Menekülünk az EU-s pénzek elől?

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Deutsch Tamás gyökeres változásokat ígér a pályáztatásban

no images were found

Ha a kormány nem gát, hanem csatorna lett volna az unió és az EU-s pénzekre pályázók közt, akkor Magyarországon ma nem 6,7, hanem 2,7 százalék lenne a gazdasági visszaesés, és nem beszélnénk tömeges elbocsátásokról sem – hangzott el Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő és Deutsch Tamás, régiónk új EP-képviselőjének közös szegedi sajtótájékoztatóján.

Nógrádi Zoltán (Fidesz) szerint a 2007-2013 közötti költségvetési szakaszban rendelkezésünkre álló európai uniós pénzek lehívásban katasztrofálisan állunk. Eltelt közel három év, és ha az uniótól közvetlenül érkező agrártámogatásokat is beleszámítjuk, akkor a már beérkezett pénzek a 7 év alatt felhasználható összegnek csak a 6 százalékát teszik ki.

„Az Állami Számvevőszék jelentéséről beszélünk, amely önállóan vizsgálta az uniós források felhasználását” – folytatta a képviselő. „Elszomorító, hogy közel három év alatt alig sikerült lehívnunk 500 milliárd forintot, miközben kimutatott tény, hogy minden országba érkezett 1000 milliárd EU-s támogatás körülbelül 4 százalékos gazdasági növekedést eredményez. Ha időarányosan felhasználtuk volna az 1000 milliárdot, akkor ma 6,7 helyett 2,7 százalékra mérséklődhetne a gazdasági visszaesés. Másként: minden kifizetett 1 forint 3 forintos növekedést eredményez.”

Nógrádi hozzátette, hiába érvel azzal Bajnai Gordon kormányfő, hogy a lekötött szerződések szerint 31 százalékban használtuk már fel a forrásokat, szerződésekből, papíron előirányzott tervekből nem lesz új munkahely, nem növekszik a gazdaság. „Ráadásul mindössze 15 százalékát kell finanszírozni saját forrásból a támogatások által megvalósuló beruházásoknak” – emelte ki Mórahalom polgármestere, és szerinte sajnos igaz az a külföldi sajtóban hangoztatott állítás, miszerint Magyarország menekül az EU-s források elől.

A polgári kormány gyökeres változásokat tervez

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő (Fidesz) szerint az ÁSZ–jelentés rámutatott arra, hogy több mint 2,5 éven keresztül már megint hazudtak nekünk. 2008-ban 43 százalékkal kevesebbet fizettek ki az ígéretekhez képest, pedig az EU költségvetésében a pénz a rendelkezésünkre áll. Csakhogy az EU – kormány – pályázók hármasban a középső „játékos” gátolja a folyamatot, ahelyett, hogy csatornaként közvetítene – véli a képviselő, aki felmutatott egy hivatalos jelentést a munkanélküliek számának alakulásáról.

Az adatok szerint a 2004-es uniós csatlakozás időszakában 300 ezer körüli volt ez a szám, 2009-re pedig már 500 ezer. „Bajnai itt biztos a válságot venné elő pajzsként” – érvelt Deutsch. „Ám azt kell látnunk, hogy a válság kirobbanásakor már 400 ezer ember fölé emelkedett az álláskeresők tömege. 2004-ben 4 százalékkal növekedett a gazdaság, ma pedig 6,7 százalékkal csökken, közte 10 százalék a különbség…”

A politikus szerint 2010-ben tárgyalják a következő hétéves költségvetési ciklust, s az országunk ma nagyon rossz bizonyítvány birtokosa, ami hatással lehet a 2013-2020 közötti pénzek osztására. Deutsch Tamás megígérte, hogy kormányváltás esetén a polgári vezetés gyökeresen megváltoztatja az EU-s források lehívásának rendszerét, a bürokráciát a megfelelő szintre csökkenti, s hatékonyabbá teszi az egész pályáztatási struktúrát.

Előző sztori

Fidesz: Alsó tagozatokat minden településre!

Következő sztori

Energiatakarékos sátor az uszodán – Panorámafotók