Kultúra

Több száz Super8-as film érkezett a szegedi fesztiválra

Több száz Super8-as film érkezett a szegedi fesztiválra

2009. szeptember 8., kedd
Több száz Super8-as film érkezett a szegedi fesztiválra

Több mint háromszáz film érkezett a 8. Nemzetközi Super 8mm Filmfesztiválra; a versenyben ebből 73-at láthat Szegeden a közönség a szerdán kezdődő esemény öt napja alatt – mondta el az MTI-nek a szervező Rózsa Péter.

A szervező közlése szerint a versenyprogramban szereplő 73 filmet 312 alkotás közül választották ki. Nagyon színes a mezőny, a külföldiek mellett sok magyar film érkezett az animációstól a horroron át a zenés filmekig – tette hozzá. A 2008-as seregszemle ausztrál győztese most is nevezett, de a nevezők jelentős része elsőfilmes a fesztiválon. A legtöbb munka Angliából érkezett, de sok német alkotás van, jöttek francia, spanyol, olasz alkotók, erdélyi versenyanyag is van, de a tengerentúlon is forgattak Super8-asra, így vannak amerikai, kanadai filmek, és most először érkezett tajvani alkotás is. A fesztiválhoz kapcsolódó nyilvános programok szerdán délután kezdődnek a szegedi Grand Caféban, ahol már az első versenyfilmeket is láthatja a közönség. Este a Régi Zsinagógában a nyitó performansz hivatalosan is elindítja a vasárnap estig tartó fesztivált. Pénteken a szegediek az internet segítségével kapcsolódnak a strassbourgi Super8-as fesztiválhoz. Szeptember 12-én lesz egy filmpremier is a Grand Caféban: az amerikai fekete-fehér, némafilm címe Öngyilkos szerető, mely egy japán klasszikus mű adaptációja. A szombat azonban további érdekes programot is kínál, hisz este hetedik alkalommal rendezik meg az Orion űrhajópartit, mely egy tudományos-fantasztikus jelmezbál lesz. A programokat koncertek is színesítik, vasárnap "levezetésként" pedig gasztronómiai és a sportesemények is várják az érdeklődőket Szegeden. Az első 8 milliméteres keskenyfilmmel dolgozó kamera gyártása 1932-ben indult, az egyszerű és olcsó, így szélesebb tömegekhez is eljutó technológia gyorsan népszerű lett, kezdetben főként Németországban. A keskenyfilm igazi sikerét az hozta meg, hogy a japán cégek is bekapcsolódtak a gyártásba a hatvanas években, ekkor indult hódító útjára a mai is használatos formátum. A technológia alkonyát a VHS megjelenése okozta a nyolcvanas években, ekkor a "Super 8" kezdett kiszorulni a házi filmkészítésből, azonban nem tűnt el teljesen. Maradtak filmklubok, a technológiához ragaszkodó amatőrök, s a profi játékfilmeknél is egyre gyakrabban föltűnnek keskenyfilmre forgatott jelenetek vagy ezzel a technológiával készült archív részletek. Manapság a "Super 8" egyfajta reneszánszát éli, az elmúlt években növekedett a filmnyersanyag értékesítése, s egyre többen foglalkoznak a filmek előhívásával, digitalizálásával. Magyarországon több ezren használhatnak "Super 8-as" technikát, a nyersanyag beszerzésével nincs gond, kamerát és vetítőt azonban szinte csak régiségkereskedőknél vagy piacokon lehet vásárolni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.