Polgármesterjelölt kerestetik

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

…a 2006-os három indulónál több polgármesterjelöltre számíthatunk. Jelenleg egyetlen biztos nevet ismerünk: az MSZP-SZDSZ-roncsok által támogatott Botka Lászlóét. Rajta kívül csaknem bizonyosra vehető az Apró Juhász-féle Botka-társutas egylet polgármesterjelölt-indítása. Az MSZP országgyűlési választásokon bekövetkezhető szegedi megroppanása esetén színre léphet polgármesterjelölttel a Csapó Balázs által vezetett Polgári Szegedért Egyesület, illetve jó szereplésük esetén a Lehet Más a Politika és az MDF.

Napjainkban ’jobb’ körökben folyvást azt kérdezik: ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje? Mielőtt erre megpróbálnánk válaszolni, érdemes egy szegedi körképet tennünk, hol tart a szegedi politika egésze a polgármesteri verseny szempontjából.

A legtisztább helyzet az MSZP-ben van, Botka László indulása százszázalékos. Esetében csak az a kérdés, az országgyűlési választásokon való csaknem biztos vereséget megkockáztatja-e, vagy kényelmesen bevitorlázik az MSZP megyei listájának éléről a parlamentbe, az indulás (és bukás) lehetőségét esetleg másnak odalökve. Ebben az esetben elkerülheti a kellemetlen vereség – a szegediek megvonták tőle a bizalmat – kínos ellenzéki szajkózását. Ugyanakkor saját nélkülözhetetlenségének hamis mítoszát is fenntarthatja az MSZP-n belül, hiszen ha nem ő indul, már bukik is a körzet a szocik számára. Emellett a demokratikus vezető – mást is hagyok lehetőséghez jutni – szintén hamis látszatát is keltheti ezzel a sakkhúzással.

Az SZDSZ lényegében a megszűnés küszöbén áll, a saját egyesületébe átlépett frakció – ne legyen illúziónk – már egyeztetett Botkával a 2010-es közös indulásról, tehát a Szabad Városért Egyesület Botka támogatói között fog szerepelni.

A kis egyesületek sorában a Csapó-féle Polgári Szegedért Egyesület az országgyűlési választások függvényében dönthet arról, mer-e Botkáékkal szembeszállni. Az Apró Juhász János által vezetett, Botkát támogató Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület helyzete már összetettebb. Apró Juhász Csapó Balázzsal ellentétben a szegedi közgyűlési patkó kormánypárti térfelén ül és szavaz. Eközben hagymázos magyarkodó programokkal, a szélsőjobb felé kacsingató közéleti klubbal próbálja felhívni magára a megcélzott választói figyelmét. A recept tehát: nemzeti radikális szavazatokból MSZP-t támogató mandátumot faragni. A választási logika is azt diktálja, hogy egy kisebb egyesületnek legyen polgármesterjelöltje, mert így többlet szerepléshez jut, ami erősíti a közgyűlésbe jutás esélyét. Ez Apró Juhászéknál ráadásul összekapcsolódik Botka érdekeivel is: megosztani az ellenzéket számára veszélytelen, de szavazatszerző jelöltekkel. Három éve erre a szerepre Dlusztus Imre vállalkozott.

Az SZDSZ által megjelenített liberális alternatíva hiteltelenné válása és felbomlása hívta életre a Lehet Más a Politika szerveződését. Az EP-választásokon elért meglepetésszerű ötödik helyük alapján nem érdemes lebecsülni őket, a 2010-es országgyűlési választások egyik meglepetéspártja lehet. Bármilyen jónak minősíthető, esetükben legalább 2-3 százalékos eredmény után reális eséllyel próbálkozhatnak az önkormányzati választásokon is a közgyűlésbe jutásért. Mivel hangsúlyozottan a jelenlegi hatalmi politika egészét bírálva lépnek fel, a polgármesterjelölt-állítás elemi érdekük. Főként olyan szavazókat mozgósítanak, akik a Fidesz-MSZP-rivalizálásban egyik oldalon sem kívánnak részt venni, azaz sem Botkától, sem jobboldali ellenzékétől érdemben nem vesznek el voksokat.

Másfajta pályát írt le az MDF. Konzervatív párt csinált látványos “balra átot”, érzékelvén, hogy a Fidesz-KDNP mellett a jobbközép centrumban nem maradt számukra levegő, a jobboldali radikalizmustól pedig mindig következetesen elzárkóztak. A kiábrándult szocialisták, kisebb részben liberálisok menekülési pártjaként jelenítődnek meg, észak-amerikai neokonzervatív szósszal leöntve, hogy azért a Hit Gyülekezete támogatása is meglegyen. Amennyiben parlamenti erő maradnak, amire jó eséllyel pályáznak, a szegedi közéleti pozícióikat is tartani tudják. A polgármesterjelölt-állítás számukra is kampánykényszer, a többletszereplés lehetőségéről nem célszerű lemondaniuk. Kölcsönös érdekeik alapján a jelenleg velük egy frakciót alkotó Együtt Szegedért Egyesülettel közös indulásuk valószínűsíthető.

Összegezve: a 2006-os három indulónál több polgármesterjelöltre számíthatunk. Jelenleg egyetlen biztos nevet ismerünk: az MSZP-SZDSZ-roncsok által támogatott Botka Lászlóét. Rajta kívül csaknem bizonyosra vehető az Apró Juhász-féle Botka-társutas egylet polgármesterjelölt indítása. Az MSZP országgyűlési választásokon bekövetkezhető szegedi megroppanása esetén színre léphet polgármesterjelölttel a Csapó Balázs által vezetett Polgári Szegedért Egyesület, illetve jó szereplésük esetén a Lehet Más a Politika és az MDF.

Az ellenzék vezető erőinek, a Fidesz-KDNP szövetségi rendszerének és a Jobbiknak szegedi dilemmáival következő írásunkban foglalkozunk.

Andocsi Gáspár

Default thumbnail
Előző sztori

Könyvbemutató: Visszaemlékezés a járeki táborban eltöltött hónapokra

Default thumbnail
Következő sztori

Megmarad a nagyfai fogház – egyelőre biztosan

Legutóbbi hasonló cikkek