Több száz Super8-as film érkezett a szegedi fesztiválra

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint háromszáz film érkezett a 8. Nemzetközi Super 8mm Filmfesztiválra; a versenyben ebből 73-at láthat Szegeden a közönség a szerdán kezdődő esemény öt napja alatt – mondta el az MTI-nek a szervező Rózsa Péter.

A szervező közlése szerint a versenyprogramban szereplő 73 filmet 312 alkotás közül választották ki. Nagyon színes a mezőny, a külföldiek mellett sok magyar film érkezett az animációstól a horroron át a zenés filmekig – tette hozzá. A 2008-as seregszemle ausztrál győztese most is nevezett, de a nevezők jelentős része elsőfilmes a fesztiválon. A legtöbb munka Angliából érkezett, de sok német alkotás van, jöttek francia, spanyol, olasz alkotók, erdélyi versenyanyag is van, de a tengerentúlon is forgattak Super8-asra, így vannak amerikai, kanadai filmek, és most először érkezett tajvani alkotás is.
A fesztiválhoz kapcsolódó nyilvános programok szerdán délután kezdődnek a szegedi Grand Caféban, ahol már az első versenyfilmeket is láthatja a közönség. Este a Régi Zsinagógában a nyitó performansz hivatalosan is elindítja a vasárnap estig tartó fesztivált.
Pénteken a szegediek az internet segítségével kapcsolódnak a strassbourgi Super8-as fesztiválhoz.
Szeptember 12-én lesz egy filmpremier is a Grand Caféban: az amerikai fekete-fehér, némafilm címe Öngyilkos szerető, mely egy japán klasszikus mű adaptációja. A szombat azonban további érdekes programot is kínál, hisz este hetedik alkalommal rendezik meg az Orion űrhajópartit, mely egy tudományos-fantasztikus jelmezbál lesz. A programokat koncertek is színesítik, vasárnap “levezetésként” pedig gasztronómiai és a sportesemények is várják az érdeklődőket Szegeden.
Az első 8 milliméteres keskenyfilmmel dolgozó kamera gyártása 1932-ben indult, az egyszerű és olcsó, így szélesebb tömegekhez is eljutó technológia gyorsan népszerű lett, kezdetben főként Németországban. A keskenyfilm igazi sikerét az hozta meg, hogy a japán cégek is bekapcsolódtak a gyártásba a hatvanas években, ekkor indult hódító útjára a mai is használatos formátum. A technológia alkonyát a VHS megjelenése okozta a nyolcvanas években, ekkor a “Super 8” kezdett kiszorulni a házi filmkészítésből, azonban nem tűnt el teljesen. Maradtak filmklubok, a technológiához ragaszkodó amatőrök, s a profi játékfilmeknél is egyre gyakrabban föltűnnek keskenyfilmre forgatott jelenetek vagy ezzel a technológiával készült archív részletek.
Manapság a “Super 8” egyfajta reneszánszát éli, az elmúlt években növekedett a filmnyersanyag értékesítése, s egyre többen foglalkoznak a filmek előhívásával, digitalizálásával. Magyarországon több ezren használhatnak “Super 8-as” technikát, a nyersanyag beszerzésével nincs gond, kamerát és vetítőt azonban szinte csak régiségkereskedőknél vagy piacokon lehet vásárolni.

Előző sztori

Imaóra a magyar-szlovák csúcstalálkozó idején

Következő sztori

Jelelj! címmel indul mozgalom a jelnyelv megismertetésére