Szórakozás

Kulturális Örökség Napjai: programok a múzeumtól a könyvtárig

Kulturális Örökség Napjai: programok a múzeumtól a könyvtárig

2009. szeptember 16., szerda
Kulturális Örökség Napjai: programok a múzeumtól a könyvtárig
dom-ter-w

SzívünKÖN viseljük a kultúrát: a szegedi kulturális intézmények nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain (KÖN) szeptember 19-én és 20-án.

1984-ben Franciaországban Történelmi Műemlékek Nyílt Napja címmel indult az a kezdeményezés, mely a kiemelkedő, a a nagyközönség előtt zárva tartott műemléképületek egy hétvégre történő kinyitását, és ingyenes, szakszerű vezetéssel egybekötött bemutatását célozta. Hazánkban először 1999-ben rendezték meg a Kulturális Örökség Napjait. Idén a szakrális terek - templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák, kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáróhelyek - állnak a rendezvények központjában.

A múzeum és a KÖSZ

Szombaton és vasárnap a Kulturális Örökség Napjai keretében minden érdeklődő díjmentesen látogathatja a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyeit. Nyílt ásatási napot tart a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) is Hódmezővásárhely mellett, ahol a régészek a látogatóknak egy késő rézkori település maradványait mutatják be. Emellett az érdeklődőknek lehetőségük lesz a szakszolgálat szegedi bázisának megtekintésére is, ahol több előadást is meghallgathatnak a térségben feltárt lelőhelyekről. A részvétel díjtalan, a látogatáshoz mindössze előzetes bejelentkezés szükséges, jelentkezni a szakszolgálat munkatársánál, Gergely Olivérnél (06-62-551-780; oliver.gergely@kosz.gov.hu) lehet. A hétvége egyéb régészeti programjaival kapcsolatos információk a KÖSZ honlapján, a

www.kosz.gov.hu

oldalon olvashatók.

A színház és a könyvtár

A Kulturális Örökség Napjainak keretében ismét lehetőséget biztosít a Szegedi Nemzeti Színház az érdeklődőknek, hogy a Nagyszínházban épületbejáráson vegyenek részt. Szeptember 19-én, szombaton óránként vezetett séta indul az épületben az előcsarnokból. Az útvonal: nézőtér - színpad - öltözők - zsinórpadlás - fodrászat. Időpontok: 14 óra, 15 óra, 16 óra (ide csatlakozik a Somogyi-könyvtárból 15 órakor induló városi séta), 17 óra. Gyülekező a Színház művészbejárójánál. Igen gazdag programmal készül a Somogyi-könyvtár is. Az idei KÖN napokat „Szakrális terek” tematikával rendezik meg országszerte, ehhez csatlakozik „A tisztelet tisztelete” – a világ vallásai a Somogyi-könyvtár régi és ritka könyveinek tükrében című kiállításával és templomnéző sétáival a Somogyi-könyvtár. A könyvtár épületének bemutatása, túra: mindkét nap 10 és 15 órától (gyülekezés: földszinti kiállítótér), a „Tisztelet tisztelete” című tárlat mellett az Emlékkönyvtárban „Szakrális terek” – könyvkincsek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében címmel alkalmi kiállítás látható olyan muzeális kötetekből, amelyekben művészi templom-, illetve szentélyábrázolások vannak. Tárlatvezetés és könyvbemutató: mindkét nap 12 és 17 órától. (földszinti kiállítótér és Emlékkönyvtár) A Somogyi-könyvtár (másfél – két órás) belvárosi sétákat is szervez: gyülekezés a könyvtár főbejáratánál (Dóm tér 1-4.), indulás: mindkét nap 15 órakor. Előzetes bejelentkezés a könyvtár adminisztrációjában. Telefon: 425-525. A Kulturális Örökség Napjai programsorozat szegedi rendezvényeihez szombaton 15.50 és 16.20 óra között kapcsolódik a Korzó zeneház is (Széchenyi tér 9., bejárat a Feketesas utca felől): a Ház történetéről Koczor György Ybl-díjas építész tart ismertetővel egybekötött bemutatót. További részletek

a könyvtár honlapján.


Ferenc Mora Museum Entrace

in

Szeged


National Theatre floor foyer

in

Szeged

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.