Kutatók Éjszakája Szegeden – képgalériával

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Húsz város, több mint hatszáz rendezvény – ezek a a Kutatók Éjszakája 2009 rendezvény mérőszámai. Szegeden a geológia, botanika, fizika, kémia, matematika és orvostudomány engedtek bepillantást kutatási területeikbe  – mintegy húsz helyszínen várták az érdeklődőket.

Az idei Kutatók éjszakája ismét igen tartalmas programokat nyújtott a tudomány világára nyitott érdeklődők számára. Igencsak kapkodniuk kellett a lábukat azoknak, akik minél több helyszínre el szerettek volna jutni. A Tanulmányi és Információs Központban orvostanhallgatók segítségével ismerkedhettünk meg testünk titkaival, megmérethettük vércukorszintünket, vérnyomásunkat. Egy érdekes kísérlet “szenvedő” alanyaiként különös zöld ruhába öltözve átérezhettük az időskor minden fizikai érzését, a látásgyöngüléstől a mozgásszervi megbetegedésekig.
A Dóm téren két helyszínen is zajlottak a programok. A templom bejáratánál felállított távcső mögött kígyózó sor jelezte, hogy a 2009-es Csillagászati Év újra az égbolt csodáira irányította az emberek tekintetét. Az első negyedébe lépett Hold mellett a Jupitert és négy, Galilei által felfedezett (és róla elnevezett) holdját szemlélhették meg az érdeklődők. A Kertész utcai Egyetemi Csillagvizsgálóba kilátogatók pedig már a fényszennyezéstől valamelyest megkímélt égboltrészen tekinthettek bele a 40cm-es tükrös távcsőbe, valamint a földszinti előadóban érdekes előadásokat hallgathattak meg.
A csodálatos Szent István téri víztorony is nyitva állt, ahol a földszinti Szódamúzeum tartalmas és Európában egyedülálló kiállítása mutatta be a szódavíz történetét. A torony legfelső szintjén berendezett fizikai kísérleti eszközök múzeumában pedig testközelből is megismerkedhettek az érdeklődők a régmúlt korok kísérleti eszközeivel.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Kánkánnal és vastapssal debütált az Orfeusz

Default thumbnail
Következő sztori

Zeneszerzőzsenik a múzeumban

Legutóbbi hasonló cikkek