Közélet

Menekülünk az EU-s pénzek elől?

Menekülünk az EU-s pénzek elől?

2009. szeptember 24., csütörtök
Menekülünk az EU-s pénzek elől?

Deutsch Tamás gyökeres változásokat ígér a pályáztatásban

Ha a kormány nem gát, hanem csatorna lett volna az unió és az EU-s pénzekre pályázók közt, akkor Magyarországon ma nem 6,7, hanem 2,7 százalék lenne a gazdasági visszaesés, és nem beszélnénk tömeges elbocsátásokról sem – hangzott el Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő és Deutsch Tamás, régiónk új EP-képviselőjének közös szegedi sajtótájékoztatóján.

Nógrádi Zoltán

(Fidesz) szerint a 2007-2013 közötti költségvetési szakaszban rendelkezésünkre álló európai uniós pénzek lehívásban katasztrofálisan állunk. Eltelt közel három év, és ha az uniótól közvetlenül érkező agrártámogatásokat is beleszámítjuk, akkor a már beérkezett pénzek a 7 év alatt felhasználható összegnek csak a 6 százalékát teszik ki. „Az Állami Számvevőszék jelentéséről beszélünk, amely önállóan vizsgálta az uniós források felhasználását” – folytatta a képviselő. „Elszomorító, hogy közel három év alatt alig sikerült lehívnunk 500 milliárd forintot, miközben kimutatott tény, hogy minden országba érkezett 1000 milliárd EU-s támogatás körülbelül 4 százalékos gazdasági növekedést eredményez. Ha időarányosan felhasználtuk volna az 1000 milliárdot, akkor ma 6,7 helyett 2,7 százalékra mérséklődhetne a gazdasági visszaesés. Másként: minden kifizetett 1 forint 3 forintos növekedést eredményez.” Nógrádi hozzátette, hiába érvel azzal

Bajnai Gordon

kormányfő, hogy a lekötött szerződések szerint 31 százalékban használtuk már fel a forrásokat, szerződésekből, papíron előirányzott tervekből nem lesz új munkahely, nem növekszik a gazdaság. „Ráadásul mindössze 15 százalékát kell finanszírozni saját forrásból a támogatások által megvalósuló beruházásoknak” – emelte ki Mórahalom polgármestere, és szerinte sajnos igaz az a külföldi sajtóban hangoztatott állítás, miszerint Magyarország menekül az EU-s források elől.

A polgári kormány gyökeres változásokat tervez

Deutsch Tamás

európai parlamenti képviselő (Fidesz) szerint az ÁSZ–jelentés rámutatott arra, hogy több mint 2,5 éven keresztül már megint hazudtak nekünk. 2008-ban 43 százalékkal kevesebbet fizettek ki az ígéretekhez képest, pedig az EU költségvetésében a pénz a rendelkezésünkre áll. Csakhogy az EU – kormány – pályázók hármasban a középső „játékos” gátolja a folyamatot, ahelyett, hogy csatornaként közvetítene – véli a képviselő, aki felmutatott egy hivatalos jelentést a munkanélküliek számának alakulásáról. Az adatok szerint a 2004-es uniós csatlakozás időszakában 300 ezer körüli volt ez a szám, 2009-re pedig már 500 ezer. „Bajnai itt biztos a válságot venné elő pajzsként” – érvelt Deutsch. „Ám azt kell látnunk, hogy a válság kirobbanásakor már 400 ezer ember fölé emelkedett az álláskeresők tömege. 2004-ben 4 százalékkal növekedett a gazdaság, ma pedig 6,7 százalékkal csökken, közte 10 százalék a különbség…” A politikus szerint 2010-ben tárgyalják a következő hétéves költségvetési ciklust, s az országunk ma nagyon rossz bizonyítvány birtokosa, ami hatással lehet a 2013-2020 közötti pénzek osztására. Deutsch Tamás megígérte, hogy kormányváltás esetén a polgári vezetés gyökeresen megváltoztatja az EU-s források lehívásának rendszerét, a bürokráciát a megfelelő szintre csökkenti, s hatékonyabbá teszi az egész pályáztatási struktúrát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.