MSZP-kongresszus december 12-én

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December 12-ére hívja össze az MSZP választmánya a párt következő kongresszusát – jelentette be Simon Gábor választmányi elnök a testület szombati ülése után.

A kongresszus dönt majd az országos listáról, a miniszterelnök-jelöltről, a választási programról és az alapszabály lehetséges módosításról.
Simon Gábor elmondta, hogy a választmány titkos szavazással elfogadta az elnökség javaslatát az országos választási bizottság (ovb) három fős kiegészítéséről, Tóth József XIII. kerületi polgármester pedig, negyedikként, a választmány javaslatára került a testületbe.
Lendvai Ildikó pártelnök közölte, hogy a választmány döntése értelmében az ovb tagja lett Botka László, akinek feladata a regionalizmus, az önkormányzatiság választási programrészének kidolgozása, a szegedi polgármester lesz a “program egyik arca”. Ficsor Ádám, leköszönő titkosszolgálati miniszter feladata ismert: a jelöltek felkészítése; Molnár Csaba kancelláriaminiszter pedig a “kormányzati munka elszámolásával” foglalkozik majd és részt vesz a program készítésben is. Kiemelte: Molnár Csabától nem kérik, hogy váljon ki a kormányból, ezt csak azon ovb-tagok esetében teszik majd, akik napi munkát végeznek.
Lendvai Ildikó megjegyezte, ha olyan kampányfőnököt választanak, akik kormánytag, akkor nyilvánvaló, hogy neki “hajnaltól estig a pártmunkával” kell foglalkoznia.
Az ovb állandó meghívottja lesz Szili Katalin – mondta a pártelnök, hangsúlyozva, hogy ezt a javaslatot a távozó házelnökkel együtt tette. Lendvai Ildikó megjegyezte, hogy Szili Katalin az ovb minden ülésen részt vesz majd, feladata az ovb-n kívüli olyan civil mozgalom indítása, amely a baloldal sikerét, az MSZP és a baloldal választási győzelmét segíti elő.
A pártelnök kitért arra is, hogy az ovb állandó meghívottja lesz még Boldvai László Nógrád megyei elnök és Burány Sándor fővárosi elnök, ők a megyei elnöki koordinációban vesznek részt.
Arra a kérdésre, hogy megpróbálják-e rábeszélni Bajnai Gordon miniszterelnököt, vállalja el a kormányfőjelöltséget, Lendvai Ildikó azt válaszolta: “rosszat tennék, ha külön utakon bárkit rábeszélnék vagy lebeszélnék arról, hogy miniszterelnök-jelölt legyen”.
A pártelnök hangsúlyozta, hogy az MSZP a saját menetrendje szerint halad, december 12-én dönt a miniszterelnök-jelöltről. Leszögezte még, ha bárkivel külön tárgyalásokat folytatna, az azt jelentené, nem veszi komolyan a demokratikus folyamatot.

Default thumbnail
Előző sztori

Szegeden nyitotta meg a tanévet Hiller István

Default thumbnail
Következő sztori

Fidesz: a szocialisták magukkal foglalkoznak, nem az országgal

Legutóbbi hasonló cikkek