Egyház

Szent Gellért-napi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó

Szent Gellért-napi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó

2009. szeptember 17., csütörtök
Szent Gellért-napi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó

A Katolikus Ifjúsági Alapítvány idén is megrendezik a Szent Gellért-napi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót, melynek témája: „Mesterségem címere”. A szeptember 19-én megrendezendő találkozónak a Dugonics András Piarista Gimnázium (Bálint Sándor u. 14.) ad otthont.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentje, Szent Gellért Ünnepe alkalmából minden évben színes, mozgalmas egész napos ifjúsági rendezvényre kerül sor. A találkozón a kreativitást, a fantáziát megmozgató, sokszor humoros, de mindenképp lelkileg gazdagító programok várják az érdeklődőket.

A Szent Gellért Ifjúsági Találkozót azzal a céllal rendezik meg, hogy megjelenítse az Egyház fiatalos arcát, mely kész a megújulásra de mindig mély hitéből merít. A Katolikus Ifjúsági Alapítvány közel húsz éve szervezője ennek a programnak. Ezen kívül munkájuk során számos családi és gyereknapot, ifjúsági tábort, szociális hétvégét szerveznek az egyházmegye különböző plébániáin és iskoláiban egész évben.

A találkozónak minden évben más a témája, az ideit a Papság Éve ihlette, mely a papi hivatásra irányítja a figyelmet. Ennek alapján arra gondoltak a szervezők, hogy a hivatásokat, a pályaválasztás kérdéseit helyezik előtérbe a résztvevő fiatalok számára. "Keressük, hol a helyünk a világban, képességeink, adottságaink alapján mire vagyunk hivatva. Önismeret, helyes értékrend - ezekben a kérdésekben szeretnénk a fiataloknak segítséget nyújtani" - mondta el

Suller Melinda

, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa. Hozzátette: Isten segít abban, hogy felismerjük képességeinket, és megtaláljuk helyünket az életben. Az eseményre alapvetően 13-18 éves fiatalokat várnak szerte az egyházmegyéből, így érkeznek Békéscsabáról, Pitvarosról, Orosházáról, Gyuláról, Mórahalomról és Domaszékről is. Komolyabb felvezetés után játékos kiscsoportos foglalkozásokkal készülnek a szervezők, melyeket egyetemisták irányítanak. A találkozó lelki megnyitójában

Gyulay Endre

püspök gondolatai világítanak majd rá arra, hogyan segít Isten megtalálni, felismerni a választ életünk fontos kérdéseire.

Szabó Katalin

előadásában a pályaválasztás fontos alapelveit ismerhetik meg a résztvevők. Érdeklődésünk, képességeink, értékeink, olyan adományok Istentől, melyek által megtalálhatjuk helyünket, hivatásunkat. A délelőtt folyamán, kis csoportokban találkoznak az egyházmegye különböző településeiről érkező fiatalok. Játékos önismereti foglalkozásban mélyítik el a délelőtt hallottakat. Délután a különböző mesterségek, például vegyész, gazdálkodó, hentes, tűzoltó stb. szakmai fogásaiból összeállított játékos vetélkedőre kerül sor. A játékok segítenek azt is megmutatni, hogy mennyire képes valaki rugalmasan alkalmazkodni a társadalmi változásokra, adott esetben tud-e új munkát, új érdeklődési kört találni. Az egyes szakmákhoz kötődő egyszerű feladatokon keresztül arra is választ kaphatnak az érdeklődők, mennyire való nekik egy-egy szakma: fel tud-e valaki szeletelni 10 dkg szalámit, mint egy bolti eladó, vagy éppen tud-e két percig folyamatosan beszélni, mint egy politikus - mondta el a program szerkezetéről Suller Melinda. A szentmise közös ünneplésére énekes lelki elmélyülés készít fel. A találkozó vendége lesz a francia taizei ökumenikus szerzetesi közösséghez tartozó

András

testvér, aki személyesen hívja a fiatalokat az októberi pécsi taizei ifjúsági lelkiségi találkozóra. A szentmisében

Kiss-Rigó László

püspök atya szólítja meg a fiatalokat. A programban közreműködik a békéscsabai Zenebarát Felebarátok ének és zenekar. A program a már hagyományossá vált táncházzal zárul.

Program:

9.00: Gyülekező 9.30: Reggeli ima 10.00: Bevezető 10.30: A téma kibontása - csoportos foglalkozások 12.30: Ebéd - hideg ebéd lesz 13.30: Különböző mesterségekkel kapcsolatos kreatív játékok 15.30: Lelki elmélyülés 16.00: Szentmise 17.00: Vacsora, majd táncház A szervezők várják a 13-18 éves fiatalokat az egyházmegye minden részéből!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.