítésére. A vizsgálatot folytató Állami Számvevőszék jelentéséből kiderült, a Szeviép cégcsoport ilyen módon nem kaphatta volna meg a munkát. Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója azt mondta, ez esetben nem kellett kiírni közbeszerzési pályázatot, nem szegték meg a törvényt.

Az Állami Számvevőszék vizsgálata után megállapította, hogy a Tisza Volán Zrt. törvényt sértett, amikor nem írt ki közbeszerzési pályázatot a szegedi buszport építésére. A Tisza Volán a 1,5 milliárdos beruházásra előszerződést kötött a Szeviép-csoporthoz tartozó Sal Kft.-vel, ezzel más cégeket kizárt az ügyletből. Mindez szemet szúrt

Bodó Imrének,

fideszes országgyűlési képviselőnek, aki még február végén bejelentést tett az Állami Számvevőszéknél. Bodó Imre kérdésünkre egyelőre annyit mondott, hogy szakértői vélemények szerint sokkal több áll az ÁSZ jelentésében, mint a közbeszerzés megsértése. „Még nem láttam és nem is kaptam meg hivatalosan a vizsgálat eredményét. Kollégáimtól tudok a jelentésről” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak Bodó Imre. A szegedi buszport a Kálvária sugárút és a Móravárosi körút sarkán épülne fel, amely terület a Sal Kft. tulajdona. A Tisza Volán korábban megegyezett a Szeviép cégcsoporttal, hogy a beruházás megvalósításáért a kivitelezőnek, vagyis a Szeviépnek átadja a Mars tér egy részét és egy Bakay Nándor utcai telket.

Szeri István

, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta, szerződés egyelőre nincs a Tisza Volán és a Sal Kft. között, csak együttműködési megállapodást kötöttek. „Az Állami Számvevőszék erre a megállapodásra mondta, hogy közbeszerzést kellett volna kiírni. Ezzel a Tisza Volán Zrt. és a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem ért egyet. A törvény szerint ugyanis az előszerződést nem lehet közbeszereztetni” – jelentette ki Szeri István. Hangsúlyozta: nincs semmiféle beruházási szerződés. Egyelőre azon van a vita, hogy kellett volna-e az előszerződésre közbeszerzési pályázatot kiírni vagy nem. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is megkapta az Állami Számvevőszék jelentését, ahol vizsgálják az ügyet. Arról még nincs döntés, hogy jogorvoslatot kezdeményeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.