Gazdaság

Több mint 16 milliárd jut a térségfejlesztésre a Dél-Alföldön a jövőben

Több mint 16 milliárd jut a térségfejlesztésre a Dél-Alföldön a jövőben

2009. szeptember 24., csütörtök
Több mint 16 milliárd jut a térségfejlesztésre a Dél-Alföldön a jövőben

Az elmúlt két év sikerei azt bizonyítják, hogy a Dél-Alföldön megtanultak pályázni; a dél-alföldi régióban a térségfejlesztési akciók révén megvalósuló fejlesztésekre, a Regionális Fejlesztési Tanács 2009-2010-ben csaknem 16 milliárd forintot fordít - közölte csütörtökön a tanács elnöke Szegeden.

Kozma József

elmondta: ezen belül a városfejlesztési akciókra rendelkezésre álló forrás csaknem 9,5 milliárd forint, míg a környezeti értékek védelmével foglalkozó akciók során ez az összeg csaknem 6,5 milliárd forint. A városfejlesztés során pályázhatnak a települések városrehabilitációra, kistérségi székhely integrált fejlesztésére, városi örökség megőrzésére és korszerűsítésére, illetve integrált városfejlesztésre a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben. A sajtótájékoztatón

Kúsz Tibor

, a projektekkel foglalkozó osztály vezetője hangsúlyozta: a programba az országban egyedülálló módon beépítettek egy kistérségi lehatárolást, mellyel a kistérségi központokat akarják erősíteni. A megyei jogú városok léte így nem veszélyezteti a többi települést. Az elmúlt két évben egyébként a rendelkezésre álló keret két és félszeresére érkezett be igény a régióból. A nyertesek közt említhető Orosháza belvárosi közösségi térhálózatának fejlesztése, a makói városközpont fejlesztése, Csorvás sétányainak felújítása. Végül a kormány által kiemelt projektként a hódmezővásárhelyi Tornyai-program, illetve a szegedi városközpont fejlesztése. A környezeti értékek védelmére irányuló intézkedések során belterületi csapadék- és belvízelvezetésre, regionális jelentőségű vízvédelmi intézkedésekre lehet pályázni. Ebben a kategóriában az elmúlt két évben a kiemelt projektek közé került a vízvisszatartási program a Nagyszéksós-tó vízrendszerében, a Duna-völgyi vizek védelme, és a kecskeméti csapadékvíz csatorna építése. Emellett a szennyvízkezelést fejlesztik Balotaszálláson, Zsanán, Derekegyházon, Szentkirályon. Támogatást kapott a regionális jelentőségű vízvédelmi intézkedések közt a Maty-Fehértói belvízrendszer fejlesztése, emellett belterületi csapadék- és belvízelvezetésre tíz település pályázott sikeresen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.