Egyetem

Kutatók Éjszakája Szegeden – képgalériával

Kutatók Éjszakája Szegeden – képgalériával

2009. szeptember 26., szombat
Kutatók Éjszakája Szegeden – képgalériával
Húsz város, több mint hatszáz rendezvény - ezek a a Kutatók Éjszakája 2009 rendezvény mérőszámai.

Szegeden a

geológia, botanika, fizika, kémia, matematika és orvostudomány engedtek bepillantást kutatási területeikbe - mintegy húsz helyszínen várták az érdeklődőket.

Az idei Kutatók éjszakája ismét igen tartalmas programokat nyújtott a tudomány világára nyitott érdeklődők számára. Igencsak kapkodniuk kellett a lábukat azoknak, akik minél több helyszínre el szerettek volna jutni. A Tanulmányi és Információs Központban orvostanhallgatók segítségével ismerkedhettünk meg testünk titkaival, megmérethettük vércukorszintünket, vérnyomásunkat. Egy érdekes kísérlet "szenvedő" alanyaiként különös zöld ruhába öltözve átérezhettük az időskor minden fizikai érzését, a látásgyöngüléstől a mozgásszervi megbetegedésekig. A Dóm téren két helyszínen is zajlottak a programok. A templom bejáratánál felállított távcső mögött kígyózó sor jelezte, hogy a 2009-es Csillagászati Év újra az égbolt csodáira irányította az emberek tekintetét. Az első negyedébe lépett Hold mellett a Jupitert és négy, Galilei által felfedezett (és róla elnevezett) holdját szemlélhették meg az érdeklődők. A Kertész utcai Egyetemi Csillagvizsgálóba kilátogatók pedig már a fényszennyezéstől valamelyest megkímélt égboltrészen tekinthettek bele a 40cm-es tükrös távcsőbe, valamint a földszinti előadóban érdekes előadásokat hallgathattak meg. A csodálatos Szent István téri víztorony is nyitva állt, ahol a földszinti Szódamúzeum tartalmas és Európában egyedülálló kiállítása mutatta be a szódavíz történetét. A torony legfelső szintjén berendezett fizikai kísérleti eszközök múzeumában pedig testközelből is megismerkedhettek az érdeklődők a régmúlt korok kísérleti eszközeivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.